Se deschid „Saloanele Moldovei“ 2015. Artişti de pe ambele maluri ale Prutului expun la Bacău. Programul expoziţiei-concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Saloanele Moldovei la
Chişinău, august 2015. FOTO Facebook
Saloanele Moldovei la Chişinău, august 2015. FOTO Facebook

Joi, 22 octombrie, la Muzeul de Artă de pe strada Titulescu, la Galeriile „Alfa“, „Frunzetti“ şi „Hol“ dar şi  la Centrul de Cultură „George Apostu“ vor avea loc expoziţiile prilejuite de „Saloanele Moldovei“, eveniment de tradiţie, ajuns la cea de-a 25-a ediţie.

Evenimentul Saloanele Moldovei este considerat important pentru cultura naţională, fiind una dintre puţinele manifestări expoziţionale  care a avut o activitate neîntreruptă, timp de 25 de ani. „Ideea Saloanelor Moldovei, liant între două părţi geografice, Bacău-Chişinău, s-a născut în 1990, din iniţiativa maestrului Ilie Boca, cu ocazia deschiderii expoziţiei personale la Chişinău şi a întâlnirilor de suflet cu preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova de atunci, Sergiu Cuciuc. În ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă, Constantin Donea, directorul de la acea vreme a Inspectoratului pentru Cultură Bacău,  a investit Muzeul de Artă Bacău cu toate responsabilităţile organizatorice. La început, evenimentele Salonului s-au derulat sub patronajul celor două ministere: Ministerul Culturii din Moldova, prin ministrul Ion Ungureanu şi Ministerul Culturii din România, prin ministrul Andrei Pleşu“, se arată într-un comunicat transmis de Marius Istina, din cadrul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacău. 

Pe lângă Muzeul de Artă Bacău şi Uniunea Artiştilor Plastici Chişinău, la organizarea evenimentului au venit şi alte instituţii: Centrul de Cultură „George Apostu”, avându-l ca director general, în toţi aceşti ani, pe Geo Popa;  Uniunea Artiştilor Plastici din România- Filiala Bacău, prin preşedinţii Mihai Chiuaru şi Dionis Puşcuţă; Consiliul Judeţean Bacău, Primăria Municipiului Bacău; Primăria Municipiului Chişinău; Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. „Un ajutor nepreţuit a venit din partea Oficiului Naţional de Expoziţii Bucureşti, a Filialelor U.A.P. din ţară în privinţa colectării lucrărilor de la artişti şi a popularizării Salonului.  Saloanele Moldovei au fost în toţi aceşti ani, locul predilect de întâlnire a artiştilor din întreg arealul românesc, Salonul  manifestându-se sub semnul libertăţii de exprimare, oferindu-ne bucuria trăirii laolaltă a acestei libertăţi, constituindu-se ca o instanţă culturală a procesului istoric inevitabil de recunoaştere a unei unităţi culturale naţionale. Cu toate greutăţile întâmpinate de-a lungul anilor, Saloanele Moldovei s-au impus atât ca gest spiritual, cât şi ca o dovadă a voinţei omeneşti, care nu vrea să fie stingherită de frontiere.  Lucrările premiaţilor au îmbogăţit patrimoniul instituţiilor importante de cultură din cele două ţări: Republica Moldova şi România“, precizează Irina Amalia Băcăoanu, referent relaţii publice în cadrul      Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu“ din Bacău.

Program „Saloanele Moldovei“: 

 JOI, 22 octombrie

Ora 10.30- Vizitarea spaţiilor expoziţionale Saloanele Moldovei 25

Muzeul de Artă, str. Nicolae Titulescu, nr. 23

Galeriile ”Ioan Frunzetti”, str. Nicolae Bălcescu, nr. 12

Galeria ”Hol”- sediul central, str. 9 Mai, nr.7

Ora 15.00- Galeriile ”Alfa”

      - Vernisarea expoziţiei-concurs Saloanele Moldovei, ediţia a XXV-a

Ceremonia Decernării premiilor Saloanelor Moldovei, ediţia a XXV-a

Lansare de carte: 

                 - Catalogul Saloanele Moldovei- ediţia a XXV-a

                   - Revista MUSEUM, număr dedicat Saloanelor Moldovei la aniversarea a  25                             de ani de existenţă

     

Ora 17- Centrul de Cultură ”George Apostu”

Saloanele Moldovei văzute de prof. Univ. Dr. PETRU BEJAN, preşedintele juriului celei de-a XXV-a ediţii

Ceremonia Decernării plachetei şi diplomei aniversare

Recital de pian- ALEXANDRU CĂTĂLIN STĂNESCU

Ora 19- Vin d` honneur

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite