VIDEO Apartamente - bombă cu ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii s-au luptat ore în şir cu flăcările izbucnite în urma exploziei
Pompierii s-au luptat ore în şir cu flăcările izbucnite în urma exploziei

Aproape 30 de persoane au rămas fără case în urma unei explozii produse din cauza acumulărilor de gaze în blocul de locuinţe. Deflagraţia petrecută ieri în oraşul Bacău se poate repeta oricând din cauza reţelelor de gaz învechite şi a lipsei sistemelor de detectare a pericolului.

Peste 100 de oameni din Bacău au fost afectaţi de o explozie care a avut loc ieri-dimineaţă în centrul oraşului. Cei 28 de locatari dintr-o scară de bloc cu 16 apartamente au fost evacuaţi după deflagraţia produsă din cauza unei acumulări de gaze.

Mai citeşte şi:

Băcău: Un bloc de locuinţe a sărit în aer. Doi răniţi grav (UPDATE VIDEO)

Specialiştii, oficialii E.ON Gaz şi edilii locali dau declaraţii superficiale despre deflagraţia în care doi locatari au fost grav răniţi. Responsabilii spun că vor da explicaţii şi vor stabili cine se face vinovat abia la finalul anchetelor paralele întreprinse de Procuratură, furnizorul de gaze naturale şi de Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Cei care locuiesc în blocul distrus sunt însă revoltaţi. Ei spun că de două zile simt mirosul gazelor şi că au făcut reclamaţii la E.ON Gaz, însă nimeni nu i-a luat în seamă. „Toţi vecinii mi-au zis că miroase a gaz şi că au reclamat acest lucru. Însă până n-a pocnit blocul, nimeni nu a venit aici", susţine Albert Zaharia (63 de ani), locuitor din cartier.

Explozie la Timişoara: Doi tineri au fost arşi şi o casă a fost distrusă. Un cartier nu are gaz, iar un bulevard este blocat

În replică, conducerea E.ON Gaz afirmă că din zona blocului au primit, într-adevăr, două apeluri, dar că se reclamau probleme legate de neplata unor facturi. „Vom lua fir cu fir toate sesizările de la începutul anului şi până în prezent să vedem dacă cineva a reclamat scurgeri de gaze pe strada Martir Horia (n.r. - acolo unde a avut loc explozia)", a replicat Radu Petrea, director general adjunct al E.ON Gaz România.

Din primele cercetări, deflagraţia ar fi izbucnit din pricina gazelor pierdute de la reţeaua de alimentare. Edilii acuză furnizorul de gaz. Primarul spune că reţelele din oraş sunt vechi, de peste 20 de ani, şi că nu pot fi înlocuite cu bani din bugetul local. „Întreaga reţea este proprietatea E.ON-ului. Noi am reabilitat în ultimii cinci ani peste 100 de străzi. La o parte dintre ele am schimbat conductele de gaz, deşi nu era treaba noastră. Cei de la E.ON n-au răspuns solicitărilor noastre de a înlocui conductele vechi când am reparat drumurile", a spus primarul Romeo Stavarache.

Ucişi de o explozie provocată de muncitori: criminalii au rupt ţeava de gaz şi au uitat să sune la E-on

Lipsesc detectoarele de gaze

Deflagraţia de ieri ar fi putut fi evitată dacă pe scara blocului era montat un detector de gaze. „Un astfel de aparat costă 30 de lei. Se montează pe casa scării şi, în caz de scurgeri de gaze, el opreşte alimentarea întregii instalaţii. Din cele 15 scări pe care le am în administrare, doar una singură are un astfel de detector", a spus Aurel Acatincăi, administratorul unei asociaţii de proprietari.

Corneliu Zaiţ, purtătorul de cuvânt al E.ON Gaz Moldova, afirmă că oamenii sunt obligaţi de lege să-şi pună astfel de aparate, însă doar în propriile locuinţe. „Noi, în acest moment, nu ne axăm pe această speţă, a detectoarelor. Cert este că explozia a avut loc în vecinătatea blocului şi încă nu se cunosc cauzele. Ţevile din bloc aparţin locatarilor, iar cele de pe stradă sunt ale noastre", a explicat Zaiţ.

Ancheta exploziei cu doi morţi este blocată

Specialiştii spun că doar o minune a făcut ca nimeni să nu-şi piardă viaţa în explozie. Totuşi, doi bătrâni care locuiau la parterul imobilului au ajuns la spital în stare gravă şi au fost transportaţi cu elicopterul la Bucureşti pentru a fi trataţi. Apartamentul lui Ion Leonte (79 de ani), un locatar de la etajul I, a rămas fără ziduri. Tot avutul i s-a făcut scrum, iar soţia sa a ajuns în stare de şoc la spital. „Eram la bucătărie şi pregăteam ceva. Am auzit o bubuitură de am crezut că a căzut o rachetă. A fost un zgomot grozav. Peste câteva clipe, mi-am găsit soţia în dormitor, printre dărâmături, cu uşile şi geamurile căzute peste ea, cu pijamaua ruptă", a povestit.

Ion Leonte (79 de ani), în faţa apartamentului său complet distrus

Ion Leonte (79 de ani), în faţa apartamentului său complet distrus

Nu ştiu încotro s-o apuce

Omul este îngrijorat că a rămas pe drumuri şi fără niciun sprijin la bătrâneţe. S-a întors să caute printre dărâmături acte, dar şi banii puşi deoparte pentru propria înmormântare. „Am avut un apartament bun, cu hol mare. Acum nu mai am nimic. Am pierdut acte, mobilă şi trei televizoare. Am avut pe un CEC 3.000 de lei şi alţi bani lichizi 11.000 de lei. Nu mai găsesc nimic", a adăugat bătrânul disperat.

Şi proprietarii celor şapte autoturisme parcate în faţa blocului sunt îngrijoraţi că vor rămâne nedespăgubiţi.  „Eu am daună totală, însă RCA-ul nu plăteşte decât accidentele din trafic. Acum n-o să mă despăgubească nimeni, iar eu am rămas fără maşină. Şi era o maşină bună", a spus Albert Zaharia.

Bunica băiatului de 16 ani ars în timpul unei explozii la o casă din Timişoara vrea să dea în judecată compania Eon Gaz


Oamenii nu ştiu încotro s-o apuce acum. Primăria le-a propus să se mute în căminul unui liceu, dar locatarii spun că vor încerca să se cazeze pe la rude. Specialiştii susţin că sunt şanse mari ca blocul să nu mai poată fi reparat. Potrivit prefectului Constantin Scripăţ, sinistraţii vor primi azi ajutoare în bunuri.

Sinistraţi la Zemeş

În urmă cu numai două săptămâni, 27 de oameni din localitatea băcăuană Zemeş au rămas fără case din cauza exploziei unei pungi de gaze naturale. Localnicii nu se mai pot întoarce în casele lor în această iarnă, ci stau la rudele care au locuinţe în afara razei de pericol.

Bilanţul exploziilor din ultimii ani

12 octombrie 2010.
La Craiova, un balcon în care un locatar îşi amenajase bucătăria a fost spulberat de o deflagraţie.
 15 iunie 2010. Un bărbat a fost rănit şi patru apartamente au fost grav avariate, în urma unei explozii produse în Slatina.
10 mai 2010. O butelie a explodat într-o garsonieră din Târgovişte. Deflagraţia a fost atât de puternică încât geamurile şi uşa imobilului au fost distruse în totalitate. Alte două apartamente din vecinătate au fost afectate de suflul puternic.
26 februarie 2010. Trei persoane au fost rănite grav în urma unei explozii devastatoare într-un bloc din Piteşti. Patru apartamente au fost complet distruse, iar alte câteva, serios avariate.
6 februarie 2010. Trei oameni au fost răniţi, o casă distrusă şi altele grav afectate în urma unei puternice deflagraţii care a avut loc în centrul oraşului Cluj-Napoca.
14 septembrie 2007. Doi tineri din Zalău au decedat, opt persoane au fost rănite, iar 19 familii au rămas fără locuinţă după ce o explozie a distrus un bloc de patru etaje.
14 noiembrie 2003. În urma unei acumulări de gaze, un întreg bloc de locuinţe din Călăraşi a sărit în aer, iar şapte persoane au murit.

Explozie într-un bloc din Timişoara din cauza unei oale cu mâncare uitată pe foc GALERIE FOTO

Fiecare consumator îşi verifică instalaţia de gaze

Întreţinerea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor cad în sarcina consumatorului, el fiind responsabil de buna lor funcţionare, ne-au informat oficialii GDF SUEZ Energy Romania, unul dintre operatorii de distribuţie din România. Periodic, instalaţiile trebuie supuse unei verificări tehnice (la interval de maximum doi ani sau la cerere) şi unei revizii (care se face o dată la zece ani). Reviziile trebuie făcute şi dacă instalaţia n-a fost utilizată mai mult de şase luni sau după orice eveniment care ridică probleme de siguranţă.

Începând de la 17 aprilie 2009, verificările şi reviziile sunt în responsabilitatea consumatorilor (casnici, comerciali sau industriali) şi sunt făcute de orice firmă autorizată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care poate fi aleasă de pe site-ul acesteia. Verificările nu includ şi controlul aparatelor (aragaze sau centrale termice).

Teoretic, dacă identifică improvizaţii, modificări ale instalaţiilor sau orice elemente care prezintă risc de accidente, operatorul de distribuţie trebuie să ia orice măsură, mergând până la oprirea furnizării gazelor. Potrivit oficialilor GDF SUEZ Energy Romania, la această oră nu există un raport pe toată ţara privitor la starea reţelelor de utilizare a gazelor.

Tatăl unui jandarm ucis în explozia unei case acuză procurorii că scapă vinovaţii

Cum se umblă corect cu gazele

Încăperea unde se află aparatele care funcţionează pe bază de consum de gaze trebuie aerisită şi ventilată periodic. Înainte de aprinderea focului, trebuie controlat dacă robinetul arzătorului este închis. Robinetul de manevră se deschide lent, iar focul se aprinde concomitent cu supravegherea stabilităţii flăcării.

În cazul în care se simte miros specific de gaze naturale, se procedează astfel: se sting toate focurile, se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc, nu se manevrează aparate electrice, nu se doarme în astfel de încăperi, se anunţă imediat operatorul licenţiat de distribuţie. Simona Popa

Fără asigurare

Niciunul dintre cei afectaţi de deflagraţie nu avea locuinţa asigurată. De altfel, asigurările obligatorii de locuinţe nu acoperă o astfel de catastrofă, ci doar pe cele naturale. Singura care ar putea avantaja locatarii este poliţa facultativă. În oraş au fost încheiate 3.500 de astfel de poliţe, din 40.000 de locuinţe.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite