Romeo Stavarache, în ofsaid la bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul Bacăului, Romeo Stavarache (PNL), a atribuit fără licitaţie lucrări suplimentare realizate pe bani europeni pentru construirea unui pasaj subteran care urmează să lege două cartiere. Pentru nerespectarea proiectului, Bacăul a fost deja amendat şi Comisia Europeană a recomandat Ministerului Dezvoltării efectuarea unei expertize.

Construirea pasajului subteran Oituz-Ştefan Guşe, care leagă centrul Bacăului de cartierul CFR, a ajuns în impas. Aceasta după ce primarul Romeo Stavarache (PNL) a acordat lucrări suplimentare în valoare de trei milioane de lei grupului de firme Procom SRL Ceprano din Italia, fără organizarea unei licitaţii. Italienii, la rândul lor, au subcontractat lucrările unor firme din Bacău şi Iaşi. Printre numele sonore ale societăţilor subcontractoare se numără şi PA&CO Internaţional, deţinută de omul de afaceri Costel Căşuneanu.

Bacăul riscă să piardă banii

„Primarul Bacăului a încheiat un act adiţional, în valoare de trei milioane de lei, iar lucrările le-a încredinţat direct unei firme, fără să organizeze licitaţie. Noi nu am ştiut de acest nou contract. Pentru asta s-a dat o penalizare de 25% din această sumă, care sunt bani europeni. Este vorba despre 750.000 de lei", a declarat Răzvan Murgeanu, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Deoarece la mijloc sunt bani europeni, pentru actul adiţional încheiat între Primărie şi firme era obligatorie organizarea unei licitaţii.

Controlul la pasajul din Bacău vine ca urmare a deciziei de acum două luni a Comisiei Europene de a sista toate fondurile pentru lucrările finanţate prin Axa 2 a Programului Operaţional Regional, ca urmare a neregulilor descoperite la Buzău, Ialomiţa şi Ilfov. Oficialii europeni spun că, acolo unde s-a încălcat legislaţia, România nu va pierde banii, însă sumele vor fi redistribuite către alte proiecte. Prin urmare, primarul Romeo Stavarache riscă să rămână fără banii europeni alocaţi pentru această lucrare. „Pentru abateri de la legea achiziţiilor publice, primarul nu este sancţionabil penal, ci doar administrativ. Auditul naţional i-a dat cu flit şi nu i-a recunoscut acest act adiţional", a mai adăugat Murgeanu.

Ministerul Dezvoltării va verifica lucrările

Stavarache susţine că lucrarea este în regulă şi că nu va returna niciun bănuţ. „Nu s-a găsit nicio neregulă. Au fost doar nişte cheltuieli neprevăzute pe care noi am vrut să le facem eligibile. Au apărut în timpul lucrărilor nişte ţevi de apă şi nu ne aşteptam. Oricum, am să le contest pe toate! E vorba doar de vreo 7 miliarde (de lei vechi - n.r.) din 30. O nimica toată. Înţelegi? Nu dau niciun ban înapoi", a afirmat edilul Bacăului. Constantin Apostol, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord - Est, crede că este ridicol ca organismele europene să verifice licitaţiile după atâta timp şi după ce ele au fost deja monitorizate şi verificate de trei instituţii româneşti de control al achiziţiilor publice. „Dacă noi avem o lege proastă a achiziţiilor publice, nu înseamnă că beneficiarii, autorităţile publice, au greşit. Oricum, sunt cel puţin la fel de culpabile şi instituţiile care verifică achiziţiile publice şi dau avizele pentru caietele de sarcini", a mai spus şeful ADR Nord - Est.

În perioada următoare, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului va efectua o expertiză a lucrărilor făcute la pasajul subteran din Bacău. Surse din rândul experţilor în construcţii afirmă că deja pasajul din Bacău are fisuri şi infiltraţii de apă. Dacă aceste nereguli vor fi confirmate oficial, există posibilitatea de a se pierde toată finanţarea. „Deocamdată nu putem vorbi despre o astfel de măsură în Bacău, pentru simplul motiv că încă nu s-au făcut celelalte controale. Un răspuns final vom avea doar după ce se va face şi expertiza lucrărilor. Încă nu ştim exact ce este acolo", a afirmat Răzvan Murgeanu.

PASAJ DE 8 MILIOANE DE EURO

Pasajul subteran Oituz - Ştefan Guşe are o lungime de 260 de metri şi este conceput pentru fluidizarea traficului auto dinspre Oneşti. Suma acordată de UE pentru construcţie este de 8 milioane de euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite