Situaţie rarisimă în învăţământ: 13 profesori de liceu, condamnaţi după ce au înscris elevi în mod fictiv în cataloage

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Treisprezece profesori din judeţul Neamţ şi o secretară de liceu au fost condamnaţi, în primă instanţă, pentru fals intelectual în înscrisuri oficiale, fiind acuzaţi că au falsificat cataloage pentru a-şi păstra numărul de clase şi norme. Dascălii au contestat condamnările, dosarul fiind acum pe rolul Curţii de Apel Bacău.

Nu mai puţin de 15 angajaţi ai Liceului Tehnologic ”Ion Ionescu de la Brad”, din localitatea Horia, judeţul Neamţ, au fost puşi sub acuzare în acest caz fără precedent. Cu toţii au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de fals intelectual în formă continuată, însă la finalul procesului, la instanţa de fond, faţă de unul dintre inculpaţi a încetat procesul penal ca urmare a decesului acestuia. 

Toţi ceilalţi inculpaţi, 13 profesori şi secretarea liceului din Horia, au fost găsiţi vinovaţi şi condamnaţi. Magistraţii Judecătoriei Roman au manifestat însă multă clemenţă faţă de dascălii acuzaţi, în ciuda gravităţii faptelor. 

Toţi cei 14 inculpaţi au fost condamnaţi la câte un an şi trei luni înschisoare cu suspendare sub supraveghere, însă faţă de mai bine de jumătate judecătorii au decis amânarea aplicării pedepsei, ceea ce înseamnă că în cazul în care nu vor săvârşi noi fapte penale în perioada de supraveghere condamnările nu se vor regăsi în cazier.

Deşi au primit pedepse sub minimum special şi nici nu li s-a interzis dreptul de a profesa, 13 din cei 14 inculpaţi au contestat sentinţa, dosarul urmând a fi judecat în calea de atac de către magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Judecătorii instanţei de fond au dispus anularea notelor a nu mai puţin de 20 de elevi din patru ani de studii, despre care s-a stabilit că au fost înscrişi în mod fictiv în cataloage, ei necălcând vreodată la şcoală. Toţi elevii fictivi erau înscrişi în clasele de seral.

Scandalul la liceul din Horia a izbucnit în anul 2013, când un părinte a reclamat că o elevă declarată repetentă a fost înscrisă la începutul anului şcolar următor în aceeaşi clasă. 

„În anul şcolar 2011/2012, o elevă a clasei a noua a rămas repetentă, însă diriginta, care era şi directoarea şcolii, nu a ţinut cont de această situaţie şi a înscris-o în clasa a X-a. La rândul lor, 15 profesori i-au încheiat medii acestei eleve, deşi cunoşteau situaţia. Pe parcursul clasei a zecea, eleva a renunţat la şcoală“, a declarat la acea vreme Viorel Stan, inspectorul şcolar general al ISJ Neamţ.

Ancheta poliţiştilor de investigaţii criminale avea să scoată la iveală un intreg circuit infracţional, care era girat de însăşi directorul liceului, ce avea şi calitatea de diriginte la clasa elevei repetente înscrisă în aceeaşi clasă. 

Potrivit anchetatorilor, profesorii notau elevii fictivi în catalog, deşi nici măcar nu i-au văzut vreodată. Reprezentanţii liceului recurgeau la acest artificiu ilegal pentru a-şi păstra numărul de clase. Liceul din Horia era recunoscut pentru contraperformanţele şcolare, înregistrând ani la rând procent zero la bacalaureat. De teamă că vor rămâne fără clase şi, evident, fără ore, dascălii şi-au dat concursul la falsificat cataloagele.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite