Război la Universitatea „Vasile Alecsandri“. Fostul rector Valentin Nedeff, acum preşedinte al Senatului, reclamat la Judecătoria Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Războiul profesorilor de la Universitatea din Bacău a ajuns în Justiţie FOTO Mircea Merticariu
Războiul profesorilor de la Universitatea din Bacău a ajuns în Justiţie FOTO Mircea Merticariu

Fostul rector al Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, Valentin Nedeff, a fost reclamat de profesorul Gabriel Lazăr la Judecătoria Bacău, într-un proces civil, pentru defăimare şi distribuirea unui material compromiţător de pe mailul oficial al instituţiei. În acelaşi timp, numele fostului rector a fost vehiculat şi în dosarul penal deschis de Parchetul Judecătoriei, în urmă cu un an, pentru fapte de fals intelectual şi abuz în serviciu.

Fostul rector al Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, Valentin Nedeff, a fost reclamat zilele acestea de profesorul universitar Gabriel Lazăr la Judecătoria Bacău, pentru defăimare şi diseminarea unor informaţii calomniatoare. Este vorba de un email transmis de pe vnedeff@ub.ro (provenit de pe o adresa adevarulbacaului@yaahoo.com) către adresele profesorilor de la Universitatea din Bacău, care a ajuns în cele din urmă şi în atenţia presei. Scrisoarea distribuită de rector a venit la doar patru zile după articolul din 27 ianuarie „Cum să cumperi titluri academice. Şeful SIF Moldova şi-a „sponsorizat” postul de conferenţiar al Universităţii din Bacău din banii acţionarilor pompaţi în rector“, deschidere a ziarului naţional Adevărul.

 În cuprinsul scrisorii, profesorii universitari Gabriel Lazăr, Iulia Lazăr, Radu Ababei, Cătălina Ababei şi Marius Stamate sunt prezentaţi ca membri ai unor clanuri mafiote care doresc să pună mâna pe universitate. Ba mai mult, ceilalţi profesori sunt îndemnaţi să nu voteze cu ei la alegerile pentru funcţiile de conducere din instituţie, care au avut loc în primăvară iar profesorul Gabriel Lazăr este prezentat ca un om cu probleme de identitate. „Noi nu putem să alegem în locul lor, aşa cum vrea dl Lazăr G. să vă conducă. Hotărăşte el pentru voi toţi. Dacă îi citiţi blogul, şi-l prezentaţi la orice psiholog, o să aveţi acelaşi răspuns: persoana respectivă are mari probleme de identitate, habar nu are de termeni şi concepte de management, se joacă cu cuvintele şi este doar un postac de proastă calitate... (nu am pus în analiză şi limba română, dar la un candidat la rector contează... ). Doamne fereşte de asemenea candidaţi. Ce va fi cu universitatea alocată unor asemenea familii , clanuri, şi grupări politice, va fi greu de reparat. Dl Lazăr G. spune că nu este membru de partid. Are dreptate. Dar toate acţiunile lui sunt închinate unui partid şi prietenilor de partid. Tot respectul, dacă opiniile dlui erau imparţiale, dar deja vrea subjugarea universităţii sub postulatul domnilor Ababei şi Stamate. Deja este vizibil.“, se arată în scrisoarea distribuită de pe mailul rectorului Valentin Nedeff.


Profesorul Gabriel Lazăr a refuzat să facă orice comentariu referitor la acţiunea depusă în instanţă, motivat de faptul că aceeaşi conducere a Universităţii a impus un cod de etică în care profesorii nu au voie să vorbească cu presa, fără acordul explicit conducerii.


Profesorul Gabriel Lazăr, reclamat pentru promovarea unui masterat şi fraude imaginare


La rândul lui, profesorul Gabriel Lazăr este anchetat acum de colegii din Universitate după ce a promovat prin comunicate de presă masterul universitar Controlul şi Monitorizarea Calităţii Mediului iar apoi a publicat pe site-ul propriu materia de concurs dar şi soluţiile corecte. „Un profesor din comisie m-a anuntat ca pe un site, cu acces liber pe internet, un blog de altfel, ce apartine profesorului Gabriel Lazar, au fost publicate toate variantele de subiecte, cu rezolvarile aferente. Domnul profesor Lazar este cadru universitar la noi si a fost membru in comisia de examinare, care a participat inclusiv la elaborarea testelor. Fiind vorba despre o tentativa de fraudare a acestei testari, am luat imediat decizia de a intrerupe concursul pentru masterul CMCM, candidatii au fost imediat anuntati, au parasit sala si au fost rugati sa astepte jumatate de ora. Primul meu gând la ei a fost”, a declarat pentru ziarul Deşteptarea Valentin Zichil, decan al Facultăţii de Inginerie şi apropiat al fostului rector Valentin Nedeff. Faţă de aceste acuzaţii, Gabriel Lazăr urmează să fie judecat de o comisie formată în cadrul Universităţii în maxim 30 de zile. Practica publicării subiectelor şi soluţiilor acestora este întâlnită la majoritatea universităţilor din ţară, unde se dă concurs, în special de tip grilă, dar şi la examenele de tipul celor de la şcoala de şoferi.


Conducerea Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, anchetată într-un dosar penal de fals intelectual, abuz în serviciu şi pentru fapte asimilate corupţiei


O parte din profesorii aflaţi la conducerea Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău sunt cercetaţi pentru fapte de fals intelectual, abuz în serviciu dar şi fapte asimilate corupţiei, făcute în perioada 2008-2016, când instituţia a fost condusă de rectorul Valentin Nedeff. În dosarul deschis din oficiu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău au început deja audierile şi se fac cercetări pentru acordarea unor titluri universitare în mod ilegal, pentru ocuparea ilegală a unor posturi dar şi fapte de corupţie, produse în urma unor contracte de achiziţii publice, cu preţuri umflate. „În cauză există indicii rezonabile cu privire la săvârşirea de către funcţionari din cadrul conducerii Universităţii de stat ,,Vasile Alecsandri” a mai multor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie în desfăşurarea procedurilor de achiziţii publice în care a fost implicată această instituţie de învăţământ precum şi în desfăşurarea procedurilor de acordare în favoarea mai multor persoane, printre care şi angajaţi ai unităţii menţionate, a unor titluri, funcţii şi grade universitare“, se arată în comunicatul transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău, semnat de prim-procurorul Andreea Cătălina Lupeş.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite