În Maramureş, anul vechi va fi înmormântat şi spiritele rele vor fi alungate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi în cazul Crăciunului, Maramureşul nu duce lipsă de tradiţii şi obiceiuri specifice pentru Anul Nou. Alungarea spiritelor rele, înmormântarea anului vechi şi „Sorcova“ sau „Pluguşorul“ sunt doar câteva din practicile respectate şi în ziua de astăzi în satele din Maramureş.

Primele evenimente dedicate noului an încep în 31 decembrie, când tinerii din satele maramureşene alungă spiritele rele, pentru bunăstare în noul an. „Înainte de anul nou, chiar în 31decembrie, toată zona este colindată de acele măşti care acoperă întregul corp şi care sunt dotate cu foarte mulţi zurgălăi, în aşa fel încât să facă gălăgie pentru că astfel se presupune că spiretele rele se sperie şi fug. În această perioadă se presupune că ele încearcă să pună stăpânire pe spaţiu şi pe oameni“, explică Janeta Ciocan, etnolog. 
 

În noaptea dintre ani, tinerii şi copiii umblă cu „Pluguşorul“ şi cu „Sorcova“. Aceste tradiţii sunt strâns legate de cele de la începutul lunii decembrie, cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae. „Sorcova o putem performa până la Bobotează, deci pe oricine întâlnilm îl sorcovim dacă se poate cu o sorcovă realizată din crenguţe de măr, pe care le-am pus de Sfântul Nicolae să înflorească, dacă nu, cum se obişnuieşte mai nou din sorcove realizate din flori de hârtie“, mai spune etnologul. 


Un alt obicei face referire la înmormântarea anului vechi şi la învierea noului an. Sceneta era jucată de toti tinerii din sat, iar slujba de înmormântare este oficiată de preotul satului. „Un obicei care este specific nouă şi care cu siguranţă vine din vechime este înmormântareea anului vehi. Se practica în satele de pe Valea Someşului. În dimineaţa zilei de Sfântul Vasile se performa o înmormântare. Tinerii se mascau, se îmbrăcau, iar unul era îmbrăcat ca moartea. Chiar preotul participa de multe ori la această înmormântare şi era o înmormântare propriuzisă, deci se performa întreaga slujbă de înmormântare. La final cel care juca rolul mortului şi care defapt era anul vechi era aruncat pe gheaţa Someşului, dacă era îngheţat, dacă nu pe malul Someşului şi în momentul în care era aruncat de pe scara pe care era aşezat sigur că el învia. Şi din acel moment începea sărbătoarea propriuzisă a Anului nou în sat“, a mai spus Janeta Ciocan. 

VIDEO Deghizaţi în draci, maramureşenii alungă spiritele rele

VIDEO Cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de Crăciun prezentate în cadrul unui eveniment inedit în Maramureş

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite