Spintecătorul din puşcărie. Cazul criminalului feroce care-şi înjunghia victimele în gât: trei au murit şi unul a scăpat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mascati criminal Galati

Un bărbat de 39 de ani, originar din judeţul Iaşi, este considerat unul dintre cei mai fioroşi criminali din România, acesta reuşind să comită două crime în timp ce se afla încarcerat. O a patra victimă a scăpat cu viaţă după ce a fost atacată de acelaşi criminal cu un cuţit artizanal în duba penitenciarului.

 Încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Iaşi, Constantin Stărpu (39 ani) este considerat spaima închisorii, brutalitatea sa semănând frică printre ceilalţi deţinuţi după ce a reuşit să ucidă inclusiv în timp ce se afla în spatele gratiilor.

Cazul criminalului Stărpu nu este doar despre ferocitatea unui asasin, ci şi despre scăpările legislaţiei penale româneşti în cazul criminalilor condamnaţi la detenţiune pe viaţă. 

Cronologic, povestea de groază a bărbatului din Dancu Iaşi începe în anul 2011, când, aflat la muncă în judeţul Neamţ, şi-a ucis cu cruzime un prieten, pe care îl bănuia că i-ar fi făcut avansuri iubitei sale. Crima a avut loc în satul Borca, iar modul de operare avea să încadreze fapta în omor deosebit de grav. Stărpu şi-a atacat victima cu un topor şi în timp ce aceasta agoniza, agresorul i-a înfipt un cuţit de mai multe ori în gât, privind cum se stinge în chinuri. Atacul cu cuţitul, când victima era deja în agonie, avea să arate, mai târziu, o pornire criminală maniacală, căreia aveau să cadă victime şi alte persoane.

Pentru crima de la Borca, Stărpu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, fiind încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi. După doar trei ani, ieşeanul avea să şocheze din nou opinia publică, în urma unui atac fără precedent într-o închisoare din România. Stărpu şi-a ucis doi colegi de celulă, după ce i-a atacat cu un scaun, iar apoi i-a înjunghiat cu un cuţit în gât. Arma fusese confecţionată artizanal chiar în timpul detenţiei. Unul dintre deţinuţii atacaţi a murit pe loc, celălalt s-a stins la spital. În timpul anchetei, avea să se descopere că ucigaşul din Borca îşi agresa frecvent colegii de celulă, cărora le percepea taxă de protecţie.

Înjunghierea în gât, obsesia criminalului

Pentru dubla crimă din penitenciar, Constantin Stărpu a fost condamnat la detenţiune pe viaţă. Pedeapsă care, potrivit legislaţiei în vigoare, permite eliberarea de după gratii după executarea a 25 de ani de detenţie. 

Pedeapsa maximă primită nu l-a liniştit câtuşi de puţin pe condamnat, care şi-a continuat activitatea infracţională, fiind implicat în mai multe cazuri de înşelăciuni prin metoda Accidentul. Pe lângă acestea, pornirile criminale ale lui Stărpu aveau să iasă din nou în evidenţă într-un mod brutal în toamna anului 2018, când în timp ce se afla cu afaceri judiciare la instanţele din Bacău şi-a atacat cu aceeaşi ferocitate un coleg din închisoare, atacându-l în duba penitenciarului cu un cuţit. L-a înjunghiat de mai multe ori în gât cu arma pe care, de asemenea, şi-o confecţionase artizanal şi pe care reuşise să o introducă în autospeciala închisorii, lipind-o cu bandă adezivă de banchetă.

Doar intervenţia rapidă a gardienilor, care au auzit ţipetele deţinutului atacat, a făcut ca acesta să nu aibă soarta celorlalte victime. Deţinutul a fost însă grav rănit, necesitând peste 30 de zile de îngrijiri medicale.

Criminalul a încercat să ducă anchetatorii pe o pistă greşită, în privinţa armei cu care a atacat. După ce a înjunghiat deţinutul lăsându-l într-o baltă de sânge, Stărpu a ascuns cuţitul în trapa de aerisire a dubei, apoi a luat un pix, pe care îl avea asupra sa, şi l-a mâjit cu sângele de pe podea, invocând că şi-ar fi atacat victima cu pixul.

Şi în acest caz, conflictul a izbucnit pe fondul unei dispute sentimentale, concubinele celor doi fiind, la rândul lor, încarcerate. 

Condamnare formală din cauza unui vid legislativ

Stărpu a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor calificat. Procesul, derulat pe rolul Tribunalului Bacău, s-a soldat cu o condamnare care nu îl afectează deloc pe agresor. Instanţa a decis condamnarea lui Stărpu la 12 ani de închisoare, însă pedeapsa a fost adăugată condamnării anterioare, astfel că ”spintecătorul din penitenciar” a rămas să execute doar pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru care nu poate fi aplicat spor de pedeapsă. 

Cu alte cuvinte, fiind condamnat la detenţiune pe viaţă, indiferent de ce faptă va comite, condamnatului nu îi mai poate fi modificată pedeapsa.

”Chiar dacă inculpatul se află în executarea pedepsei detenţiunii pe viată, acest aspect nu a fost de natură a  conduce la reprimarea pornirilor extrem de violente şi antisociale, fiind evident că funcţiiile preventivă, represivă şi educativă ale pedepsei au fost de prisos în ceea ce îl priveşte. Nu se poate ignora faptul că inculpatul, deşi considerat cu grad de risc pentru siguranţa penitenciarului, a reuşit să improvizeze un cuţit, pe care l-a introdus în autoduba de transport, existând aşadar o posibilitate reală ca acesta să fi beneficiat şi de sprijinul unui complice, ori profitând de lipsa de vigilenţă a agenţilor supraveghetori. Mai mult, după săvârşirea faptei, inculpatul a ascuns obiectul folosit la agresiune şi a scos din buzunar un pix pe care l-a impregnat cu sângele victimei de pe podea, încercând să creeze organelor de cercetare penală impresia că acest obiect a fost folosit la agresiune. Modul în care atacul s-a desfăşurat denotă faptul că inculpatul a avut un plan bine pus la punct şi că a acţionat cu intenţia de a suprima viaţa victimei”, se menţionează în hotărârea Tribunalului Bacău. 

Stărpu a fost obligat de judecători să achite ultimei sale victime 25.000 de lei daune morale. Sentinţa instanţei de fond a fost contestată atât de agresor, cât şi de victimă. Apelurile lor au fost respinse, Curtea de Apel Bacău menţinând sentinţa Tribunalului. Hotărârea instanţei de apel, pronunţată pe 2 iulie, este definitivă.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite