Anorexia, tulburarea care ne deformează imaginea despre propriul corp. Ce plante ne pot fi de ajutor în creşterea poftei de mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anorexia netratată poate duce chiar la deces
Anorexia netratată poate duce chiar la deces

Anorexia este o tulburare psihică şi este caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului. Persoanele afectate încep să aibă o imagine deformată asupra propriului corp, mai precis au impresia că sunt grase, motiv pentru care începe să scadă pofta de mâncare.

Într-o societate în care este promovată imaginea unui corp scheletic ca etalon al frumuseţii, nici nu e de mirare că multe tinere ajung să fie anorexice, tulburare alimentară ce are drept cauză o tulburare psihică. Anorexia este o tulburare gravă şi se impune prezenţa la medic, pentru un tratament corespunzător. Netratată, boala poate duce chiar la deces, însă fitoterapeuţii spun că tratamentul dat de medic poate fi completat cu terapia cu plante medicinale, care pot fi de mare folos.

Fiindcă vorbim de ceaiuri din plante, este evident că vor fi de folos, atât prin efectul hidratant, cât şi prin cel al conţinutului plantelor. ”Se recomandă plante tonic-amare şi aromatice, care vor stimula secreţiile salivare şi gastrice. Atenţie, însă, nu se vor utiliza de către persoanele cu hiperaciditate şi ulcer gastric”, explică profesorul biolog Maria Pop, autorul cărţii ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”.

Ea arată, în cartea sa, că plantele folosite plante precum ghinţura, tintaura, anghinarea. ”În caz de anorexie, care poate fi însoţită de colecistită şi hipercolesterolemie, alte plante care stimulează pofta de mâncare sunt anasonul, feniculul, coriandrul sau lichen de piatră”, mai spune autoarea în cartea sa.

Greaţa sau voma, combătute cu plante

Senzaţia de greaţă poate apărea în diferite situaţii precum mersul cu maşina sau sarcină, dar şi în cazul unor boli. ”Voma constă în evacuarea bruscă a conţinutului gastric ca urmare a unei contracţii spastice a diafragmei şi muşchilor abdominali, sub comanda unui centru din bulbul cerebral. Cauzele pot fi indigestie, intoxicaţie alimentară, chimică sau alcolică, afecţiuni hepato-biliare, sarcină, meningită, tumori cerebrale, emoţii puterice, frică, afecţiuni cardiace sau renale, migrene”, mai arată profesorul biolog Maria Pop.

Terapia cu plante recomand plantele cu acţiune calmantă şi antiemetică, cu conţinut de uleiuri esenţiale. ”Rizomi de ghimbir – înlătură răul de circulaţie, chiar şi pentru gravide şi copii, se foloseşte sub formă de masticaţie, ceai sau sirop”, scrie Maria Pop în cartea sa. Menta, valeriana, pelinul, lavanda, busuiocul, mărarul chimenul sau roiniţa, toate sunt plante menţionate de ea ca fiind utile în stările de greaţă sau vomă.

”Ceaiurile se beau reci, prin înghiţiuri rare, de preferat neîndulcite sau îndulcite cu îndulcitor natural din ştevie sau miere. Bolnavul va sa întins pe pat, va respira profund şi va bea ceaiuri reci sau apă plată. Alimentaţia va fi bazată pe supe de zarzavat, orez, cartofi, toate pasate. Se vor consuma sucuri de fructe sau se va ţine în gură o bucată de zahăr pe care s-au pus câteva picături de ulei esenţial de mentă”, mai completează profesorul biolog Maria Pop.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând trebuie să vă adresaţi unui medic. 

Mai puteţi citi:

Cum se prepară ciorba ardelenească perfectă, deliciul ideal după sărbători. Ingredientul-cheie folosit de gospodine

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite