Un şofer fără permis a omorât un biciclist cu maşina în timp ce era anchetat pentru o infracţiune similară. Cu toate acestea, a fost achitat de judecători

Un şofer fără permis a omorât un biciclist cu maşina în timp ce era anchetat pentru o infracţiune similară. Cu toate acestea, a fost achitat de judecători

Un bărbat de 34 de ani din judeţul Bacău care a accidentat mortal un biciclist a fost achitat de judecători, victima fiind considerată principala vinovată. Tânărul de la volan nu deţinea permis de conducere şi a produs accidentul în timp ce era anchetat într-un alt dosar pentru conducere fără permis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Florin Chiticaru (34 ani) a fost trimis în judecată fiind acuzat de ucidere din culpă şi conducere fără permis. Mai exact, în sarcina tânărului s-a reţinut că în seara de 4 ianuarie 2018 conducea un autoturism, deşi nu deţinea permis de conducere, iar într-o intersecţie de pe raza localităţii Siretu (Bacău) a accidentat mortal un biciclist. 

După producerea accidentului, conducătorul auto a fost arestat preventiv timp de două luni, procurorii solicitând luarea unei măsuri preventive având în vedere că bărbatul nu se afla la prima abatere. El a fost pus sub acuzare într-un alt dosar tot pentru conducere fără permis, după ce a fost depistat în trafic fără permis în 24 august 2017. Cercetat în stare de libertate, el a continuat să conducă autovehicule.

În cazul accidentului mortal de pe 4 ianuarie 2018, Judecătoria Bacău a dispus achitarea conducătorului auto pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, instanţa apreciind că vina aparţine integral victimei, care se afla sub influenţa alcoolului şi ar fi pătruns în intersecţie fără să se asigure. Biciclistul nu purta elemente reflectorizante, fiind îmbrăcat cu haine de culoare închisă. Bicicleta pe care o conducea era prevăzută în partea din spate cu un dispozitiv fluorescent - reflectorizant, însă judecătorii au considerat că nu a fost suficient şi că era necesat ca aceasta să fie echipată cu elemente fluorescent şi pe spiţele roţilor.

”Raportat la împrejurările de fapt în care s-a produs accidentul rutier şi la particularităţile inculpatului, instanţa constată că acesta nu putea să prevadă acţiunile necorespunzătoare făcute de numitul I.A.. Chiar dacă inculpatul circula cu viteza maxim legal admisă pe acel sector de drum, acesta nu putea să evite impactul cu victima. Dacă instanţa ar analiza posibilele consecinţe asupra numitului I.A. ca urmare a producerii accidentului rutier, în situaţia în care inculpatul ar fi circulat cu viteza maxim legal admisă, aceasta ar ajunge să facă speculaţii cu privire la acest aspect. Or, într-o cauză penală, raţionamentul logico-juridic al instanţei trebuie să fie fundamentat pe mijloace de probă concrete”, au invocat judecătorii în motivarea sentinţei prin care au dispus achitarea conducătorului pe motiv că fapta de ucidere din culpă ”nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.

Magistraţii instanţei de fond au dispus doar condamnarea şoferului doar pentru conducere fără permis, la un an cu suspendare. Atât familia victimei, cât şi procurorii au contestat sentinţa. Tot o pedeapsă cu suspendare (9 luni) a primit şi primul dosar în care a fost pus sub acuzare pentru conducere fără permis.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: