Vremea geroasă a dus băcăuanii la Bibliotecă

Vremea geroasă a dus băcăuanii la Bibliotecă

Sebastian Dăbuleanu preferă oferta bibliotecii în dauna cluburilor sau a barurilor

Dacă cei mici cer ”Harry Potter“ şi ”Stăpânul Inelelor“, adulţii se dau în vânt după romanele ştiinţifico-fantastice şi cele de dragoste. 

Ştiri pe aceeaşi temă

 Iarna geroasă i-a făcut pe băcăuani să redescopere lumea cărţilor. Numai în ultimele zile, zeci de pasionaţi de lectură au ales să-şi petreacă timpul liber, feriţi de frig, în sălile Bibliotecii Judeţene sau în fotoliile confortabile de acasă. Unul dintre cei care au optat pentru această variantă este şi Sebastian Dăbuleanu (29 de ani). „Nu este permis împrumutul a mai mult de trei cărţi pentru o singură secţiune şi, dacă tot mi-am propus să-mi petrec weekendul în casă, mi-am luat volume şi de la alte secţii precum cea de artă şi patrimoniu“, a spus Sebastian.


Angajaţii Bibliotecii Judeţene au reuşit să întocmească şi un profil al cititorului, în funcţie de sexul acestuia. „Doamnele şi domnişoarele preferă romanele de dragoste sau cele care vin cu sfaturi utile pentru femeia de afaceri sau de succes în general. De altfel, femeile reprezintă 68% dintre abonaţi. De cealată parte, bărbaţii preferă cărţi ştiinţifico-fantastice“, a explicat Crina Ifrim, purtător de cuvânt în cadrul instituţiei.


Apariţia în cinematografe a seriilor „Harry Potter“ şi „Stăpânul Inelelor“ a creat pasiuni în rândul celor mici. Titlurile menţionate mai sus sunt cele mai solicitate la Secţia „Copii“. „După ce au văzut aventurile micului vrăjitor sau ale celor patru hobbiţi, copiii nu mai vorbesc despre altceva, au uitat de poveştile româneşti. Noi însă facem tot posibilul să le reamintim basmele prin intermediul activităţilor la care participă şi învăţători“, a declarat Atena Zară, bibliotecar la Secţia „Copii“.

Dan Brown, lider la vânzări


Dacă la bibliotecă preferinţele cititorilor se împart între literatură fantastică sau autori clasici, situaţia este diferită în librării. Ultima carte a lui Dan Brown, „Simbolul pierdut“, şi volumul Mihaelei Rădulescu, „Nişte răspunsuri“, se situează pe primele două poziţii în topul vânzărilor.

Lucrarea autorului american poate fi achiziţionată la preţuri cuprinse între 45 şi 80 de lei, iar cea a vedetei TV, între 35 şi 50 de lei. Prin comparaţie, amatorii „Stăpânului Inelelor“ trebuie să scoată din buzunar 50 sau 60 de lei pentru toată trilogia, iar pasionaţii de „Harry Potter“ au de achitat 70-80 de lei pentru întreaga serie.

Educaţie cu doar 10 lei

Valoarea unui abonament la Biblioteca Judeţeană „Costache Sturza“ Bacău este 10 lei. Angajamentul se întinde pe durata a 5 ani, iar cei înscrişi pot lua acasă maximum 3 volume din cele două mari secţiuni, cea dedicată adulţilor şi cea pentru copii. Instituţia oferă 450.000 de „unităţi de bibliotecă“, alături de cărţi fiind disponibile documente audio-video, CD-uri sau DVD-uri.     

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările