Viorel Cruceanu: „Ştiu numele celor 310 preşedinţi din Africa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Bacău este singurul specialist român în politica africană, recunoscut în afara graniţelor, unde colaborează cu publicaţii de specialitate.

Pasiunea profesorului Viorel Cruceanu pentru continentul negru s-a născut la 12 ani. Atunci a pus mâna pe o carte din biblioteca familiei, pe autobiografia primului preşedinte al Ghanei, Kwame Nkrumah, „Mesaj din Ghana“. A citit-o din scoarţă în scoarţă. Apoi, la numai câteva luni, a urmat vizita lui Nicolae Ceauşescu în mai multe ţări din Africa, prezentată în publicaţii precum „Scânteia“ sau „Lumea“, unde părinţii

I-au făcut şi abonament

„Mi-am scos numele tuturor preşedinţilor Africii. Îi ştiu şi acum pe toţi, sunt 310. Am pozele tuturor. În facultate ştiam toţi preşedinţii lumii, după nume şi alte date“, ne-a spus profesorul Cruceanu.

Încă din facultate Viorel Cruceanu a avut mulţi prieteni care proveneau de pe continentul african. A citit mult, iar în 1990, când a început doctoratul, a ales să scrie despre „Decolonizarea fostelor posesiuni engleze şi franceze din Africa Neagră“, publicată ulterior sub numele „Quo Vadis Africa?“. „Astăzi este o zi importantă pentru mine deoarece am terminat al doilea volum, care se referă la decolonizarea posesiunilor italiene, belgiene, spaniole, germane si portugheze. Îmi fixez ca ţintă, în următorii ani, să realizez volumul al treilea, despre situaţia politică a statelor din Africa de Nord“, a menţionat băcăuanul.

Schimb de scrisori cu preşedinţii

A publicat până acum patru cărţi şi 88 de articole în „Le Nouvel Afrique-Asie“, „New African“, „Jeune Afrique“, „Afrique-Asie“, publicaţii din Londra şi Paris, cu difuzare şi în Africa. Alte lucrări importante se referă la asasinatele secolului XX din statele africane şi lumea arabă.

Profesorul se poate lăuda şi cu o serie de corepondenţe purtate cu unii conducători din Africa sau cu publicişti renumiţi. În numărul jubiliar al Revistei „Jeune Afrique“, dedicat împlinirii unei jumătăţi de secol de existenţă, profesorul semnează articole alături de „Carlos Şacalul“,Ilici Ramirez Sanchez, sau Bechir Ben Yahmed, fondatorul revistei, cu care are şi un schimb de scrisori. „Am mai multe corespondenţe. La loc de cinste este scrisoarea primită de la Alpha Oumar Konare, preşedinte al statului Mali (1992-2002)“, explică Viorel Cruceanu.

Îşi îndreaptă cei mai buni elevi spre diplomaţie

Dascălul le insuflă copiilor dragostea pentru diplomaţie şi ţine legătura cu mulţi din foştii elevi. „Sper ca aceştia să reuşească să intre acolo unde eu nu am putut, în diplomaţie. Am doi foşti eminenţi elevi, Emanuel Bondalici, care urmează Dreptul la Cluj,  şi Daniela Ghicajanu, eleva care a obţinut cea mai mare medie la Bacalaureat în acest an, care se vor îndrepta spre diplomaţie. Sper ca această ţară să aibă elite, care să o reprezinte cu cinste“, a afirmat profesorul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite