Un băcăuan a găsit un adevărat arsenal militar sub propria locuinţă. Putea oricând să sară în aer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chemaţi la faţa locului, geniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău au scos de sub pământ nu mai puţin de 163 de dispozitive explozive de tipul celor folosite de apărarea antiaeriană în Al Doilea Război Mondial.

Un băcăuan care a vrut să-şi refacă instalaţia de canalizare a locuinţei a descoperit în curte şi sub o aripă a imobilului un adevărat arsenal militar. Totul s-a întâmplat sâmbătă dimineaţă, iar omul a sunat imediat, speriat, la 112.

Geniştii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău sosiţi la faţa locului, au evacuat clădirea şi au oprit temporar circulaţia pe strada aflată într-un cartier al municipiului reşedinţă de judeţ. Apoi, folosind un dispozitiv de detectare a metalelor, au scos unul câte unul dispozitivele explozive. Nu mai puţin de 163 de bucăţi erau pe o arie de doar câţiva metri pătraţi.

Acestea s-au dovedit a fi proiectile explozive folosite de apărarea antiaeriană (în limbajul militar se numesc „lovitură acuplată cu proiectul exploziv calibru 25 mm”), fiind foarte periculoas,e deoarece pot exploda atât la impact, cât şi la temperaturi ridicate (peste 200 de grade Celsius). Cel mai probabil, muniţia este rămasă din Al Doilea Război Mondial.

Băcăuanul care s-a pomenit cu arsenalul sub casă a povestit că a cumpărat imobilul în urmă cu foarte mulţi ani şi că nici prin cap nu i-a trecut că trăieşte pe o adevărată bombă, care ar fi putut exploda în orice moment.

Muniţia a fost transportată într-un poligon militar în vederea distrugerii. În judeţul Bacău se găsesc frecvent, în continuare, elemente de muniţie din Primul şi din Al Doilea Război Mondial. În zonă s-au dat lupte grele în ambele războaie, iar apărarea antiaeriană a fost foarte activă din cauza bombardamentelor cumplite care au vizat câmpurile petroliere din regiune.

„Reamintim că, în cazul în care descoperiţi elemente de muniţii neexplodate sau luaţi la cunoştinţă despre existenţa lor, trebuie să anunţaţi imediat structurile abilitate în gestionarea acestui risc”, au transmis cei de la ISUJ Bacau

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite