În urma protestelor, săptămâna viitoare se reiau lucrările de reabilitare pe DN18

În urma protestelor, săptămâna viitoare se reiau lucrările de reabilitare pe DN18

Autorităţile promit reluarea lucrărilor pe DN 18 Foto:Adevărul

Protestele borşenilor cu privire la starea degradantă a drumurilor au avut un impact deosebit asupra autorităţilor, mobilizându-i pe aceştia să reînceapă lucrările de reabilitare. Astfel, începând de săptămâna viitoare vor fi demarate lucrările de refacere a tronsoanelor Sighetu Marmaţiei-Moisei dar şi Moisei-Iacobeni.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urma protestului de la sfârşitul săptămânii trecute, când peste 200 de borşeni au blocat DN 18, prefectul Anton Rohian a convocat reprezentanţii societăţilor care efectuează lucrări de reabilitare şi firma consultantă la întâlniri care s-au desfăşurat la Primăria Vişeu de Sus şi Primăria Borşa.  Societăţile comerciale au semnat acte adiţionale la contract cu CNADR, prin care au fost alocate resurse financiare pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a drumului naţional. Pe sectorul Sighetu Marmaţiei-Moisei, firma care a câştigat licitaţia a efectuat lucrări din fonduri proprii, urmând ca valoarea lucrărilor să fie achitate de către Guvern în primul semestru al anului viitor. Pe acest tronson, în lungime de 61,84 de kilometri, 70% din lucrări sunt realizate. 
 
Pe tronsonul Moisei-Iacobeni, în contractul adiţional semnat la sfârşitul lunii trecute sunt prevăzuţi pentru continuarea lucrărilor de reabilitare 169,4 miliarde de lei vechi. Societatea are două şantiere de lucru Borşa şi Cârlibaba, staţii de asfalt şi betoane. Muncitorii vor fi relocaţi la Borşa din şantierele din ţară şi vor efectua lucrări de reabilitare cu 50 utilaje şi 20 camioane. Reprezentantul societăţii a precizat că topografia zonei, pe sectorul judeţului Maramureş este grea, mai ales zona Pasului Prislop şi a recunoscut că drumul naţional se află în stare degradată.
 
Autorităţile maramureşene au arătat că sunt conştiente de starea deplorabilă a şoselelor şi că vor face tot posibilul pentru reabilitarea acestora în cel mai scurt timp posibil. „Am venit la Vişeu de Sus şi Borşa pentru a mişca lucrurile împreună cu parlamentarii maramureşeni şi conducerea Consiliului Judeţean Maramureş. Am înţeles să ne asumăm împreună problemele din infrastructura rutieră şi judeţeană. Borşa nu este un oraş izolat, noi punem mai presus interesul oamenilor. Vrem ca circulaţia rutieră să se desfăşoare în siguranţă, iar vehiculele, conducătorii acestora şi pasagerii să se deplaseze în siguranţă pe sectoarele de drumuri publice din Maramureş. De săptămâna viitoare vor fi reluate lucrările de reabilitare pe DN18. Se va lucra până când din punct de vedere meteorologic timpul o va permite, cel mai probabil până în iarnă. Este un sector de drum important pentru judeţ care face legătura părţii de sud a judeţului cu cea din nord, dar şi cu Moldova. Voi monitoriza modul în care se desfăşoară lucrările şi mă voi deplasa pe sectoarele drumului naţional ori de câte ori va fi nevoie“, a spus prefectul de Maramureş, Anton Rohian.
 
Societatea care efectuează lucrările de reabilitare pe tronsonul Baia Mare-Pasul Gutâi-Sighetu Marmaţiei îşi va mobiliza personalul şi utilajele pe sectorul Mara-Deseşti, la consolidarea podurilor şi podeţelor din zonă. Deocamdată, în Pasul Gutâi mai trebuie rezolvată problema expropierii unor terenuri silvice pentru a se reabilita drumul naţional. Suma prevăzută în contractul adiţional pentru lucrările de reabilitare a acestui tronson este de 115,2 miliarde lei vechi.
              

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările