15 milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de apă din Baia Mare

15 milioane de euro pentru dezvoltarea reţelei de apă din Baia Mare

Contractul, semnat marţi, are o valoare de aproximativ 15 milioane de euro FOTO: Adevărul

Proiectul de reabilitare şi extindere a reţelei de apă din Maramureş a atins un nou prag. Aproximativ 15 milioane de euro urmează să fie cheltuite pentru diferite lucrări din municipiul Baia Mare. Marţi s-au semnat contractele, urmând ca din luna aprilie să înceapă lucrările propriu-zise.

 

Semnarea contractului de lucrări “MM-CL-07 Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune, a rezervoarelor de apă, a staţiilor de pompare, a reţelei de distribuţie şi a reţelei de apă uzată în Baia Mare – Est” a avut loc marţi. 
 
Astfel SC Vital SA şi asocierea firmelor Ludwig  Pfeiffer Hoch und Tiefbau Gmbh & Co.KG (lider asociere)  - S.C. Electroechipament Industrial S.R.L. – S.C. Intellinstal S.R.L.- S.C. Wurp Prest S.R.L au semnat primul contract de lucrări privind reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare pentru municipiul Baia Mare. Cel de-al patrulea contract semnat în cadrul proiectului european cuprinde lucrări de reabilitare şi extindere în zona de Est a oraşului, cartierul Firiza fiind beneficiarul unei părţi importante a acestor modernizări. 
 
Contractul a fost adjudecat de firma din Timişoara prin licitaţie deschisă, iar valoarea contractului este de 62.853.100,22 de lei (14.443.344 euro fără TVA) şi are o perioadă de execuţie de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. 
  
Lucrările au fost structurate pe mai multe componente, după cum urmează:
Componenta nr.1 - Reabilitarea şi extinderea conductelor de aducţiune în Baia Mare -Est;
Componenta nr.2 - Reabilitarea şi extinderea rezervoarelor de stocare apă şi staţii de pompare în Baia Mare –Est;
Componenta nr.3 - Reabilitarea şi extinderea reţelei de distribuţie în Baia Mare -  Est;
Componenta nr.4 - Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă uzată în Baia Mare –Est.
 
Cartierul Firiza va beneficia de o serie de lucrări prin intermediul cărora se va asigura alimentarea cu apă potabilă şi canalizare pentru locuitorii din zonă: extindere reţele alimentare cu apă Firiza; colector principal Firiza; extindere reţele canalizare Firiza. Aici se va realiza un colector principal şi staţii de pompare pe 2 străzi, alte 17 străzi vor beneficia de extinderea reţelelor de canalizare, 16 străzi de extinderea reţelelor de apă, iar pe alte 3 străzi unde se va realiza extindere vor fi montate şi staţii de pompare.
 
În zona de Est a oraşului Baia Mare (cartier Ferneziu, cartier Vasile Alecsandri, cartier Griviţa, Oraşul Vechi) şi Tăuţii de Sus vor fi realizate lucrări de extindere reţele canalizare pe 69 străzi iar pe alte 2 străzi reţelele de canalizare vor fi reabilitate. Alte 43 de străzi vor beneficia de extinderea reţelelor de apă şi reabilitarea unor astfel de reţele va fi realizată pe 22 de străzi. 
 
Planul de finanţare al proiectului include contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene care reprezintă 77,31%, subvenţia de la bugetul de stat este de 11,82%, împrumutul contractat de operatorul regional SC VITAL SA este de 9,05% iar contribuţia de la bugetele locale de 1,82%.
        
Toate aceste investiţii finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Mediu şi implementate de SC VITAL SA, vor asigura calitatea serviciilor prestate în beneficiul utilizatorilor. Programul va contribui esenţial la atingerea şi respectarea standardelor Uniunii Europene şi a legislaţiei româneşti în privinţa distribuţiei apei potabile, epurării apelor uzate şi a protecţiei mediului. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: