Singurul sat din ţară cu Grădină Botanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de biologie din comuna băcăuană Prăjeşti a adunat în 30 de ani mii de plante din întreaga lume. În apropiere există şi un Muzeu de Etnografie şi Ştiinţele Naturii în care sunt expuse peste 3.000 de piese, inclusiv oase de mamut.

Cel care-i răsfaţă pe localnici este profesorul de biologie Paul Ţarălungă. El a înfiinţat Grădina şi Muzeul în urmă cu mai bine de 30 ani şi a avut grijă să îmbogăţească permanentcolecţia cu noi şi noi exponate.

Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, dascălul priveşte cu mândrie la „averea“ sa, pe care o va lăsa moştenire copiilor din Prăjeşti. „Pentru ei am făcut toate aceste lucruri. Sunt sufletul meu şi vreau, chiar dacă sunt de la ţară, să aibă acces la informaţii şi materiale didactice pe care poate nici cei de la oraş nu le au“, ne-a spus Paul Ţarălungă.

Specii şi obiecte rare

În Grădina Botanică, care se întinde pe o suprafaţă de două hectare, elevii se plimbă printre arbori de vanilie, cocos, platani, chiparoşi, arbori ai pagodelor sau magnolii.

Acestora li se adaugă alte câteva sute de specii de plante, comune sau exotice. Liliacul alb sau nemţesc, crini imperiali, bujori, zambile, hortensii sau cercelul doamnei sunt doar câteva din plantele care încântă privirea vizitatorilor. „Toate acestea au fost adunate în zeci de ani. Profesorul le-a adus de prin străinătate, a făcut schimb cu alte grădini botanice din ţară sau le-a comandat din banii săi“, a precizat Eugen Antica, primarul comunei Prăjeşti.

La doar câţiva paşi, aşteaptă vizitatori şi Muzeul de Etnografie şi de Ştiinţele Naturii. Pereţii sunt îmbrăcaţi cu vitrine în care sunt oase de mamut, din perioada preistorică, fragmente de ceramică din cultura Cucuteni, obiecte din perioada Neoliticului, păsări şi mamifere împăiate. La intrare, o colecţie de oale şi ulcele din lemn, vechi de 200 de ani, captează atenţia. În total, sunt peste 3.000 de piese.

Lecţii în mijlocul naturii

Adesea, profesorii din comună îşi aduc elevii în Grădina Botanică sau la muzeu pentru a ţine lecţiile. „Este extraordinar că sunt plante pe care majoritatea elevilor le privesc doar în fotografii“, ne-a spus Cristina Hobu, învăţătoare.

Atât grădina, cât şi muzeul sunt în grija primăriei. Edilul spune că are în plan modernizarea muzeului şi promovarea obiectivelor. „Au venit turişti şi din alte ţări. Anul trecut, de 1 iunie, au fost vreo trei autocare pline de copii. Noi aşteptăm în continuare turişti”, a spus în final primarul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite