Trăim în perioada când unele decizii luate de comun acord, în spatele uşilor închise, de state cu un potenţial nuclear ce nu mai este doar disuasiv, ci şi cu un dominant potenţial ofensiv, surprind, tot mai des, opinia publică internaţională. În veacul trecut, cu 75 de ani în urmă, marile puteri ale acelui moment istoric conveniseră deja, la Ialta, asupra dinamicii lumii după previzibila încheiere a ultimei conflagraţii mondiale.

acum 2 luni · comentarii (2)

Pe măsură ce starea de izolare impusă se prelungeşte, resimţim cu toţii nevoia de spaţiu fizic şi psihic, din ce în ce mai mult. Dacă la începutul perioadei ne-am ocupat timpul cu activităţi la care visam de mult dar pe care nu am avut timp să le realizăm, acum ne aflăm într-o stare de saturare faţă de propriul cămin, spaţiu, rutină zilnică.

acum 2 luni · comentarii (6)

Sunt convins că beneficiul de sănătate publică al închiderii şcolilor va fi unul neglijabil, în schimb costurile sociale şi educaţionale vor fi imense. Timp de 6 luni o mare parte din copiii ţării nu vor mai avea aproape nici o legătură cu educaţia şi cu cultura şcolară. Guvernul, în uşurinţa cu care a luat această decizie, ne anunţă că aceste pierderi sunt considerate neglijabile.

acum 2 luni · comentarii (6)

Vă prezint două rapoarte care sunt realmente de importanţă strategică. Primul este realizat de oamenii de ştiinţă de la US National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA şi pus online pe 28 aprilie de către National Center for Environmental Information. Este un document car trebui citit şi de către decidenţii noştri politici.

acum 2 luni · comentarii (25)

Annely Ute Gabany este cunoscută publicului român încă de pe vremea în care lucra la Departamentul de cercetare al „Europei Libere”. Studiile sale referitoare la dinamica şi ravagiile cultului lui Ceauşescu, între timp strânse într-un volum publicat cu ani în urmă la editura ieşeană „Polirom”, au fost şi sunt fundamentale.

acum 2 luni · comentarii (28)

Traian Băsescu are partidul la guvernare şi dă sfaturi de parcă e în opoziţie. Tot Băsescu recomandă să se prelungească starea de urgenţă şi să se scadă salariile cu 25%. Cel mai important minister din această perioadă, Ministerul Finanţelor, are secretar de stat propus de PMP. Unul total neadecvat: Mironel Panţuroiu.

acum 2 luni · comentarii (31)

Faptul că avem o convergenţă de opinii, teme şi teze ale propagandei venind din China şi Rusia este o constantă probată atât la nivelul Departamentului de Stat şi instituţiilor resposabile din domeniul intelligence-ului, ca şi la nivelul Serviciului European de Acţiune Externă şi mecanismele Stratcom consacrate, ca şi la NATO şi statele membre.

acum 2 luni · comentarii (40)

Preşedintele României a făcut astăzi un anunţ care a bulversat totalmente învăţământul privat din România: şcoala nu se va mai putea relua în acest an. Zeci de mii de şcoli, grădiniţe şi creşe private din ţară se află la momentul falimentului. Dar nu măsura este de criticat, fiind una de aşteptat, ci lipsa susţinerii faţă de mediul privat, a semnului de egalitate între învăţământul de stat şi cel privat.

acum 2 luni · comentarii (30)

În timp ce Ungaria este acuzată de către instituţiile europene de exacerbarea sentimentelor naţionaliste şi riscul alunecării guvernului către un regim hibrid care îmbină democraţia cu autoritarismul, o serie de suspiciuni au fost lansate şi de către ţările vecine privind ingerinţa  Budapestei în afecerile lor interne, cu precădere în rândurile comunităţilor maghiare.

acum 2 luni · comentarii (147)

Atunci cand spiritul colocvial însoţeşte lipsa de cunoştinţe gramaticale rudimentare, formula „mama la un copil” livrează noi progenituri. Dacă mostra de exprimare menţionată mi-e cunoscută încă din epoca propriei copilării, numeroase construcţii ce o emulează par să-şi fi făcut apariţia în ultimii ani. Odată cu ele şi constatarea că atât genitivul, cât şi dativul le sunt multora fatale.

acum 2 luni · comentarii (8)

Perspectivele sunt sumbre. La calmarea restricţiilor, chiar dacă sălile de concert şi spectacol pot fi umplute cu spectatori puţini, pentru fosele şi podiumurile instrumentiştilor, pentru ansamblurile corale nu par să existe soluţii clare şi sigure privind aşa numita „distanţare socială”. Nu mai vorbesc de artiştii din scenă. Abia după trecerea valurilor de coronavirus, se poate spera că normalitatea poate reveni.

acum 2 luni · comentarii (1)

Nu aveam de ales. Evoluţia pandemiei de COVID-19 nu lasă să se întrevadă o revenire în siguranţă a elevilor la şcoală. Să asumi riscuri mari, pentru a aduce copiii la şcoală pentru o săptămână sau două înaintea datei de 15 iunie, nu era de acceptat. Materia semestrului al II-lea din anul şcolar în curs poate fi recuperată dacă viitorul an şcolar începe la 1 septembrie, sau chiar mai devreme.

acum 2 luni · comentarii (26)

Asistăm la un precedent interesant: Consiliul Naţional al Elevilor, structura consultativă a ministerului (care funcţionează în baza unui ordin al aceluiaşi minister), anunţă că dă în judecată Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru ordinul privind obligativitatea cursurilor online.

acum 2 luni · comentarii (12)

Profesorul universitar Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, cea mai mare instituţie de învăţământ superior din această parte a ţării şi unul dintre partenerii strategici ai Asociaţiei Timişoara 2021, ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia lansează o ipoteză surpriză: Timişoara ar putea deveni prima Capitală Europeană a Culturii Digitală, în contextul pandemiei de coronavirus.

acum 2 luni · comentarii (1)

Tiberiu Soare este dirijor al Operei Naţionale Bucureşti. De-a lungul carierei sale de peste 20 de ani, în afara colaborării constante cu orchestrele din România, a dirijat orchestre ca Royal Philharmonic, London Philharmonic şi Radio Praga.

acum 2 luni · comentarii (1)

Povestea este absolut reală şi deschide o posibilă şi, cred eu, extrem de utilă dezbatere despre ceea ce este acum un curent care cuprinde din ce în ce mai multe state din fosta URSS şi cercul său de ţări-satelite: se anulează progresiv, dar foarte vizibil, procesul de secularizare al vieţii politice, iar religia îşi recapătă rolul de actor politic de prim rang.

acum 2 luni · comentarii (37)

O activistă de la Centrul FILIA scrie un articol pentru „Libertatea” în care spune că „pandemia este şi a femeilor pe care statul le obligă să nască împotriva voinţei lor”. Şi se plânge că „doar 11% din spitalele din România mai fac avorturi la cerere.” Pandemia şi ordonanţele militare recente le-ar fi luat femeilor din România „dreptul” de a face „avort la cerere”.

acum 2 luni · comentarii (38)
Postari Recente