Scandal la Bazinul Olimpic de Înot. „Primăria Bacău duce o lipsă acută de profesionişti, sunt impuşi pe funcţii doar oameni mici, trepăduşi de partid“

Scandal la Bazinul Olimpic de Înot. „Primăria Bacău duce o lipsă acută de profesionişti, sunt impuşi pe funcţii doar oameni mici, trepăduşi de partid“

Înotătorii de performanţă ai României nu sunt o prioritate pentru Primăria Bacău

Asta afirmă antrenorul Adrian Gavriliu despre actualul director al Bazinului de Înot, Cristinel Dumbravă, care a fost înainte director adjunct la Direcţia Spaţii Verzi. Noul şef a fost adus de executivul Primăriei Bacău în locul lui Florin Turtă, demis după mai multe nereguli, dar şi după ce s-a adresat nepoliticos unui jurnalist.

Ştiri pe aceeaşi temă

Doi antrenori băcăuani, care au adus medalii de aur României la competiţiile internaţionale, îl acuză pe noul director al Bazinului de Înot că, prin noul regulament, loveşte în sportul de performanţă. Mai mult, ei afirmă că şeful impus de primărie habar nu are de nevoile înotătorilor. Scandalul vine la puţină vreme după ce Florin Turtă, fostul director, l-a numit papagal pe un jurnalist sportiv. „Primăria Bacău l-a schimbat pe Turtă cu un prieten de-al acestuia, care a fost adjunct la Spaţii Verzi. Cristinel Dumbravă a propus modificarea regulamentului ce susţinea performanţa gratuit. A impus o taxă de 85 de lei, lunară, pentru iniţiere. Noi pierdem aşa sportivi, poate cei din familiile mai sărace nu-şi permit aceşti bani, până când copiii învaţă să înoate iar noi să-i selecţionăm. În ultimii 30 de ani, sportul de performanţă a fost gratuit“, afirmă antrenorul Adrian Gavriliu. Potrivit noului regulament chiar şi părinţii care-şi urmăresc, din tribune, copii, trebuie să plătească o taxă de un leu şi să poarte papuci de unică folosinţă sau pungi în picioare. „Intrarea în tribune trebuie să fie gratuită. Eu n-am văzut nicăieri în lume aşa ceva, să-i obligi pe părinţi să poarte pungi. De ce nu se face curăţenie mai des?“, se întreabă acelaşi antrenor. 
 
„Primăria Bacău ne trimite şefi nepoliticoşi, nepregătiţi, nişte trepăduşi de partid“ 
 
Antrenoarea Mihaela Neagu, care a pregătit mulţi sportivi medaliaţi, afirmă că noul director s-a manifestat nepolitos cu un părinte, care nu avea pungi în picioare. Încercând să aplaneze situaţia, a fost apostrofată de şef, că ar putea să-şi găsească post în alt oraş. Antrenorii de la performanţă sunt angajaţi la Sport Club Municipal Bacău iar salariile şi le primesc de la Ministerul Tineretului şi Sportului. Antrenamentele se fac pe baza unui contract semnat între Sport Club Municipal şi Bazinul de Înot „Domnul Dumbravă, iritat într-una din zile, că o mămică care avea copilul la sărituri în apă, nu avea pungi în picioare i s-a adresat acesteia pe un ton răspicat, nepoliticos. I-am luat apărarea şi m-a pus la punct. „Mă tu vezi-ţi de antrenamentele tale. Şi dacă nu-ţi convine, du-te şi te antrenează în alt oraş. Şi ai grijă cum vorbeşti, că eşti chiriaşă aici“, ne-a povestit Mihela Neagu. Antrenoarea băcăuană pleacă săptămâna viitoare în Brazilia, unde va încerca să obţină şi calificarea la Jocurile Olimpice. 
 
Adrian Gavriliu, antrenor care a adus medalii importante României, afirmă că ceea ce se întâmplă la Bazinul Olimpic de Înot din Bacău este un simptom, care explică de ce România obţine rezultate tot mai slabe în sport. „Explicaţia ar fi că în fruntea bazelor sportive sunt aduşi politruci, care nu au nicio pregătire în domeniu şi nici nu înţeleg nevoile sportului de performanţă. Din punctul meu de vedere, Primăria Bacău duce o lipsă acută de profesionişti. Sunt aduşi să conducă sportul numai oameni mici, trepăduşi de partid, lipitori de afişe, care fac ce le spune şeful. Ei nu înţeleg fenomenul performanţei, aplică tot felul de măsuri anacronice, care îngreunează activitatea antrenorilor şi sportivilor. Asta, deşi Primăria Bacău afirmă în mod mincinos, că sprijină sportul de performanţă, a mai spus antrenorul băcăuan. 
 
Directorul Cristinel Dumbravă: „Bazinul este al băcăuanilor, este pentru iniţiere şi agrement, nu performanţă“
 
Noul manager al Bazinului Olimpic de Înot din Bacău afirmă că baza sportivă nu ar fi pentru performanţă, ci pentru mase în primul rând, pentru iniţiere şi agrement. „Primăria nu este obligată să asigure condiţii pentru performanţă. Nu am spus că mă pricep la înot, ci la administrare. După ce am fost adjunct la Spaţii Verzi, am lucrat doi ani şi la Direcţia Baze Sportive (n.r. din cadrul Primăriei Bacău). Bazinul este al tuturor băcăuanilor. Prin acest regulament am vrut să punem puţină disciplină. Avem puţin personal, suntem cu organigrama la 49%. Ar trebui să existe mai multă înţelegere“, a spus Cristinel Dumbravă. Directorul băcăuan afirmă că a fost o mică neînţelegere cu antrenoarea, dar că nu a fost nepoliticos. „Am întrebat un părinte de nu poartă papuci de unică folosinţă, iar antrenoarea a spus că nu i s-a dat de la intrare. Ceea ce nu era adevărat“, a mai spus acesta. 
 
În ultimii ani, antrenorii băcăuani de la nataţie şi sărituri au adus mai multe medalii României dar şi rezultate bune, în condiţiile în care performanţa este ultima prioritate pentru Primăria Bacău. Înotătoarea Simona Păduraru a fost campioană europeană şi medaliată la  Campionatele Mondiale, Daniel Martin, a luat o medalie de bronz la Festivalul European de Tineret. La sărituri, Clara Ciocan a devenit campioană europeană şi mondială de juniori şi a participat şi la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice, Gabriel Cherecheş este singurul campion mondial român, Anişoara Şufariu şi Mihaela Coman au fost medaliate la campionatele europene şi mondiale, Adrian Gavriliu a fost campion balcanic şi medaliat şi la alte competiţii internaţionale, Alin Ronţu, medalie de bronz la campionatele europene de juniori, Mara Aiacoboae, a luat argintul la europenele de juniori, ş.a. O bună parte din aceştia sunt maeştri ai sportului şi deţin carnet, care, prin lege, le permite intrarea gratuită în orice bază sportivă, proprietate a statului român. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările