FOTO  Slujbă şi rugăciune pentru „Sfinţii închisorilor“, la Târgu Ocna. 2017 este anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujbă şi ceremonie pentru Sfinţii Închisorilor de la Târgu Ocna FOTO epr.ro
Slujbă şi ceremonie pentru Sfinţii Închisorilor de la Târgu Ocna FOTO epr.ro

Joi, 16 februarie, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Târgu Ocna a avut loc un eveniment solemn dedicat celor care şi-au găsit sfârşitul în temniţele comuniste, din motive de credinţă. La ceremonia religioasă au participat preoţii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, membrii ai Fundaţiei „Profesor George Manu“ dar şi mulţi credincioşi.

După liturghie şi parastasul dedicat deţinuţilor ucişi în temniţele comuniste, a urmat o procesiune, cu icoane, steaguri tricolore şi candele, de la troiţa lui Valeriu Gafencu până la monumentul eroilor din centrul oraşului.

Evenimentul este prezentat şi pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului  şi s-a bucurat de susţinerea IPS Ioachim Băcăuanul. Deoarece figura martirului Valeriu Gafencu (24 decembrie 1921- 18 februarie 1952) este contestată, din prisma orientării legionare a acestuia, din studenţie, care i-a adus 11 ani de temniţă şi moartea, în textul oficial al Arhiepiscopiei nu este amintit numele său.

„În contextul ”Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română”, joi, 16 februarie 2017, începând cu ora 09.00, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a avut loc la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Tg. Ocna, slujba de pomenire pentru deţinuţii politici care odihnesc în groapa comună din apropierea Penitenciarului-Spital. Sfânta Liturghie şi rânduiala parastasului au fost oficiate de către un sobor de preoţi, sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ şi delegat al Centrului Eparhial de la Roman. Au asistat numeroşi preoţi şi credincioşi de toate vârstele şi din multe zone ale ţării. Unii dintre mireni au fost îmbrăcaţi în costum popular tradiţional, demonstrând astfel credinţă curată şi statornică, dar şi dragoste faţă de neamul românesc. De asemenea mulţi participanţi la slujbă au purtat cu mândrie drapelul naţional, fapt care a creat o atmosferă ce demonstrează respectul faţă de patria natală şi faţă de memoria celor pomeniţi“, se arată în postarea de pe epr.ro.


Alaiul care a participat la comemorare a mers într-o procesiune cu icoane, steaguri tricolore şi candele luminânde către Casa de Cultură a oraşului.
Programul manifestării s-a încheiat cu o sesiune de evocări despre mărturisitorii şi apărătorii Ortodoxiei din temniţa de la Târgu Ocna, în cadrul căreia au vorbit părintele  arhimandritul Pimen Costea, pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, pr. Ioan Bârgăoanu Protoiereu al Protoieriei Oneşti, pr. Silviu Neicu paroh la parohia Albele şi Ciprian Voicilă – scriitor şi sociolog.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite