Sechelariu, Stavarache şi blestemul funciar din centrul Bacăului. Ambii primari, băgaţi la apă de acelaşi teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache (stânga) şi Dumitru Sechelariu, actualul şi fostul primar al Bacăului FOTO Olimpia Filip
Romeo Stavarache (stânga) şi Dumitru Sechelariu, actualul şi fostul primar al Bacăului FOTO Olimpia Filip

O suprafaţă de patru hectare situată în centrul municipiului Bacău a fost motivul pentru care au fost arestaţi de procurorii DNA atât actualul primar, Romeo Stavarache, cât şi fostul edil, Dumitru Sechelariu.

În anul 2003, Consiliul Local Bacău, condus, la vremea respectivă, de către primarul Dumitru Sechelariu, aproba, printr-o serie de hotărâri succesive, un schimb de terenuri catalogat drept scandalos de către adversarii politici ai edilului. Mai precis, un teren de patru hectare situat în buricul târgului şi estimat, la vremea respectivă, la un milion de dolari, ajungea în proprietatea Fabricii de hârtie Letea, deţinută de Dumitru Sechelariu. La schimb, Consiliul Local Bacău primea 5,8 hectare la marginea oraşului, baza sportivă a fabricii de hârtie, cu ştrand, terenuri de fotbal şi de tenis de câmp, plus clădirile de birouri aferente.

Consilierii locali ai opoziţiei au reclamat atunci, în principal, că terenul ultracentral a ajuns din domeniul public chiar în proprietatea lui Sechelariu, acţionar majoritar la Fabrica Letea. Fostul primar, care a condus Bacăul în două mandate, între 1996 şi 2004, şi a decedat în februarie 2013, a susţinut, în replică, că a făcut o afacere foarte bună pentru oraş, prin faptul că a obţinut la schimb un teren cu o suprafaţa mai mare, dotat cu facilităţi folositoare pentru comunitate.

 

Căşuneanu intră în scenă 

Spre sfârşitul mandatului său de primar, Sechelariu a cedat terenul de 4 hectare unei firme din Oneşti unde, la puţin timp după perfectarea tranzacţiei, au ajuns administratori fiii omului de afaceri Costel Căşuneanu. Sechelariu avea să declare mai târziu că i-a vândut lui Căşuneanu terenul cu 100 de dolari metrul pătrat, iar cei 4 milioane de dolari câştigaţi ar fi fost investiţi în retehnologizarea Fabricii Letea. Ulterior, cunoscutul antreprenor băcăuan, unul dintre primii regi ai asfaltului din România, a anunţat că vrea să construiască în centrul Bacăului, pe terenul cumpărat de la fabrica Letea, un mall, cu o finanţare cifrată la 150 de milioane de dolari. Investiţia nu s-a mai concretizat niciodată.
 

În schimb, în anul 2005, când la Primăria Bacău liberalul Romeo Stavarache îi luase locul lui Dumitru Sechelariu, procurorii anticorupţie au declanşat urmărirea penală împotriva fostului edil, sub acuzaţia de schimb ilegal de terenuri. În decursul aceluiaşi an, Sechelariu a fost arestat preventiv pentru o perioadă totală de 44 de zile. Alături de primar, au mai ajuns după gratii Laurian Lucaş, viceprimar, şi Dorel Ifrin, şeful Serviciului Cadastru din cadrul Primăriei.

Procesul continuă

Procesul declanşat ulterior împotriva lui Sechelariu şi a celor doi funcţionari nu s-a terminat până acum şi a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 15 septembrie. În condiţiile decesului lui Sechelariu, unul dintre cei rămaşi să suporte eventuala condamnare şi daunele stabilite de magistraţi este fostul viceprimar Laurian Lucaş, care spune că toate instanţele de până acum i-au găsit nevinovaţi.

teren bacau

Terenul de patru hectare din centrul Bacăului FOTO Adevărul

„Prima expertiză a fost solicitată chiar de Sechelariu la momentul tranzacţiei, adică în 2003. Valorile erau aceleaşi. A doua expertiză a fost cerută în 2005 de inculpaţi, însă a fost refuzată de PNA. A urmat o a treia expertiză pe terenuri în 2009, la solicitarea lui Stavarache. Atunci experţii au stabilit că prejudiciul era inexistent.

Acum, pe 19 iunie 2014, tot Stavarache (foto dreapta) a solicitat o contraexpertixă, în care invocă faptul că trebuie expertizate strict terenurile, fără construcţiile de pe ele“, a afirmat Laurian Lucaş, fostul viceprimar al Bacăului din cel deal doilea mandat al lui Sechelariu.

Promisiunile lui Stavarache

Câştigarea fotoliului de primar de către Romeo Stavarache a fost considerată o surpriză de către mulţi analişti politici în anul 2004. Liberalul şi-a construit cu atenţie campania electorală, unul dintre mesajele cel mai des folosite fiind că el „redă băcăuanilor Bacăul furat de Sechelariu“, cu referire chiar la terenul de 4 hectare care l-a trimis pe influentul edil după gratii. Chiar în primul mandat al lui Stavarache, omul de afaceri Costel Căşuneanu a obţinut o finanţare nerambursabilă de 54 de milioane de lei, pentru realizarea unui centru de afaceri în centrul municipiului Bacău. Locul stabilit pentru ridicarea construcţiei era terenul de patru hectare cumpărat de omul de afaceri de la Sechelariu.  Finanţarea a fost aprobată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est,  condusă de Constantin Apostol, cumătrul lui Stavarache.

Procurorii DNA au stabilit că între Căşuneanu, Apostol şi Stavarache s-au purtat discuţii, în perioada 2008-2009, cu privire la condiţiile eliberării de către Primăria Bacău a certificatului de urbanism necesar ridicării construcţiei. „Rezultă indicii cu privire la faptul că Apostol Constantin şi Stavarache Romeo au condiţionat eliberarea certificatului de urbanism de achitarea unor sume de bani de către Căşuneanu Costel în conturile Asociaţiei «Top Sport» (n.r. - administrată de Apostol) şi SC Ligone International SRL Suceava (n.r. - administrată de Liviu Goian)“, se menţionează în ordonanţa de reţinere a primarului Romeo Stavarache emisă recent, pe data de 26 iunie. Potrivit aceluiaşi document, Căşuneanu ar fi virat şpagă în conturile celor două firme 398.245 de lei, respectiv 421.000 de lei.

 

Mită prin presa de casă

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de către procurorii DNA, pe data de 26 iunie 2014, sub acuzaţia de luare de mită în cinci cazuri diferite. În acelaşi caz, au mai fost reţinuţi pentru complicitate la luare de mită Liviu Goian, patronul televiziunii 1TV Bacău, şi Liviu Cenuşă, acţionar majoritar la firmele din spatele publicaţiei „Ziarul de Bacău”. Cei trei au fost eliberaţi de magistraţii Curţii de Apel în aceeaşi zi şi sunt cercetaţi sub control judiciar. Procurorii DNA au contestat decizia instanţei băcăuane şi cer arestarea preventivă a celor trei. Recursul va fi judecat în cursul acestei săptămâni. În acest dosar mai sunt inculpaţi şi Costel Căşuneanu, pentru dare de mită, dar şi Constantin Apostol, cumătrul lui Stavarache, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, pentru complicitate la luare de mită.

Mai puteţi citi:

Mărirea şi decăderea lui Dumitru Sechelariu, omul care s-a crezut deasupra tuturor

„Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova

Romeo Stavarache şi Asociaţia Top Sport Bacău, cercetaţi penal de DNA pentru finanţări de milioane de euro. Romeo Stavarache este cercetat penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă calificată, pentru finanţarea Asociaţiei Top Sport Bacău

Percheziţii ale procurorilor DNA la Primăria Bacău şi la domiciliul unor oameni de afaceri apropiaţi lui Romeo Stavarache. În Bacău  au avut loc mai multe percheziţii dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău

Cumnatul primarului din Bacău, condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru şantaj

Baronii Bacăului. Romeo Stavarache şi Dragoş Benea conduc autoritar municipiul şi judeţul Bacău de 10 ani. Atât primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, se află la al treilea mandat

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite