Academicianul Alexandru Surdu a fost numit Cetăţean de onoare al judeţului Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Surdu, vicepreşedintele Acadeiei Române, a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş. Evenimentul a avut loc ieri, la Consiliul Judeţean Maramureş.

Ieri, 27 februarie, Alexadru Surdu a primit titlul de cetăţean de onoare al judeţului Maramureş. Titlul i-a fost oferit de către preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea. În Expunerea de motive prezentată de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, s-a arătat faptul că, academicianul Alexandru Surdu, vicepreşedinte al Academiei Române, director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române este o personalitate marcantă a spiritualităţii româneşti şi europene. A publicat mai multe studii despre Maramureş, sintetizate în două lucrări reprezentative: „A sufletului românesc cinstire” şi „La porţile împărăţiei”. Este cetăţean de onoare al localităţilor Giuleşti şi Săliştea de Sus, din judeţul Maramureş, iar în anul 2017 i-a fost acordat titlul de Ambasador al Maramureşului. A fost o prezenţă activă la numeroase manifestări culturale şi ştiinţifice organizate în Maramureş: Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Ieud, Săliştea de Sus, Dragomireşti, Giuleşti, Rohia. Despre personalitatea, opera şi activitatea academicianului Alexandru Surdu au avut expuneri deosebite şi consilierii judeţeni Teodor Ardelean şi Gheorghe Mihai Bârlea.

În cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Cetăţean de onoare, preşedintele Gabriel Zetea a subliniat faptul că, judeţul Maramureş trebuie să facă eforturi pentru a recompensa oamenii care, deşi nu sunt născuţi în judeţul Maramureş, pot să facă mult mai mult decât cei care au copilărit pe aceste meleaguri. ”Sunt oameni care iubesc judeţul Maramureş, care vin alături de noi la diferite manifestări şi care pot, apoi, să meargă în alte colţuri ale ţării sau înafara graniţelor şi să ne reprezinte de multe ori mai bine decât o pot face maramureşenii autentici”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

Academicianul Alexandru Surdu: ”Românii din celelalte zone nu sunt atât de frumoşi ca marmaţienii, pe care îi iubesc cel mai mult”

În întregul său discurs, academicianul Alexandru Surdu i-a numit marmaţieni pe maramureşeni, arâtându-se extrem de încântat de titulatura oferită de judeţul Maramureş, aceea de Cetăţean de Onoare. Vicepreşedintele Academiei Române a amintit de manifestările de suflet la care a participat, de-a lungul timpului, la mănăstirea Sfânta Ana din Rohia. ”Am auzit prima dată despre Maramureş şi despre Mănăstirea Sfânta Ana de la Constantin Noica, care a fost un prieten al lui Nicolae Steinhardt. Am mai încercat să fac lucruri frumoase pentru marmaţieni şi pentru Maramureş, am reuşit să dau egida Academiei Române la cinci institute de cercetări din Maramureş: două din Baia Mare şi celelalte din Giuleşti, Dragomireşti şi Săliştea de Sus. Am încercat prin acestea şi participând activ la simpozioanele care s-au făcut, să ridicăm ştacheta unora dintre cele mai frumoase obiceiuri care se petrec aici în Maramureş. Aici trăiesc oameni frumoşi, cu obiceiuri speciale şi haine deosebite. Parcă românii din celelalte zone nu sunt atât de frumoşi ca marmaţienii, pe care îi iubesc cei mai mult pentru că au tradiţiile cele mai frumoase şi bisericile cu turlele cele mai înalte”, a spus academicianul Alexandru Surdu. „Cel mai frumos lucru este pacea şi liniştea, iar aici trăiţi pe nişte meleaguri de poveste, aveţi îmbrăcămintea aceasta frumoasă, aveţi minţile acestea frumoase, iar voi sunteţi cei mai frumoşi dintre români şi pot să o spun pentru că acum sunt marmaţian”, a mai spus vicepreşedintele Academiei Române.

La final, el a subliniat faptul că, cel mai frumos lucru pe care l-a făcut în Maramureş a fost ”Asociaţia Bogdan Dragoş a urmaşilor nobilimii maramureşene”, o asociaţie cu totul deosebită, unică în ţară şi poate chiar în lume.

Au urmat şi alte mesaje de suflet şi admiraţie care au subliniat întreaga actvitate a academicianului Alexandru Surdu transmise de consilierii judeţeni, dar şi de către conducerea Universităţii Tehnice Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Evenimentul a fost cu adevărat o reuşită, iar în sala Consiliului Judeţean, devenită neîncăpătoare, aplauzele s-au ţinut lanţ, după fiecare intervenţie a vorbitorilor.

Mesaje de admiraţie şi apreciere pentru activitatea vicepreşedintelui Academiei Române

Prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan a arătat, la rândul său, că profesorul universitar doctor, academician Alexandru Surdu, este considerat o personalitate marcantă a culturii române, cu o carieră strălucită în domeniu. Preasfinţia Sa Iustin Sigheteanul, Episcop al Maramureşului şi Sătmarului a avut, la rândul său, doar cuvinte de laudă la adresa academicianului Alexandru Surdu.

Laudaţio a fost prezentat de profesorul universitar dr. Petru Dunca, de la Centrul Universitar Nord Baia Mare, dat fiind faptul că adresa oficială privind propunerea de acordare a acestui titlu academicianului Alexandru Surdu a venit din partea Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

La eveniment au participat numeroşi reprezentanţi ai mediului academic băimărean, reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, ai Instituţiei Prefectului Maramureş, ai Episcopiei Române a Maramureşului şi Sătmarului, dar şi numeroşi prieteni ai academicianului Alexandru Surdu. Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de ”Cetăţean de onoare” a fost supus votului plenului în cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean care a avut loc marţi, de la ora 12.00, propunerea fiind adoptată cu unanimitate de voturi. 

Mai puteţi citi:

Anchetă privind strângerea de fonduri la o şcoală din Baia Mare. Părinţii, obligaţi să devină sponsori

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite