Ambasadorul Marii Britanii, pentru prima dată în Maramureş. El s-a interesat de sistemul de protecţie al copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul Marii Britanii  Sursa foto. CJ Maramureş
Ambasadorul Marii Britanii  Sursa foto. CJ Maramureş

Aflat într-o vizită în Maramureş, Excelenţa Sa Paul Brummell, Ambasador al Marii Britanii în România a avut o întâlnire oficială cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Scopul vizitei îl reprezintă acela de a înţelege dimensiunea implicării fundaţiei Hope an Homes for Children (HHC) în programele dedicate reformei sistemelor sociale, cu prioritate în cele de protecţie a copilului.

Oficialul englez este pentru prima oară în Maramureş, iar pe agenda sa sunt vizite la case de tip familial, la familii aflate în dificultate, dar şi la comunitatea de romi din zona Craica etc. Discuţiile cu preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, au vizat posibilitatea realizării unor parteneriate la nivelul autorităţilor locale şi judeţene, în scopul prevenirii abandonului familial. „În ultimii ani, la nivelul judeţului Maramureş s-a văzut o schimbare de mentalitate, iar aceasta a venit în momentul deschiderii spre parteneriate. În Maramureş nu mai există la ora actuală acele centre mamut pentru copii, aşa cum erau înainte de  1989. S-a înţeles că e de preferat ca aceşti copii să crească într-un mediu familial, să beneficieze de căldura unui cămin. Un copil integrat într-o familie, care poate să primească o educaţie corespunzătoare, este un copil câştigat pentru societate.” – a declarat preşedintele Zamfir Ciceu.

Răspunzând unor întrebări adresate de diplomatul englez, Ştefan Dărăbuş – directorul regional pentru Europa Centrală şi de Sud HHC - a precizat că HHC pledează pentru o schimbare de perspectivă asupra plăţii banilor cuveniţi copiilor. Se doreşte că banii pe care statul îi acordă copiilor să fie folosiţi exclusiv în folosul acestora, nu pentru alte scopuri. Aceste chestiuni sunt posibile doar prin schimbări legislative, iar unele dintre aceste schimbări pornesc de la propuneri la nivel local, judeţean. Există exemple de bună practică la nivel naţional, pornite de la asociaţii sau ONG-uri, care au stat la baza unor reglementări legislative benefice pentru copiii aflaţi în risc de abandon. Ambasadorul Marii Brtanii s-a întâlnit şi cu pefectul Anton Rohian, în cadrul aceleiaşi vizite. 

Fundaţia HHC s-a implicat în schimbarea sistemului de protecţie al copilului prin înlocuirea vechiului sistem instituţional cu unul bazat pe conceptul familial.

Mai puteţi citi:

Autismul, tulburarea care dă coşmaruri oricărui părinte. Cum se pot recupera copiii cu această afecţiune

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite