Tinerii băcăuani îmbrățișează cultura urbană (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grafferii spun că desenele cu spray-ul colorat de pe clădirile băcăuane sunt o formă de exprimare artistică. În Bacău s-au format găști care își dispută supremația după numărul de semnături lăsate pe blocuri. Acestea "lucrează" noaptea, departe de ochii poliției.

Obișnuiesc să acopere cu desene sau semnături suprafețe mari din pereții clădirilor, trenurilor sau a pasajelor din diferite colțuri ale orașului. Își spun grafferi și se feresc să-și dezvăluie identitatea sau hobby-ul în fața oamenilor. Tocmai de aceea "acționează" la adăportul nopții, pentru a se feri de ochii poliției.

"Ei zic că e vandalism ce facem noi, că distrucem fațadele blocurilor și că urâțim orașul prin mâzgălelile noastre. Nimeni nu știe că ce facem noi e artă, că e o categorie de axprimare artiscică a culturii urbane, a hip-hop-ului", ne-a spus Cătălin Stamate, de 24 de ani.

image

El spune că a dat prima "semnătură" în spatele unui garaj când era în clasa a VIII-a. "Îmi plăcea și ascult în continuare hip-hop. Odată ce îți place muzica adopți și un stil de viață caracteristic culturii urbane, și mai mult vrei să te exprimi artistic. Eu o fac prin grafitti", a mai zis tânărul.

O formă de artă respinsă de public

În Bacău, sunt mai mulți tineri care au aceeași pasiune ca el. Merg în găști, și fiecare dintre ei visează să devină "old city king" sau mai bine zis, persoana care și-a dat cele mai multe semnături sau tag-uri, cum spun ei, în spațiile publice atât din oraș, dar și din țară.

"<Toy> este cel care abia s-a apucat de meserie, <old city> are cele mai multe semnături date pe pereții din oraș, iar <old city king> e cunoscut în toată țara, bine, în breasla noastră, pentru că poliția nu știe cine e", a mai spus Adrian Butnaru, un alt graffer.

Tinerii spun că nu au niciun sprijin din partea municipalității. "Poliția este cu ochii pe noi, oamenii de pe stradă dacă ne văd ne condamnă, nici părinții nu sunt de partea noastră. Vrem un skatepark al nostru, a cărui ziduri să le pictăm cum vrem noi. Am făcut numeroase petiții la Primărie. Nu am primit nici acum un răspuns", a mai zis Cătălin Stamate.

image

Băcăuanii spun că astfel de desene urâțesc aspectul orașului. "Cum se constriește ceva nou sau se renovează un bloc imediat este mâzgâlit. Și tomberanele sunt colorate cu spray-uri, ca să nu ami vb de bâncile din parc. E urât", ne-a zis Lucian Scurtu, un bârbat de 40 de ani. Deși și-au mărit efectivele pentru a le da de urmă grafferilor, lucrătorii de la Poliția Primăriei se simt neputincioși.

"Nu am prins niciunul de la începutul anului. Noi facem tot posibilul să eradicăm acest fenomen", a explicat Florin Podoleanu, purtător de cuvânt la Poliția Primăriei Bacău.

Acesta a mai zis că persoanele care sunt prinse asupra faptului riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei.

------------------------

50 de ani au trecut de când s-a realizat primul grafitti în Bronx. În România acest gen de artă a apărut după Revoluție, iar în Bacău primul tag a apărut în 1998 pe una din clădirile din oraș. "Death" este porecla unui dintre primii grafferi băcăuani, din județ dar și din țară.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite