Orice accident de dimensiuni mai mari scapă de sub control în România şi se transformă imediat într-un spectacol grotesc, o încâlceală absurdă şi dementă. Funcţionarii şi demnitarii apar ceea ce sunt: o gloată parţial decerebrată, parţial lobotomizată, nimic nu funcţionează, legile se bat în cap, nimeni nu ştie ce ar trebui să facă – mormanul de cadavre se măreşte.

acum 12 luni · comentarii (9)

Având un caracter temperat polemic, caracter care se amplifică şi se precizează în limitele civilităţii absolute îndeosebi în capitolul „Patria, poneiul şi ”polonezul” din cultură”, cartea lui Mircea Vasilescu „Cultura română pe înţelesul patrioţilor”(Editura Humanitas, Bucureşti, 2018) discută clar, cu argumente, cu recurs la statistici şi rapoarte, oricât de aride ar fi ele, câteva dintre problemele acute ale culturii române post-decembriste.

acum 12 luni · comentarii (0)

Oameni de bază ai PSD, care cunosc problemele interne ale acestui partid, decid să fugă din corabia care se scufundă. Şi să arate ţării în ce pericol ne aflăm cu toţii, pentru că problema a devenit a întregii Românii. Exact perioada premergătoare căderii lui Ceauşescu. Dragnea şi Dăncilă ne arată cum România merge spre cele mai înalte culmi de progres, dar leul a luat-o la vale, iar băncile refuză să mai împrumute statul.

acum 12 luni · comentarii (35)

De demult absentă de pe afişul primei scene lirice naţionale, după o încercare nereuşită de a înlocui vechea montare a lui Jean Rânzescu, populara operă verdiană a revenit recent la sala din str. Gen. Berthelot, concertant, renunţându-se din nou la principiul consacrat al Orchestrelor şi Corurilor Radio de a prezenta la fiecare început de an titluri lirice rare. A fost, dacă se poate spune aşa, şi o mănuşă aluzivă aruncată vecinilor din Splai.

acum 12 luni · comentarii (0)

Se dau două cazuri de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care, luate împreună, acoperă binişor problematica pe care Laura Codruţa Kovesi a ridicat-o la Strasbourg: circumstanţele propriei sale revocări de la şefia DNA. Se cere: să se estimeze, pe o scară de la 1 la 10, cam ce şanse de cîştig are doamna Kovesi la CEDO.

acum 12 luni · comentarii (65)

Caz controversat în ochii opiniei publice, scriitorul exilului Vintilă Horia (1915-1992) revine în actualitate prin câştigarea unui proces pe cât de concret, pe atât de simbolic. „Rezoluţia face dreptate şi incită la căutarea adevărului, la curajul de a-l accepta şi la bun simţ. E un precedent pentru alte cazuri similare“, spune Cristina Horia, fiica scriitorului acuzat de „crime de război“.

acum 12 luni · comentarii (18)

Nino şi Dorel au fost azi la „domnu’ dentist“, unul dintre numeroşii oameni care fac ce pot ei ca să ajute copiii care nu pot fi ajutaţi de familiile lor. Pentru vreo cinci ani, mama celor doi a fost printre oamenii din ghetou care mă înjurau constant, chiar dacă pe la spate, pentru că aveau totuşi interesul să am grijă de copiii lor.

acum 12 luni · comentarii (13)

Săptămâna trecută am asistat la negocierile trilaterale între Rusia şi Ucraina, mediate de către UE, care vine şi ea cu propriile sale interese, pentru tranzitul gazelor spre Europa. Deşi mediate de către comisarul pentru energie, Maros Sevkovic, negocierile au cu adevărat trei părţi, pentru că UE joacă un rol multiplu în ecuaţie - de consumator şi de destinatar al tranzitului, odată ce Ucraina nu mai consumă gaz rusesc adus direct.

acum 12 luni · comentarii (13)

Dintre toate ştirile apărute în ultimele zile, aceasta mi se pare cea mai gravă. Bufferul de lichiditate a fost introdus după 2012, după discuţiile cu FMI, ca fiind o sumă pusă deoparte de Ministerul Finanţelor în Trezorerie care să asigure finanţarea bugetului dacă pieţele sunt adverse, daca apar evenimente cu caracter distructiv, iar dobânzile cresc prea mult.

acum 12 luni · comentarii (29)

Prestaţiile premierului şi ale miniştrilor săi la primele contacte cu instituţiile de la Bruxelles, după preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, au arătat fără dubiu că această preşedinţie va rămâne de neuitat. Dar spectacolul de la Bruxelles este menit să acopere asaltul PSD asupra instituţiilor pe care încă nu le controlează, ţinta fiind înlăturarea lui Mugur Isărescu şi preluarea BNR ca filială de partid.

acum 1 an · comentarii (38)

„O camerǎ micǎ, servind de bucǎtǎrie şi sufragerie în acelaşi timp, într-un apartament de pe Strada Christopher, în New York.“, aşa începe piesa într-un act „Before Breakfast“, pe care a scris-o Eugene O’Neill pe când avea 28 de ani şi renunţase deja la douǎ facultǎţi, în favoarea literaturii, fiind activ pe boema scenǎ literarǎ din cartierul Greenwich Village, unde plaseazǎ şi aceastǎ monodramǎ.

acum 1 an · comentarii (1)
Postari Recente