Protestul credincioşilor din comuna băcăuană Sărata se mută la Mitropolia Moldovei, după ce Arhiepiscopia le-a ignorat toate cerinţele

Protestul
credincioşilor din comuna băcăuană Sărata se mută la Mitropolia Moldovei, după ce
Arhiepiscopia le-a ignorat toate cerinţele

Credincioşii din comuna băcăuană Sărata nu au obţinut îndurare la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi se pregătesc de proteste la Mitropolie FOTO Ionuţ Coman

Mitingul organizat miercuri de credincioşii din comuna băcăuană Sărata în faţa Catedralei Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului nu s-a soldat cu niciun rezultat. Trimişii arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul au rămas neclintiţi în decizia lor, fără să le motiveze clar de ce le-a fost mutat preotul. Sătenii din Sărata, care-l susţin pe duhovnicul Costică Zaharia, vor merge la Mitropolie, de Sfânta Parascheva, şi se vor adresa Patriarhului Daniel.

După aproape patru ore de proteste, în care sătenii din comuna băcăuană Sărata au afişat pe pancarte mesaje dure la adresa IPS Ioachim Băcăuanul, cei aproximativ 150 de protestatari au făcut cale întoarsă de la Roman. Ei reproşează arhiepiscopului Romanului şi Bacăului faptul că a impus un regim autoritar, că cere prea mulţi bani de la preoţi şi enoriaşi şi nu înţeleg de ce a fost nevoie să le mute vechiul duhovnic, Costică Zaharia, care a slujit oamenii din întreaga comună în ultimii 30 de ani.


Dealtfel, odată cu parohul din Sărata au fost mutaţi încă 62 de preoţi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, fără niciun motiv clar, pe baza unor decizii fundamentate pe câteva greşeli stabilite în urma ultimilor controale. Preoţilor li s-au imputat nereguli de ordin financiar şi faptul că au strâns prea puţini bani de la enoriaşi, de pe urma lumânărilor sau a altor obiecte de cult. „Astăzi, cei de la Arhiepiscopie ne-au sfidat. S-au împlinit 40 de zile de când nu-l mai avem pe părinte, au evitat să ne spună un motiv clar. Ei folosesc şi acum metode de Ev mediu, s-au folosit de părintele nostru Costică Zaharia, carea  fost adus cu forţa la Roman, pentru a ne spune el motivele mutării. Ne-a spus că au dispărut nişte cărţi şi covoare de patrimoniu, dar alea au dispărut într-un incendiu, acum 15 ani. Altele sunt  motivele mutării“, afirmă Ion Elisei.


„L-au acuzat pe preot că nu ne-a educat, că a avut o activitate defectuoasă şi că de aceea noi protestăm“


Miting-ul de susţinere de astăzi, faţă de parohul Costică Zaharia, riscă să-i aducă acestuia caterisirea, chiar dacă nu are nicio implicare. Preotul, mutat acum la o biserică din satul Siretu, comuna Letea Veche, le-a cerut sătenilor să inceteze protestele. „Sunt de neclintit în decizia lor, dar şi noi vom continua protestele. Ne-au făcut needucaţi, ne-a zis asta atât protopopul de la Bacău, iar indirect, prin faptul că i s-a imputat preotului că nu şi-a făcut treaba în comună şi că de aceea noi suntem needucaţi şi răzvrătiţi. Vom merge în delegaţie la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, unde vrem să facem şi un protest. Mai mult, vom adresa o scrisoare atât arhiepiscopului Ioachim Băcăuanul, cât şi Patriarhului Daniel“, a mai spus Ion Elisei.


Sătenii din Sărata consideră că se încearcă intimidarea lor prin diverse mijloace. „Încearcă să ne intimideze. Ne-au spus că-l vor caterisi pe preotul nostru, dacă mai continuăm cu protestele. S-a spus că suntem o comună de răzvrătiţi, că protestăm deoarece am fi needucaţi iar preotul a avut, prin urmare, o activitate pastorală defectuasă. Nu e normal aşa ceva“, a spus Gabi Şenchea, enoriaş din comuna Sărata.


Mesaje dure la adresa IPS Ioachim Băcăuanul, ameninţat cu Judecata de Apoi


Miting-ul de astăzi din comuna băcăuană Sărata este, probabil, unul dintre cele mai dure semnale la adresa Înaltpreasfinţitului arhiepiscop Ioachim Băcăuanul, care a fost ales la începutul acestui an în funcţia supremă a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după moartea fostului conducător, episcopul Eftimie.Ioachim a fost comparat cu Iuda şi acuzat că vinde Biserica şi aduce prejudicii, prin deciziile sale, credinţei ortodoxe strămoşeşti:  „Ioachime, ai ajuns, precum Iuda cel răpus, ce l-a trădat pe Isus, pentru câţiva zloţi în plus“, „Vrem unitatea şi pacea care era cu preotul nostru duhovnic“, „Ioachime, va fi jale şi cu tine, când bunuţul Dumnezeu va judeca sufletul tău“, „Ce vrem noi? Noi vrem credinţă, nu răzbunare, vrem pocăinţă şi alinare. De nu, vom veni puhoi, să ne daţi duhovnicul înapoi“, „IPS Voastră, Biserica e a noastră, duhovnicul e cu noi, primăriţa luaţi-o voi!“, „Sunteţi oare cumpăraţi, de credinţa ne-o luaţi?,  „Lumea este supărată, credinţa este zdruncinată“, „Presfinţite, nu uita, Biserica nu este a ta“, „Am venit cu drag la voi, să daţi preotul înapoi. Din respect v-am vizitat, să ne daţi un rezultat. Credincioşi cu toţi suntem, trebuie ca să iertăm!“, „Cei cu inima curată, Dumnezeu pe toţi îi iartă“, sunt câteva din mesajele cu care sătenii din Sărata au defilat astăzi la Roman.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: