Romeo Stavarache şi şpaga-abonament: 30.000 de lei lunar în schimbul accesului nelimitat la autorizaţii şi contracte pe bani publici cu Primăria Bacău

Romeo Stavarache şi şpaga-abonament: 30.000 de lei lunar în schimbul accesului nelimitat la autorizaţii şi contracte pe bani publici cu Primăria Bacău

Primarul încarcerat al Bacăului, Romeo Stavarache FOTO Adevărul

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Bacău, au finalizat rechizitoriul dosarului de luare de mită întocmit pe numele lui Romeo Stavarache, primar suspendat al Bacăului, şi al celor doi complici.

Romeo Stavarache a ajuns după gratii, pe 1 iulie, alături de Liviu Goian, patronul televiziunii 1 TV Bacău, şi Liviu Cenuşă, vărul edilului şi proprietarul publicaţiei „Ziarul de Bacău“.

Sunt judecaţi, începând cu 25 iulie, pentru cinci cazuri diferite în care ar fi încasat 2,39 milioane de lei şpagă.

În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi în stare de libertate Constantin Apostol, cumătru cu Romeo Stavarache şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, şi „regele asfaltului“ - Costel Căşuneanu.

Ambii sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită şi au mai primit condamnări pentru fapte de corupţie în trecut.

Din rechizitoriul de 174 de pagini reiese că, în decursul mandatelor în fruntea Primăriei Bacău, Romeo Stavarache a direcţionat sume uriaşe de bani negri pe două paliere: sport şi mass-media. Stavarache şi-a pus la punct mecanismul şpăgii în 2007, iar „maşinăria“ de încasat mită a funcţionat din plin în intervalul 2008-2011.

2007 este anul în care a fost înfiinţată Asociaţia Top Sport Bacău, o entitate juridică menită, teoretic, să adune fonduri pentru funcţionarea echipei de handbal masculin din oraş.

În fruntea asociaţiei a fost pus şef cumătrul Constantin Apostol, iar procurorii au descoperit că, în conturile Top Sport Bacău, au intrat din 2008 până în prezent peste 27 de milioane de lei, reprezentând alocaţii din bugetul local al municipiului Bacău şi donaţii de la firme private.

Ştiinţa Dedeman Bacău, echipa de handbal a oraşului, a ajuns vicecampionă naţională anul trecut. Cu toate că ar putea părea cel mai bine finanţată formaţie din România, o bună parte din fondurile asociaţiei au reprezentat şpaga încasată de primar şi de oamenii din anturaj.

Rechizitoriu Romeo Stavarache

Mai mulţi oameni de afaceri din oraş au fost trimişi „să cotizeze“ la echipă, pentru a putea obţine autorizaţii sau contracte cu primăria. „Interesul său în echipă îl depăşea pe cel al unui suporter, fiind similar cu cel al unui administrator care urmăreşte anumite obiective şi se implică în mod activ în atingerea acestora, atât prin stabilirea strategiilor, cât şi prin asigurarea mijloacelor necesare, financiare sau de altă natură“, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Magistraţii probează în rechizitoriu că, între 2008 şi 2011, oamenii de afaceri Costel Căşuneanu, Viorel Rusu şi Costică Rusu au dat şpagă prin asociaţie aproape 1 milion de lei. Numai în aprilie 2009, în conturile Top Sport au intrat 200.000 de lei de la firma Rustrans, a omului de afaceri Viorel Rusu, şi 100.000 de lei din partea unei firma a lui Costel Căşuneanu.

Tot în 2007, Liviu Cenuşă,vărul primarului, a devenit patron în acte al publicaţiei „Ziarul de Bacău“. În acelaşi an, a fost înfiinţată şi televiziunea 1 TV Bacău, administrată de Liviu Goian, om de încredere al primarului.
Cele mai multe plăţi, aproape lunare, au fost făcute în contul societăţilor din spatele entităţilor mass-media de către omul de afaceri Costică Rusu. Acesta deţine firma care asigura iluminatul public din oraş.

Milionarului Viorel Rusu, care a câştigat de la primărie un contract pentru realizarea unui bloc cu 10 etaje, pentru medicii de la Spitalul Municipal din Bacău, i s-a impus 10% din valoarea contractului. În anii 2010-2011, Viorel Rusu a plătit în conturile firmei care difuza „Ziarul de Bacău“ câte 30.000 de lei lunar.

„În contracte nu se face referire la numărul de apariţii, dimensiuni, poziţionare în pagină sau alte aspecte care să stea la baza calculării preţului, fiind stabilită doar suma de plată, respectiv 30.000 de lei lunar. Se observă că această sumă este similară cu suma plătită lunar încă de la începutul anului 2010 de către Rusu Viorel în temeiul contractelor de consultanţă încheiate cu SSC INVEST SRL şi SC DUOCO SRL. Aceste aspecte sunt de natură să confirme declaraţiile martorului Rusu Viorel conform cărora titlul cu care a făcut aceste plăţi a fost cel de mită“, se mai arată în rechizitoriu.


Stenograme

Discuţie între Costică Rusu, om de afaceri, şi Liviu Goian, patronul 1 TV Bacău:
RUSU COSTICĂ: Ştii ce mi-e teamă şi mie? Eu i-am cam mătrăşit pe ăştia. Şi pe ILIUŢĂ şi pe CURCĂ şi pe...i-am cam„.[foloseşte un cuvânt vulgar - /i.«./... Dacă s-o dus vreun prostan de ăsta? Ş-o zis: caută acolo, vezi că acolo era de la iluminat, vezi că acolo, de acolo, acolo? Im?

GOIAN LIVIU : Da! Pân’ la un punct...

RUSU COSTICĂ : De asta! Dacă faci hârtiile beton, ...[înjură - n.n.]... ^

GOIAN LIVIU : Acoperit de hârtii, ţi-am spus. Poa* să fie şi de la...DNA!
Da? DNA ! Îi treaba noastră... uite! Eu cu COSTICĂ am făcut să fie bine.

GOIAN LIVIU : Lucrurile astea vis-a-vis de ziar şi de TV... atâta timp, cât le-ai trecut printre acte...poţi să stai liniştit.

RUSU COSTICĂ : Mi se fâlfâie. Da’... asta-i! Să am acte!

GOIAN LIVIU : Nu ştiu cu LIVIU dacă ai!

Discuţie între Romeo Stavarache şi Constantin Apostol:
STAVARACHE ROMEO: TITI a venit, deci informa...Eu n-am ştiut ce s-a întâmplat, informaţia am căpătat-o de la ....cei buni ...care mă protejează! Nu pot eu să! Ştii cum, după aia o să spună, mă boule!

APOSTOL CONSTANTIN: Da! Da, da, da!

STAVARACHE ROMEO: Ai înţeles, nu?

APOSTOL CONSTANTIN: Da, da, da. Corect! Corect!

STAVARACHE ROMEO: Păi, da’...Că eu dacă aş fi ştiut vreodată... Bine TITI, hai că vorbim! Lasă-l!

APOSTOL CONSTANTIN: Te pup! Pa, pa.

Discuţie între Viorel Rusu şi Constantin Apostol:
RUSU VIOREL: Îţi dau cin’sute de milioane astăzi...

APOSTOL CONSTANTIN: Da ...

RUSU VIOREL: O zis primaru’ că mi-o dat şase sute de milioane ieri da’ nu mi-o intrat nici un ban încă ...

APOSTOL CONSTANTIN: Da.

RUSU VIOREL: în TREZORERIE.

APOSTOL CONSTANTIN: Da.

RUSU VIOREL: Să văd dacă... Eu ţi-am dat drumu’ la cin’sute de milioane şi cum îmi face şi restu’, îţi fac şi restu’.

APOSTOL CONSTANTIN: Ok. Săru’ mâna! Mulţumesc frumos!

RUSU VIOREL: Da ... să-mi facă dracului... Că pe ur ...

APOSTOL CONSTANTIN: Da. Da. Da. Da. Da. Păi, stau pe ei grămadă.

RUSU VIOREL: Bine.

Discuţie între Romeo Stavarache şi Constantin Apostol:
STAVARACHE ROMEO : Da! Bă! Da...da’ v-o ajutat ăla? O dat drumu’...?

APOSTOL CONSTANTIN : Nu! Nu! Pentru că n-o primit ce avea de primit! Aşa mi-o zis!

STAVARACHE ROMEO : Ei c**at n-o primit ce avea de primit! Da!

APOSTOL CONSTANTIN : Da! Pentru că el o zis...o dat drumu în avans. O zis că nu mi-o intrat absolut nimic...Ăştia mi-o zis...că am vorbit cu PĂDUREANU şi mi-o zis că: Da! Da am dat drumul la şase sute! Sau la nu ştiu cât o dat drumu...Asta e!

STAVARACHE ROMEO : Care şase sute, mă?

APOSTOL CONSTANTIN : Sau mă rog! Da’ ...era bolnav ăsta! Era acasă, poate nu ştia nici el, ştii?

STAVARACHE ROMEO : Da! Da! Da’ v-o dat ceva ?

APOSTOL CONSTANTIN : Da! O dat cinci sute!

Pe aceeaşi temă:

FACSIMIL Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost reţinut de DNA pentru luare de mită. Costel Căşuneanu, urmărit penal în dosar pentru dare de mită

VIDEO Curtea de Apel Bacău a decis menţinerea primarului Romeo Stavarache în arest preventiv. Edilul a fost trimis în judecată pentru luare de mită

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost trimis în judecată de DNA Bacău în stare de arest preventiv

FOTO VIDEO Dumitru Sechelariu, comemorat cu lăutari şi discursuri despre corupţia administraţiei condusă de primarul Romeo Stavarache

Sechelariu, Stavarache şi blestemul funciar din centrul Bacăului. Ambii primari, băgaţi la apă de acelaşi teren

UPDATE FOTO Sechestru pe averea lui Romeo Stavarache. Procurorii vor să recupereze 2,39 milioane de lei, luaţi şpagă de primarul băcăuan

VIDEO EXCLUSIV Romeo Stavarache, primarul Bacăului, rămâne după gratii

UPDATE Avocatul Cristian Cojocaru, apărător în „Lotul Stavarache“, trimis în judecată de DNA Bacău pentru trafic de influenţă

UPDATE Romeo Stavarache, judecat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DNA îl consideră pericol public şi cer menţinerea în arest

Romeo Stavarache, suspendat de Prefectura Bacău din funcţia de primar, în urma arestării sale

INTERCEPTĂRI Romeo Stavarache a fost arestat preventiv pentru încălcarea condiţiilor eliberării sub control judiciar: "Vino să-l iei pe taică-tu la Poliţia..."

Familia primarului Bacăului, Romeo Stavarache, îngropată de dosare, sub tunurile procurorilor DNA

„Famiglia” lui Romeo Stavarache: Cum învârtea baronul de Bacău şpăgile prin trusturi de presă „de casă” şi prin şeful fondurilor europene din Moldova

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: