Specialistul de pe locul l în campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește”. Adrian Cotârleț este chirurgul cu o mie de operații pe an și cel mai longeviv manager de spital de urgență

Specialistul de pe locul l în campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește”. Adrian Cotârleț este chirurgul cu o mie de operații pe an și cel mai longeviv manager de spital de urgență

Adrian Cotârleţ, directorul spitalului din Moineşti

Adevărul vă prezintă, începând cu 7 noiembrie, poveștile finaliștilor din campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește. Medicul chirurg dr. Adrian Cotârleț ocupă primul loc în topul Adevărul de Bacău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, renumitul dr. Adrian Cotârleț, unul din cei mai apreciați chirurgi băcăuani dar și cel mai vechi director din spitalele de urgență din țară, a decis să devină medic în urma unui accident. În liceu a fost sportiv de performanță, în naționala de juniori la baschet, iar în clasa a 12-a a avut o accidentare care i-a schimbat cursul vieții. „Era în aprilie 1974, când în timpul unui meci de baschet, jucam la naționala de juniori, m-am accidentat la genunchi. Am stat trei luni prin spitale, pentru recuperare, am văzut ce înseamnă să fii medic. Și cum nu mai puteam face sport de performanță, am luat decizia să dau la medicină", a spus Adrian Cotârleț. A urmat Facultatea de Medicină la Iași, ulterior și doctoratul în domeniu.

Vezi şi: Specialistul de pe locul ll în campania „Doctorii cu care Bacăul se mândrește“ Andrei Ștefănescu face cele mai grele 30 de tipuri de intervenţii chirurgicale stomatologice din lume

Este cercetător științific universitar, autor al mai multor studii, lucrări științifice și cursuri în domeniul medical. S-a instruit de la bun început pe noile tehnici ale chirurgiei, pe laparoscopie, fiind un deschizător de drum în România și în spitalul moineștean. A participat la cursuri și instruiri postuniversitare în SUA (New York, Philadelphia), Franța (Paris), Italia (Milano), Belgia (Strassbourg) ș.a. Are publicate peste o sută de lucrări și articole de specialitate.

"Am crezut în laparoscopie, într-un moment în care era la început. Noutatea în chirurgie trebuie bine verificată. După atâta timp, este una din noutățile medicale cu care spitalul nostru se mândrește", a mai afirmat doctorul băcăuan.

 Ca manager crede în trepiedul "echipă, dotări și condiții de cazare pentru pacienți"

Spitalul Municipal de Urgență din Moinești este condus de chirurgul băcăuan de mai bine de 10 ani. Dr. Adrian Cotârleț este cel mai vechi manager, iar spitalul a suferit în ultimul deceniu transformări radicale, fiind acum cel mai bun din județ și unul din cele mai sigure din țară. "Sunt cel mai vechi manager de spital de urgență din România, cu cea mai veche echipă. Spitalul Moinești era deficitar în ceea ce privește personalul, dar și dotările.

Află aici povestea medicului de pe locul al treilea: Specialistul de pe locul III în campania ”Doctorii cu care Bacăul se mândreşte” Dragoş Ungureanu: „La un moment dat sănătatea nu mai ţine de medicină, ci de Dumnezeu”

Plus că erau multe datorii, a spus medicul Cotârleț, după care și-a expus principiile după care conduce unitatea spitalicească din Moinești: "În viziunea noastră, un act medical de calitate se bazează pe un trepied. Importante sunt echipa, aici includ medicii, asistenții, biologii, doi, dotările cu aparatură, echipamente medicale și medicamente dar și condiții hoteliere bune pentru pacienți". Reputatul medic băcăuan a făcut un pariu cu sine dar și o estimare în momentul în care a ajuns manager, în 2001. "Am spus că va fi nevoie de 10 ani, pentru ca Spitalul Moinești să fie un spital adevărat. Acum este la nivelul cerințelor europene și este în primele trei din România", a mai spus Cotârleț.

În 20 de ani a operat un oraș de talia Moineștiului

Dr. Adrian Cotârleț a operat în 20 de ani, în unitatea spitalicească în care lucrează (care acoperă jumătate din județul Bacău), un număr de oameni aproape egal cu populația Moineștiului (aproximativ 25 de mii de persoane). "Eu operez în medie o mie de cazuri pe an. Sunt de 20 de ani medic. Au fost și operații grele și cazuri în care, deși au fost respectați toți pașii actului medical, pacientul a răspuns negativ. Este greu să-ți închipui ce este în sufletul unui chirurg într-o astfel de situație", a spus Cotârleț.

Citeşte cine este pe locul patru:

Specialistul de pe locul IV în campania ”Doctorii cu care Bacăul se mândreşte” Vladimir Corneleac: „Cel mai fascinant e să ajuţi o femeie să devină mamă”

Dr. Adrian Cotârleț, managerul Spitalului Moinești a primit mai multe oferte pentru a fi la conducerea altor unități spitalicești. Își dorește să opereze în continuare, chiar dacă în curând vârsta îl va face să " mai domolească motoarele". „Nu știu ce voi face în următorii ani, dacă voi accepta alte oferte de a fi manager. Îmi doresc în primul rând să operez, să-mi fac meseria", a spus în încheiere dr. Adrian Cotârleț.

Afli aici cine este pe locul 5:

Specialistul de pe locul V în campania "Doctorii cu care Bacăul se mândreşte" Ludovic Biro: „Neurologia e o specialitate fixă, precum matematica!”


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: