Slănic Moldova, o stațiunea uitată de piața imobiliară (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Perla Moldovei cele mai căutate sunt apartamentele însă nimeni nu vrea să vândă. Chiar dacă construcțiile s-au ieftinit cu 25% încă de anul trecut, casele de vacanță, vilele și terenurile au în continuare prețuri exorbitante.

Slănic Moldova, cea mai cunoscută stațiune balneo-climaterică din județul Bacău, nu mai prezintă interes pentru piața imobiliară. Deși la sfârșitul anului 1974 Slănicul era declarat stațiune de interes internațional, în ultimul an nici cunoscutele ei izvoare, nici peisajele pitorești nu-i mai atrag pe cei care visează încă la o casă în zonă de munte.

image

Recesiunea economică și lipsa de lichidități sunt doar o mică parte din motivele care au făcut ca stațiunea să devină "zonă interzisă" pentru posibilii cumpărători. Singurele obiective pe care agențiile imobiliare mai mizează în această perioadă sunt apartamentele și terenurile.

image

Nici aici însă contractele nu se lasă cu finalizare. "În Slănic Moldova sunt foarte puține apartamente. Cererea este foarte mare dar nu există ofertă. Majoritatea au fost cumpărate în anii trecuți de către moldoveni, brăileni sau gălățeni. Un apartament cu două camere fără nicio îmbunătățire nu se vinde fără 25.000 de euro", ne-a explicat Geani Crângașu, agent imobiliar.

Construiesc cu gândul la viitor

Nici terenurile nu mai prezintă interesul de altă dată. Dacă acum trei ani de zile, cu un preț de 150 de euro pe metru pătrat, un teren din zona centrală a stațiunii era ca și vândut, astăzi, cei 90 de euro pe metru pătrat ceruți de proprietar, par un sac de bani. Nevoiți să își ia gândul de la clienți cei care dețin terenuri au trecut la ridicarea de noi construcții.

image

Nici așa nu speră că vor ademeni clienți însă investesc cu gândul că într-o zi vor trage lozul câștigător. "Vilele nu au căutare în această perioadă. Terenurile se vând doar dacă sunt parcelate în zone mici și atunci oamenii preferă să-și ridice case. Investițiile sunt mai mici față de acum trei ani și atunci speră că la finalul recesiunii vor da lovitura", ne-a mai spus Geani Crângașu.

Țin la preț chiar dacă nu au clienți

În ciuda scăderii drastice a prețurilor unii dintre proprietari continuă să țină la preț cât pot de mult. Avertismentele date de agenții imobiliari care anunță scăderi ale prețurilor atât la case cât și la terenuri cu peste 25% față de acum doi ani par să nu-i înspăimânte pe unii dintre proprietarii de vile din Slănic Moldova. "Avem proprietari care țin cu dinții de bani. Una dintre casele de vacanță pe care o avem scoasă la vânzare costă 100.000 de euro la cheie pe o suprafață de 600 de metri pătrați. Prea mult pentru buzunarul celor care au fost afectați de criză", ne-a explicat Irina Gavriliu, broker imobiliar din Slănic Moldova.

image

Terenuri ieftine abia la marginea stațiunii

Dacă în centrul stațiunii terenurile nu sar de 90 de euro pe metru pătrat, în zonele imediat apropiate, la poalele pădurii, pământul se dă cu 150 de euro metru pătrat. "Lumea nu cumpără. Este enorm pentru veniturile persoanelor de rând. Poate dacă s-ar mai face investiții în zonă cumpărătorii și-ar îndrepta atenția către stațiune", a mai spus Gavriliu.

image

Cei cu puțini bani dar cu dorința de a avea o locuință într-o zonă muntoasă mai pot spera doar la o singură posibilitate. Achiziționarea unei parcele de teren la trei kilometri de stațiune, departe de tumultul Slănicului dar cu peisaje mirifice. Aici prețurile nu sar de trei euro pe metru pătrat însă utilitățile lipsesc cu desăvârșire

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite