UPDATE Unei femei de etnie romă i s-ar fi interzis să-şi lanseze cartea în biblioteca la care lucrează. Managerul spune că acuzaţiile sunt invenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lansarea de carte trebuia să aibă loc pe data de 21 septembrie, la Biblioteca Judeţeană din Bacău, dar şefii instituţiei au anulat evenimentul.

UPDATE: Conducerea Bibliotecii Judeţene a solicitat un drept la replică, pe care îl redăm mai jos.

"1. Acuzaţiile aduse de doamna Neacşu Lenuţa sunt invenţii întrucât, la secretariatul bibliotecii, nu s-a primit nicio solicitare privind organizarea unei lansări de carte în data de 21 septembrie 2019.

2. Doamna Neacşu Lenuţa nu este de etnie romă. A învăţat câteva cuvinte şi pretinde a fi de etnie romă, autovictimizându-se şi insinuând mai multe presupuse discriminări. În acest sens a cerut în instanţă daune de 100.000 lei (un miliard, în lei vechi). Atât Tribunalul Bacău, cât şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării au respins, prin decizii definitive şi irevocabile, aceste pretenţii neîntemeiate, concluzionând că doamna Lenuţa Neacşu NU A FOST DISCRIMINATĂ.

3. Salariata Neacşu Lenuţa are la activ repetate abateri disciplinare (absenţe nemotivate de lalocul de muncă, intrare neautorizată în sediul Filialei Bicaz, lipsuri în gestiune - recunoscute prin semnătură olografă, conflicte cu colegii, numeroase procese etc.) care au fost sancţionate de angajator, în limitele legii, iar instanţa a validat aceste sancţiuni ca fiind CORECTE. Pentru a vă face o idee corectă despre profilul acestui „personaj”, puteţi accesa portalul Ministerului de Justiţie: http://portal.just.ro/SitePages/cautare.aspx?k=Neacşu%20Lenuţa%20Bacău&v1=default.

4.Regretabil este că nimeni nu a cerut un punct de vedere oficial din partea bibliotecii înaintede a aduce acuzaţii nefondate, încălcându-se astfel un principiu elementar al jurnalismului şi al justiţiei, care spune că trebuie ascultată şi cealaltă parte: audiatur et altera pars", potrivit lui Adrian Gelu Jicu, managerul Bibliotecii Judeţene din Bacău.

Lenuţa Neacşu, bibliotecară la Biblioteca Judeţeană "C. Sturdza" din Bacău, a avut parte de un tratament discriminatoriu din partea conducerii instituţiei unde lucrează.

Pe data de 21 septembrie, bibliotecara ar fi trebuit să-ţi lanseze cartea "Cea mai frumoasă poveste de iubire", în fapt o poveste despre viaţa petrecută în şatra de ţigani, “despre lupta de a depăşi un tipar de gândire şi de comportament ancestral”. Conducerea bibliotecii a anulat însă evenimentul în ultimul moment, fără nicio exlicaţie.

Până la urmă, lansarea a avut loc la biserica spitalului, dar gustul amar ar interzicerii evenimentului a determinat-o pe Lenuţa Neacşu să posteze pe Facebook un mesaj adresat prietenilor.

Imagine indisponibilă

“Va informez cu mare mâhnire sufleteasca că lansarea de carte care trebuia sa aibă loc in data de 21 septembrie la sediu Bibliotecii Judeţene ,,C. Sturdza" din Bacău a fost anulată de domnul Adrian Jicu, directorul Bibliotecii Judeţene Bacău, pe motiv ca acest eveniment ar fi fost unul privat. Această hotărâre mi-a fost comunicată vineri, cu o zi înainte de lansarea cărţii, după ce timp de o săptămână am pregătit sala, scaunele, mesele, si desfăşurarea evenimentului în cele mai mici detalii. Am alergat la Consiliul Judetean sa cer un punct de vedere domnului Sorin Braşoveanu. Nu am reuşit nimic cu toate că mi s-a sugerat să închiriez sala contra unei sume, domnul Jicu a refuzat categoric. Deşii cu o săptămână înainte au avut loc mai multe lansări de carte in biblioteca băcăuană, una dintre doamne, Andreea Răsuceanu, venind tocmai de la Beijing, China, ca să-şi lanseze propria-i carte, evenimentul nu a fost considerat unul privat...Iar eu, bibliotecară de 25 de ani la Biblioteca Judeţeană ,,C. Sturdza" din Bacău , cu o mare dragoste şi implicare pentru această instituţie, nu am avut loc. Motivul real ?? SUNT DE ETNIE RROMĂ! Şi se pare că ţiganii nu prea au ce căuta în Biblioteca Judeţeană, deoarece domnul Jicu nu-i agreează. Doar domnul Matei Vişniec îi simpatizează pe rromi, acceptând cu plăcere să se fotografieze cu o ţigancă ca mine, başca că eram îmbrăcată în portul de şătrăriţă... Ba mi-a cerut si numărul de telefon şi adresa de mail asigurându-mă că îmi va comunica impresiile dumnealui despre cele două cărţi scrise de mine şi dăruite dânsului. Oamenii cu adevărat mari nu se ruşinează...
Domnul Jicu nu putea accepta în ruptul capului ca o ţigancă să-şi lanseze cartea în care vorbeşte tocmai despre viaţa petrecută în şatra de ţigani...despre lupta de a depăşi un tipar de gândire şi de comportament ancestral, de a-ţi înfrunta proprii părinţi lăutari refuzând să cânţi ca Gabi Luncă cântece de genul ,, Dă mamă cu biciu-n mine..." şi încercând să convingi ca-ţi poţi croi o altă soartă învăţând carte.. Despre durerea imensă de a descoperi după ce-ai absolvit două universităţi, ca nu eşti a nimănui...pentru că lumea din care ai plecat te considera o trădătoare, a tradiţiilor, a comunităţii iar lumea în care ai sperat să accezi nu te primea pentru că ,,ne pare rău, nu vă ajută faţa..." O lume care judecă după culoarea epidermei si nu după culoarea sufletului... Pe ultima sută de metri, cu bunăvoinţa părintelui Pimen, am organizat lansarea la biserica din curtea spitalului, direcţionând invitaţii spre noua locaţie. Păcat domnule Jicu că aţi ratat şansa atâtor tineri de etnie rromă să afle cum îşi pot depăşi condiţia socială şi să acceadă la normalitate... nu sa imite normalitatea ci s-o trăiască cu adevărat chiar dacă e o cale presărată cu multă durere...
Dreptatea care mi s-a făcut şi mi se face încă în această bibliotecă se numeşte discriminare. Altfel ...ce-ar putea fi ?”, se arată în mesajul Lenuţei Neacşu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite