VIDEO Ştefan Hruşcă, maramureşeanul care vesteşte Crăciunul pentru românii din întreaga lume

VIDEO Ştefan Hruşcă, maramureşeanul care vesteşte Crăciunul pentru românii din întreaga lume

Ştefan Hruşcă este imaginea Crăciunului în Maramureş Foto: Adevărul

Născut în anul 1957 în comuna maramureşeană Ieud, Ştefan Hruşcă este românul care vesteşte Naşterea Domnului în întreaga lume. Colindele consacrate şi glasul cald l-au făcut iubit şi cunoscut pe plan mondial, dar l-au şi ridicat la rangul de simbol al sărbătorilor de iarnă. Miile de spectacole ce le-a avut de-a lungul anilor şi milionele de oameni ce îi fredonează colindele sunt dovada vie al telentului inegalabil al artistului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

Omul care cu o chitară şi cu vocea sa poate să adune mii de oameni, Ştefan Hruşcă este unul dintre maramureşenii care ne fac mândrii că suntem români. Talentul său muzical a fost recunoscut din 1981, când a debutat la cenaclul Flacăra, urmând ca în următorii trei ani să susţină peste 1.000 de spectacole. Deşi debutul său muzical a fost prin acordurile muzicii folk, Ştefan Hruşcă a devenit faimos pentru colindele sale. Tradiţionale, pline de emoţie şi calde, cânturile sale de Crăciun sunt cunoscute şi îndrăgite de românii de pretutindeni.
 
Numeroasele premii şi distincţii obţinute de-a lungul anilor sunt dovada recunoştinţei artistului, dar şi a pasiunii pentru ceea ce face. Printre acestea se numără şi Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică, dar şi pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti. De asemenea, discurile sale continuă să domine topul celor mai vândute colinde de Crăciun.
 
Deşi locuieşte de mai bine de 20 de ani în Toronto, Canada, interpretul nu a uitat de unde a plecat, revenind aproape în fiecare an acasă pentru a aduce Crăciunul în casa românilor. Printre cele mai cunoscute colinde ale sale se numără „Ziurel de ziurel“, „Sfântă-i sara de Crăciun“, „Junelu-i tinerelu“, „Deschide uşa creştine“, „Sfântă-i sara de Crăciun“, dar şi multe altele. 
 
Născut în luna cadourilor, în data de 8 decembrie, într-o localitate maramureşeană unde tradiţiile sunt cu sfinţenie păstrate, Ştefan Hruşcă a fost parcă predestinat să pentru cariera ce a urmat-o. O adevărată legendă a României, artistul a purtat cultura şi istoria naţională pe cele mai înalte culmi ale mapamondului. 

 

citeste totul despre: