Accidente de mocăniţă care-ar fi fost ascunse pe Valea Vaserului: „Călătorii au ridicat vagonul răsturnat şi l-au pus pe şine“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş au demarat o anchetă în cazul mocăniţei care a deraiat la finele săptămânii trecute pe Valea Vaserului din judeţul Maramureş. Alături de aceştia, şi reprezentanţii Agenţiei Generale de Investigare Feroviară Română, districtul Cluj, cercetează acum incidental feroviar. Trenul turistic care străbate 20 de kilometri în peisaje de poveste din Munţii Maramureşului a fost repus pe şine.

O echipă de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Maramureş a început luni, 12 august, verificările pentru a vedea dacă firma care administrează Mocaniţa a respectat normele de protecţie a muncii. De asemenea, aceştia trebuie să stabilească dacă trenul turistic a respectat restricţiile de viteză, aşa cum impune traseul în cazul temperaturilor ridicate. 

„Există o procedură în acest sens. Mai întâi, cazul este preluat de specialişti, mai exact o agenţie care investighează evenimentele feroviare. Ei verifică starea infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, respectiv instalaţiile de semnalizare, deci tot ceea ce înseamnă ecartament şi vagonet. Între timp, se înfiinţează o comisie, alcătuită din inspectori de siguranţă şi securitate în muncă din Maramureş şi Cluj, Cluj întrucât acolo este sediul regionalei căilor ferate. Această comisie primeşte raportul tehnic şi dispune măsuri, iar, în paralel efectuează cercetări cu privire la autorizarea personalului şi dacă au controlul medical la zi şi aşa mai departe. Întreaga procedură va dura câteva zile, în special pentru că durează această expertiză tehnică de specialitate”, a spus Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureş.

Cel mai probabil, această anchetă va dura aproximativ 15 zile, urmând ca expertiza celor de la Agenţia Generală de Investigare Feroviară Română să stabilească care este cauza care a determinat producerea accidentului feroviar.

Turiştii susţin că vagoanele mocăniţei au mai deraiat şi în trecut

12 persoane, printre care un bebeluş de patru săptămâni şi un băieţel de 3 ani şi jumătate au ajuns sâmbătă, 10 august, cu răni uşoare la Centrul de Primire Urgenţe al Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus după ce locomotiva Mocăniţei de pe Valea Vaserului s-a răsturnat şi a tras de pe şine şi primul vagon. Incidentul a avut loc pe Valea Rea, la kilometrul 10+600. Imediat după incident, turiştii au început să vorbească în mediul online despre alte situaţii în care vagoanele Mocăniţei au sărit de pe şine, dar turiştii nu au fost răniţi.

„În fiecare an este un asemenea incident! Doar că până acum nu a apărut în presă. Acum 4 ani, când am fost în Maramureş, doar norocul a făcut să fim în prima dintre cele 3 mocăniţe. A doua a deraiat, iar oamenii au venit pe jos 10 kilometri”, a spus Paula R.

„Am păţit exact acelaşi lucru pe 31 decembrie 2015. Nu a apărut nimic nicăieri şi lumea se comporta ca şi cum a fost un accident minor normal deşi vagonul era plin de copii şi avea un sistem improvizat de încălzire. Angajaţii erau în mod evident depăşiţi de situaţie şi tot călătorii au ridicat vagonul răsturnat şi l-au pus pe o şină de serviciu din apropiere”, a scris Andrei D.

Chiar dacă ancheta este abia la început, reprezentanţii firmei care exploatează linia turistică de 20 de kilometri, Compania Feroviară Forestieră (CFF) Vişeu de Sus, au decis redeschiderea traseului turistic. 

Citeşte şi

VIDEO  Mocăniţa plină cu turişti de pe Valea Vaserului a deraiat. Cel puţin şase persoane au fost rănite

Primele declaraţii ale victimelor din Mocăniţa care a deraiat pe Valea Vaserului: „Este o vechitură ce pune viaţa oamenilor în pericol“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite