Primar acuzat că şi-a angajat fiica în baza unei diplome false, achitat de instanţă. Fata nu absolvise nici liceul, fiind exmatriculată de la o şcoala de meserii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat că şi-a angajat fiica într-un post de referent în baza unei diplome de bacalaureat falsă, Ion Gălăţanu, fostul primar al comunei Odobeşti (Bacău), a fost achitat de judecători. Judecătoria Bacău a redactat motivarea aceastei decizii după mai bine de un an de la pronunţare. Explicaţiile judecătorilor se întind pe 9 rânduri!

Ion Gălăţanu, fostul primar al comunei Odobeşti, a fost trimis în judecată de procurori, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi conflict de interese, iar fiica acestuia pentru uz de fals. 

Concret, Gălăţanu a fost acuzat că în 2010, în timp ce ocupa funcţia de primar, şi-a angajat fiica într-un post de referent în cadrul instituţiei pe care o conducea, în baza unei diplome de bacalaureat falsă. 

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a declanşat o anchetă în acest caz în urma unei plângeri înaintată de către Comisariatul pentru Societatea Civilă-Inspectoratul Judeţean Bacău în septembrie 2013.

În urma cercetărilor, s-a constatat că în ianuarie 2010 Primăria Odobeşti a scos la concurs un post de referent operator rol  şi unul de referent agent agricol. Fiica primarului, Ancuţa Cristea Gălăţanu (34 de ani), a candidat pentru un post de referent de rol şi a fost declarată admisă. La dosarul de angajare, aceasta a depus mai multe documente de studii, care atestau că în perioada 1999-2003 a urmat cursurile unui liceu economic din Iaşi, la care ar fi susţinut şi examenul de bacalaureat pe care l-a promovat. În baza respectivei diplome, s-a înscris la Universitatea ”Petre Andrei” Iaşi, absolvind cursurile universitare în anul 2012.

În urma verficărilor efectuate de către procurori la liceul economic din Iaşi, s-a constatat că Ancuţa Cristina Gălăţanu nu figurează în evidenţele şcolare ale unităţii, iar pentru sesiunea de bacalaureat 2003, seria şi numărul de pe diploma de bacalaureat depusă la dosarul de angajare, nici măcar nu au fost folosite.

Actele false au dispărut din dosarul de angajare

Mai mult, reprezentantul legal al unităţii de învăţământ a precizat că semnatarii diplomei de bacalaureat şi ai foii matricole anexă nu sunt angajaţi ai unităţii.
Fiind efectuate verificări la persoana juridică care tipăreşte diplomele de bacalaureat, S.C. ROMDIDAC S.A. Bucureşti, s-a constatat că diploma de bacalaureat prezentată de Gălăţanu la angajare nu face parte din cele tipărite în cadrul seriei respective.

Procurorii din Bacău au efefectuat percheziţii la Primăria Odobeşti, fiind ridicate mai multe documente, ocazie cu care s-a constatat că diploma de bacalaureat şi foaia matricolă anexă ce aparţineau Ancuţei Gălăţanu nu se mai aflau la dosarul de angajare, deşi  fuseseră depuse în copie. Membrii comisiei de examen, audiaţi de procurori, au declarat că celel două documente s-au aflat la dosar în momentul în care fiica edilului a susţinut concursul, însă nu şi-au explicat cum au dispărut de la dosar.

În timpul urmăririi penale, atât primarul Ion Gălăţanu, cât şi fiica acestuia s-au prevalat de dreptul la tăcere. 

Fata primarului, exmatriculată de la şcoala profesională

Procurorii au efectuat verificări la gimnaziile unde a studiat fiica lui Gălăţanu. Astfel, au descoperit că Ancuţa Gălăţanu a fost elevă a şcolii din satul Tisa Silvestri, până în anul 1997, când s-a transferat la Şcoala ”Nicolae Iorga” din Bacău. A absolvit examenul de capacitate în sesiunea august 1999, însă certificatul de capacitate I-a fost eliberat abia pe 4 februarie 2007. Fără un astfel de document, nici un elev nu s-ar fi putut la liceu.

”Acest fapt arată că inculpata nu  putea absolvi cursurile liceale în perioada 1999-2003, în condiţiile în care a solicitat şi obţinut certificatul de capacitate abia în anul 2007. De altfel, s-a stabilit din cercetări faptul că inculpata a fost înscrisă în învăţământul profesional la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din municipiul Bacău, în perioada 1999-2001, domeniul industrie uşoară-specializarea finisor produse textile, în anul 2001 fiind exmatriculată, aspecte confirmate prin adresa nr. 1005/16.04.2014 şi înscrisurile anexate de către această unitate de învăţământ. Fiind audiat în cauză martorului M.C., dirigintele inculpatei, rezultă faptul că exmatricularea unui elev nu se realiza fără a se purta discuţii prealabile cu părinţii elevului, fapt ce demonstrează că inculpatul Gălăţeanu Ioan a cunoscut despre situaţia şcolară a fiicei sale, respectiv despre faptul că diploma de bacalaureat depusă cu ocazia angajării este falsă”, au precizat procurorii în rechizitoriu.

Ancuţa Gălăţanu a fost angajată în cadrul Primăriei Odobeşti, timp de patru ani, perioadă în care a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Şi-a dat demisia pe în martie 2014, după ce a fost pusă sub urmărire penală.   

Primarul achitat, motivare redactată pe 9 rânduri după un an de aşteptare

Înregistrat la Judecătoria Bacău pe 5 februarie 2015, dosarul în care Ion Gălăţanu şi fiica acestuia, Ancuţa, au fost inculpaţi a fost soluţionat 9 octombrie 2017, când judecătorul instanţei de fond, investit să soluţioneze cauza, a dispus achitarea fostului primar şi încetarea procesului penal pentru fiica acestuia.

Mai bine de un an i-a trebuit magistratului să motiveze această sentinţă, deşi, potrivit legii o hotărâre judecătorească ar trebui motivată în termen de 30 de zile. În cazul de faţă, redactarea hotărârii pronunţată pe 7 octombrie 2017 a fost finalizată pe 30 octombrie 2018, iar motivarea se întinde pe doar nouă rânduri în cazul primarului, respectiv pe trei rânduri în cazul fiicei.

”Din actele administrate la dosarul cauzei nu rezultă faptul că inculpatul Gălăţanu Ion ar fi îndeplinit ori participat la luarea unei decizii, împreună cu  membrii comisiei, prin prisma funcţiei pe care o avea, de natură să conducă la promovarea concursului de către fiica sa. Este drept că a semnat decizia de numire, însă aceasta activitate făcea parte din atribuţiile funcţiei sale, fiind o cauză de neimputabilitate în interpretarea lato sensu a noţiunii de act normativ, de interes local, astfel încât , instanţa nu poate conchide că a săvârşit infracţiunea de conflict de interese. Cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, din probele administrate, înscrisurile şi declaraţiile martorilor, instanţa nu a constatat îndeplinirea defectuasă , ori neîndeplinirea , cu ştiinţă, a vreunui act care să cauzeze o vătămare a intereselor legale ale unei persoane. 

În ceea ce priveşte infracţiunile  de uz de fals, prev. de art. 291 C .pen.(1969), fapte săvârşite la data de 18.12.2009 şi 03.03.2010 de către inculpata Cristea Gălăţanu Ancuţa, instanţa constată că  a intervenit prescripţia răspunderii penale, în condiiţile în care rechizitoriul a fost întocmit la data de 19.12.2014”, se precizează în motivarea hotărârii Judecătoriei Bacău.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău a atacat această decizie, dosarul fiind înaintat Curţii de Apel Bacău, care va pronunţa o decizie definitivă.

De precizat că fost primar al comunei Odobeşti a mai făcut obiectul unui dosar penal, în noiembrie 2014 fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare după ce a bătut doi angajaţi ai primăriei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite