Îndreptar al poliţiştilor pentru a evita violenţa şi bullying-ul întâlnite în şcolile din România

Îndreptar al poliţiştilor pentru a evita violenţa şi bullying-ul întâlnite în şcolile din România

Bullying. FOTO: 123 RF

Violenţa sau bullying-ul reprezintă principalele probleme întâlnite în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Majoritatea violenţelor sunt consecinţe ale unor conflicte spontane care pornesc de la certuri banale între elevi.

Bullying-ul este un comportament agresiv intenţionat, repetat, menit să provoace  disconfort sau durere. Comportamentele nepermise între elevi sunt: jignirea sau batjocorirea, excluderea unui elev din grup, cerând şi celorlalţi să facă acelaşi lucru, îmbrâncire, punere de piedică, luare cu forţă a lucrurilor, folosirea poreclelor umilitoare, dominarea colegilor, bucuria manifestată atunci când cineva este umilit şi încurajarea comportamentului agresiv, ameninţarea celor mai slabi dar şi batjocorirea îmbrăcămintei sau gesturilor unui alt elev.
 
Poliţiştii recomandă câteva sfaturi pentru cei care sunt victimele unor astfel de comportamente. 
 
1. Când cineva te agresează verbal, nu trebuie să ripostezi ci doar să-i ceri politicos să nu mai vorbească aşa;
2. Vorbeşte-i calm abuzatorului, nu îi arăta că te-ai supărat pentru că astfel, îi dai satisfacţie;
3. Dacă nu reuşeşti să schimbi comportamentul celui/celor care te şicanează, nu păstra tăcerea despre ceea ce ţi se întâmplă.  E mai bine să ceri ajutorul unui profesor sau părinte, pentru rezolvarea paşnică a situaţiei;
4. Nu te lăsa afectat de comportamentul urât al celorlalţi;
5.   Înconjoară-te de oameni care te respectă;
6. Cere sprijin pentru a găsi o activitate care să-ţi facă plăcere;
7.  Scrie  o listă cu calităţile pe care consideri că le ai. E important să fii încrezător în tine!
8. În cazul cyberbullyingului – blochează e-mailurile sau sms ofensatoare,  crează-ţi o nouă adresa de e-mail sau cont de utilizator. La reţeaua de socializare(doar peste 16 ani poţi avea) poţi folosi setările de confidenţialitate ale contului.
9. Dacă vrei să afli mai multe despre cum să rezolvi un caz de bullying, poţi suna la Telefonul Copilului 116 111 apelabil gratuit din Telekom.
10.  Raportează pe site-ul oradenet.salvaticopiii.ro orice abuz dând click la esc_ABUZ. Ai întâmpinat o problemă pe internet sau ai o întrebare legată de internet şi de folosirea tehnologiei? Solicită ajutor dând click pe acest site la  ctrl_AJUTOR
11.  Păstrează dovezile hărţuirii: fişiere, capturi de ecran, înregistrări audio-video şi, în cazul în care te simţi în pericol, prezintă-le poliţiei. Mergi însoţit de părinţii tăi la secţia de poliţie arondată zonei în care locuieşti.
 
De asemenea, când eşti victimă trebuie să ştii ce paşi să urmezi. Astfel, poliţiştii vin cu câteva sfaturi şi în acest sens.
 
1.Evit cuvintele jignitoare şi nu mă răzbun.
2. Aleg să nu răspund provocărilor şi scap astfel de un conflict mai mare.
3. Am încredere în mine, nu mi-e frică de agresor.
4. Nu îmi schimb hainele ca să plac altora, îi conving că aşa mă simt eu bine. Personalitatea mea e mai importantă decât hainele.
5. Nu mă port aşa cum îmi cer alţii, nu fac lucruri rele doar ca să fiu acceptat într-un grup.
6. Analizez comportamentul celor din preajma mea şi nu îmi petrec timpul cu cei violenţi.
7. Mă port respectuos cu toată lumea.
8. Comunic politicos şi îmi prezint părerile cu calm.
 
Citeşte şi
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: