Portret/Marius Cheşcu, campionul mondial la navomodelism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Construieşte machete încă din copilărie. A făcut o meserie din hobby şi a reuşit să câştige, printre altele, titlul de campion mondial de navomodele în 1997.

Băcăuan prin adopţie, este pasionat de machete din primii ani de şcoală. „Aveam doar zece ani când am început să construiesc navomodele. Dintotdeauna am fost captivat de nave, iar hobby-ul s-a transformat la maturitate şi în meserie. Pentru că pasiunea a fost atât de aprinsă, m-am înscris la Facultatea de Nave din Galaţi şi am lucrat o perioadă şi ca inginer navalist. În prezent, predau cursuri de navomodelism şi activez la Casa Pionerilor din Sibiu“, explică inginerul.


În 1980, a luat parte la primul concurs de navomodele, pe care l-a şi câştigat. De atunci, a luat parte la zeci de competiţii naţionale şi internaţionale şi a obţinut numeroase distincţii.
„M-am axat doar pe concursurile de navomodelism, secţiunea machete. După 17 ani de participări la concursurile de navomodelism, în 1997 am câştigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Navomodele care s-a desfăşurat în Norvegia. Premiul mi-a revenit pentru construirea unui navomodel la scară mică după planul unei nave reale“, relatează Marius.


Arbitrează concursuri internaţionale


Deşi Marius Cheşcu locuieşte în Sibiu, el activează în cadrul Clubului Municipal de Navomodelism Bacău din 2000 şi concurează ca reprezentant al judeţului.
Datorită performanţelor pe care le-a obţinut, Marius Cheşcu a fost numit arbitru internaţional. Titulatura i-a permis să conducă desfăşurarea unor competiţii de navomodelism de prestigiu.
„Ultimul concurs  pe care l-am arbitrat a fost Campionatul European de Modelism, ediţia 2008, care s-a desfăşurat la Timişoara. Au participat acolo concurenţi din 12 ţări din Europa“, precizează inginerul navomodelist. Băcăuanul se pregăteşte acum pentru a arbitra următorele campionate de modelism, dar se pregăteşte şi pentru concursurile la care va lua parte cu machetele construite de el.


„Recent, am început să construiesc machete dintr-o altă secţiune a navomedelismului şi anume navomodelele de viteză. Această categorie de navomodele sunt mai spectaculoase pentru că demonstraţiile se fac pe apă. Machetele au în componenţă un motoraş şi plutesc pe apă pe o anumită distanţă cu o anumită viteză“, spune băcăuanul. 


Machetele lui sunt expuse în toată lumea


Marius Cheşcu povesteşte că multe dintre machetele construite de el sunt expuse mai peste tot prin Europa.  „Câteva navomodele pot fi admirate în Londra, Olanda, dar şi în România, chiar la Sibiu. De obicei, aceste machete se găsesc în cadrul expoziţiilor de marină“, explică inginerul. În prezent, Marius este preocupat ca elevii săi de la Clubul Copiilor să atingă performanţe la concursurile de modelism, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

________________________

profil

născut. 6 mai 1936, Sibiu.
studii. A absolvit Facultatea de Nave, Galaţi.
familie. Căsătorit, are o fetiţă.

întrebări şi răspunsuri
Ce urmăreşte juriul atunci când evaluează o machetă?

Specialiştii urmăresc în primul rând concordanţa care trebuie existe între macheta construită şi nava reală. Pentru că machetele construite sunt la scară mică, juriul este nevoit să le valorifice corectitudinea creaţiei, sub lupă.
Care e următorul concurs la care vei participa?
În 2010, voi fi concurent, dar probabil şi arbitru la Campionatul European de Modele ce se va desfăşura în Germania, la Luxemburg. Voi participa la categoria navomodele de viteză. 

ce-i place
Să călătorească şi să fie alături de familie. De asemenea, îndrăgeşte să o înveţe pe fiica sa tainele modelismului.

ce nu-i place
Oamenii fără iniţiativă şi ipocrizia semenilor. Nu îi place să treacă timpul fără să facă nimic sau să se plictisească.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite