Teroarea neînchipuită din BOR. Cum îţi poţi face biserică privată fără să dai impozite împovărătoare bogaţilor ierarhi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea Cultelor din 2006, care reglementează libertatea religioasă în România, stipulează clar cum poate lua naştere un nou cult sau cum poate fi înfiinţată o biserică privată. În urma regimului autoritar impus de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române în ultimii ani, a cotelor financiare tot mai mari cerute de la parohi, dar şi a încălcării celor mai elementare drepturi ale omului, tot mai mulţi preoţi aleg să-şi facă un aşezământ privat.

Deşi libertatea religioasă este garantată prin lege, preoţii care aleg, urmare a unor conflicte cu ierarhii, să-şi croiască propriul drum, sunt hărţuiţi în Justiţie sau în comunităţile în care activează.

Legal, un cult poate lua naştere printr-o Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Culturii şi Cultelor. Potrivit articolului 18 din legea cultelor, „asociaţia religioasă care solicită recunoaşterea calităţii de cult va formula o cerere în acest sens la Ministerul Culturii şi Cultelor, însoţită de următoarea documentaţie:  dovada că este constituită legal şi funcţionează neîntrerupt pe teritoriul României ca asociaţie religioasă de cel puţin 12 ani şi listele originale cuprinzând adeziunile unui număr de membri cetăţeni români cu domiciliul în România cel puţin egal cu 0,1% din populaţia României, conform ultimului recensământ“.

Practic, cu 20.000 de semnături, orice asociaţie religioasă ar putea avea recunoaştere şi remunerare din partea statului român.

Lucrurile nu stau chiar aşa, remarcă şi Mihail Claudiu Vasilache, mitropolit al Mitropoliei Moldovlahiei, eparhie subordonată Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cu sediul în comuna Secuieni Noi, lângă oraşul Roman, judeţul Neamţ.

Preotul Mihail Claudiu Vasilache a fost caterisit în urmă cu mai mulţi ani de Ioachim Băcăuanul, acum arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Avea înfiinţată o asociaţie şi şi-a construit singur o biserică în propria curte de la Secuienii Noi. De mai mult timp încearcă să construiască o clopotniţă, dar nu primeşte autorizaţie de la primărie.

„Primarul, care este mână în mână cu IPS Ioachim Băcăuanul, zice că trebuie să obţin acodul Secretariatului de Culte, chiar dacă emiterea autorizaţiei nu ţine de această instituţie. Şefii BOR au relaţii peste tot, în Justiţie, Poliţie şi administraţie locală. Sunt cazuri, cum a fost şi cel de la Bacău (n.r. afacerea lumânărilor) în care arhiepiscopii au relaţii sus-puse în Poliţie şi şefii de acolo le pun la dispoziţie până şi maşinile de filaj. În mai multe cazuri a fost sesizat DNA-ul faţă de fapte de corupţie,  pentru spăgi cerute în cazul mai multor preoţi. Pentru alte abuzuri, cum este în cazul preotului Nicolae Florişteanu, de la Sascut, căruia i s-au făcut plângeri penale, am sesizat Avocatul Poporului, Consiliul Naţional al Discriminării dar şi alte instituţii. De fiecare dată, răspunsurile primite au fost în doi peri“, afirmă mitropolitul Claudiu Vasilache.

Daţi afară din parohii şi caterisiţi, fără drept de apărare

Preoţii caterisiţi de IPS Ioachim Băcăuanul dar şi de alţi arhiepiscopi din ţară nu au avut nicio posibilitate de apărare. Caterisirea, precum şi retragerea parohiei sau mutarea preotului în altă parohie sunt decizii luate unilateral de şeful ierarhic. Mai mult, Biserica Ortodoxă Română şi-a întărit puterea şi prin alte legi, cum ar fi cea a monopolului bisericesc, asta, deşi activităţile economice pe care le desfăşoară nu sunt fiscalizate.

Termenii de supunere şi ascultare faţă de conducătorii Bisericii sunt literă de lege pentru viitorii preoţi, care încă din anii seminarului sau facultăţii nu au voie să iasă din disciplina impusă de cler. Potrivit legii, în cazul în care un seminarist sau un student la teologie pierde „binecuvântarea“, arhiepiscopului acesta este exmatriculat din şcoală, chiar dacă învăţământul este subvenţionat de stat şi există o subordonare şi faţă de Ministerul Educaţiei Naţionale.

„Este dictatură şi teroare în BOR. În mod normal, întâi ar trebui ca preotul să fie judecat în Consistoriul Bisericesc şi dacă aceştia îl consideră vinovat, să facă propunerea faţă de episcop pentru caterisire. Acum lucrurile stau pe dos. Caterisirea o decide arhiepiscopul, iar Consistoriul emite o hotărâre care să justifice decizia episcopului. Niciodată în Biserica Ortodoxă Rmână nu a fost atâta teroare, iar dedesupturile sunt groaznice. Din cum simt pulsul preoţilor ortodocşi români, peste 80% sunt nemulţumiţi, 20% sunt nemulţumiţi pe faţă şi au curajul să vorbească şi dintre aceştia aproape jumătate sunt caterisiţi“, a mai apreciat mitropolitul Vasilache.

Printre motivele cel mai des invocate pentru caterisire se numără neascultatea faţă de ierarh (protopop, arhiepiscop, ş.a.), dar şi recăsătorirea, deşi acest motiv condiţionează preoţia doar în unele cazuri. „Cei mai mulţi, vreo 60, au fost caterisiţi la Constanţa, sunt vreo 25 şi la Mitropolia Moldovei şi câţiva la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Pe vremea fostului episcop al Romanului, „blândul Eftimie“ niciun preot nu a fost dat afară, era linişte şi pace“.

O soluţie dificilă: subordonarea faţă de o altă biserică autocefală sau înfiinţarea unui nou cult

Preotul Mihail Vasilache, după ce a fost mazilit de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, a primit binecuvântarea Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Mitropolia de la Secuienii Noi funcţionează ca subordonată ierarhic faţă de aceasta, dar fără să plătească taxe. În ultimii ani, mai mulţi preoţi din Bacău, Neamţ şi Iaşi au preferat subordonarea faţă de entitatea bisericească nou înfiinţată, Mitropolia Moldovlahiei. „Nu este uşor să te rupi de BOR, deoarece au toată puterea în orice domeniu. Vrei să faci o biserică sau o mică capelă, nu primeşti autorizaţie, ţi se fac plângeri penale, pentru practicarea fără drept a meseriei. Noi nu impunem taxe, nu avem nici de dat mai sus“, a mai spus mitropolitul Vasilache.

Nici înfiinţarea unui nou cult nu este uşoară. Potrivit legii, un număr de 20 de mii de semnături (0,1% din populaţia ţării, potrivit ultimului recensământ) ar fi suficiente, pentru o asociaţie, pentru a înregistra un nou cult. „Îţi trebuie un ONG cu 12 ani vechime şi semnăturile. În instanţă nu trece deoarece împreună cu procurorul de şedinţă trebuie să fie şi un reprezentant al Secretariatului Cultelor în teritoriu, care de regulă face ce spune BOR. În România, în ciuda legii care reglementează libertatea religoasă şi a cultelor, au rămas tot 14 culte recunoscute, ca şi în vremea comunismului“, a mai spus mitropolitul Moldovlahiei.


Irinel Andronache: Caterisit de IPS Ioachim Băcăuanul, după ce a reclamat şpaga cerută de arhiepiscop

preot andronache

Preotul băcăuan Irinel Andronache, mutat anul trecut din parohia din comuna băcăuană Cernu, dar care nu a acceptat decizia impusă de arhiepiscopul  IPS Ioachim Băcăuanul, a fost în cele din urmă caterisit. A încercat în mai multe rânduri să obţină iertarea de la arhiepiscop, să ajungă la o înţelegere.

„Eu iubesc preoţia şi ortodoxia românească, mă visez în biserică, discutând cu oamenii. Am mers la Înalt Preasfinţit să obţin iertarea, să mă întorc în sânul bisericii, dar nu a vrut“, spune cu amărăciune Irinel Andronache. Recent, mitropolitul Claudiu Vasilache i-a ridicat caterisirea impusă de IPS Ioachim. Mai mult, face demersuri pentru a-şi face pe un teren privat o mică bisericuţă. „Persoana care a vrut să-mi doneze un teren a fost ameninţată de cineva din Poliţie“, a mai spus Irinel Andronache.

„Nu ştiţi cât de bucuros sunt că am ieşit din sistemul hiper centralizat şi corupt BOR“

Sistemul de control, verificare dar şi de impunere a taxelor, ca mijloc de „dinamizare“ a eparhiilor impus de conducătorii Bisericii Ortodoxe Române a produs în ultimii ani teroare, afirmă mai mulţi preoţi, majoritatea sub protecţia anonimatului. Cei mai mulţi îşi doresc să redevină liberi.

În urmă cu un an, în biserică (video mai jos), Irinel Andronache afirma că nu mai suportă teroarea. Acelaşi lucru îl spune şi Mihail Vasilache, de la Secuienii Noi. „Nici nu ştiţi cât de bucuros sunt că am ieşit din sistemul hiper-centralizat şi de teroare impus de BOR. Am linişte, asta este cel mai important. Ce-i drept, în ultimii ani am fost şicanat, au fost încercări de intimidare,  am primit în cutia poştală ameninţări cu moartea“, a mai afirmat Mihail Vasilache.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Răscoala sutanelor negre. Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, acuzat de preoţi că îi filmează, şantajează şi amendează

Revoltă în sânul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după ce, de la începutul lunii, mai mulţi preoţi au fost amendaţi „în nume personal“, somaţi să nu mai slujească, mutaţi de la o parohie la alta şi înlocuiţi cu fii de protopopi, fiind acuzaţi de superiorii lor că fac bişniţă cu lumânări, sau sancţionaţi fără nicio explicaţie.

Preasfânta afacere cu lumânări şi birurile episcopului vicar Ioachim Băcăuanul

Şeful Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a dispus ca toate bisericile şi mănăstirile arondate să comercializeze doar lumânări din producţia proprie, vândute la suprapreţ. Ioachim Băcăuanul le-a mai impus subalternilor săi încă două biruri: taxa de radio şi tv Trinitas, dar şi fondul de susţinere a instituţiei pe care o conduce.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite