Promisiuni de colaborare între autorităţile din Bacău şi ambasadorul Israelului. Seminar despre atrocităţile împotriva evreilor şi Pogromul de la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Bacău, Cosmin Necula  şi ambasadorul Israelului, Tamar Samash şi-au exprimat intenţia de a intensifica relaţiile bilaterale pe diverse domenii. La Universitatea „George Bacovia“ a avut loc seminarul cu tema „Istoria şi memoria publică a Holocaustului în România postcomunistă  în timpul căruia s-a făcut o istorie a antisemitismului şi a rulat un film despre Pogromul de la Iaşi.

Ambasadorul Israelului, Tamar Samash şi autorităţile locale din municipiul Bacău, au discutat concret despre intensificarea relaţiilor bilaterale. Vizita oficialului israelian a avut loc în zilele de 25 şi 26 mai, timp în care efectuat mai multe vizite la Primăria Bacău, la Comunitatea Evreilor dar şi la un seminar care a avut loc la Universitatea „George Bacovia“, la care a luat parte şi directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian.  Ambasadorul Israelului la Bucureşti a mărturisit că soţul şi socrii provin din comunitatea evreilor din Bacău.

 Vizita în Bacău a avut loc la iniţiativa consilierului local Gabriel Stan, autorul mai multor proiecte în parteneriat cu Ambasadele SUA şi a Israelului, dar şi cu sprijinul primarului Cosmin Necula.


“În Bacău a existat o importantă comunitate evreiască, relaţiile noastre fiind foarte strânse. Soţul meu este originar din Bacău, din păcate casa în care socrii au locuit a fost dărâmată în timpul regimului comunist. Sunteţi un popor extraordinar, recuperaţi foarte repede paşii pe care nu i-aţi putut face în perioada comunistă”, a precizat Excelenţa Sa. Primarul Cosmin Necula şi-a afirmat intenţia de a diversifica relaţiile dintre municipiul Bacău şi Israel şi pe domeniul sănătate, dar şi de a intensifica cooperarea economică.

 „Suntem un popor tolerant, Municipiul Bacău fiind foarte deschis cooperării şi intensificării colaborării pe toate domeniile. Modelul evreiesc este unul extraordinar şi foarte util, poporul evreu reuşind să construiască din nimic în unele zone ale ţării. Avem deja o bună colaborare pe domeniile: educaţie, tineret, cultură, economic şi ne dorim să extindem cooperarea şi pe domeniul sănătate. Bacăul are în construcţie un important obiectiv de sănătate ,un spital municipal ce va fi functional complementar spitalului judeţean, în cadrul viitorului Spital de Urgenţă «Sfânta Maria»”, a subliniat primarul Cosmin Necula. La finalul acestei prime discuţii, cei doi oficiali au convenit asupra stabilirii unei noi întruniri, la care va participa şi ataşatul comercial al Ambasadei Statului Israel la Bucureşti.

image


Scurtă istorie a măsurilor antisemite, care au precedat Pogromul de Iaşi şi Holocaustul evreilor români din Transnistria


Ambasadorul Tamar Samash a participat vineri, 26 mai, la seminarul cu tema: „Istoria şi memoria publică a Holocaustului în România postcomunistă”, de la ora 11.00, la Universitatea „George Bacovia” din Bacău. La întâlnire au mai luat parte primarul Cosmin Necula, profesorul dr. Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, rectorul Universităţii „George Bacovia“ Neculai Lupu, profesorul şi consilierul Gabriel Stan dar şi membri ai Comunităţii Evreilor din Bacău, condusă de Izu Butnaru.
Despre bunele relaţii şi intenţii între români şi evrei au vorbit toţi interlocutorii dar şi despre necesitatea cunoaşterii greşelilor şi ororilor istoriei recente. Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, a povestit pe scurt despre şirul de legi  profund antisemite şi xenofobe, date de guvernele Regatului României, până la declanaşarea operaţiunilor militare, a Pogromului de la Iaşi şi a deportărilor şi Holocaustului din Transnistria.

Profesorul Florian a amintit că un procent extrem de redus, de până în 10%, din populaţia ţării, cunoaşte abuzurile făcute de statul român împotriva evreilor în perioada neagră a Celui De-al Doilea Război Mondial. A mărturisit că şi-a pierdut bunicul în Pogromul de la Iaşi, dar i-a supravieţuit tatăl, iar mai multe persoane din sală cunoscuseră evrei care au suferit în timpul zilelor de 27-29 iunie 1941.La final, a fost proiectat un film despre Pogromul de la Iaşi, bine realizat, ca proiect video jurnalistic, în care s-a făcut reconstituirea locurilor, unde potrivit fotografiilor Serviciului Special de Informaţii, au avut loc crimele în stradă, în curtea Chesturii din Iaşi dar şi în trenurile de marfă, în care au fost lăsaţi să moară de sete şi să se calce în picioare. În total, în zilele Pogromului de la Iaşi au fost ucişi 13266 de evrei, potrivit cifrelor autorităţilor române. Aproximativ 6 mii dintre ei au murit în cele două trenuri, cu destinaţia Podul Iloaiei şi Călăraşi.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite