Portret/Felix Bănilă prinde criminalii în timp record

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Felix Bănilă
Felix Bănilă

Procurorul criminalist al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău se laudă cu faptul că nu are dosare pe care să le fi clasat cu „autor necunoscut“. În cei 15 ani de activitate ca procuror, Felix Bănilă a trecut prin multe şi a văzut multe.

A lucrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moineşti, iar de un an şi trei luni este procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. 

„Mi-a plăcut Criminalistica încă de pe timpul când o studiam la facultate. Am terminat şi un master în Ştiinţe Penale, iar lucrarea de dizertaţie a avut tot o temă criminalistică“, povesteşte Felix Bănilă.

Procurorul spune că momentele cele mai grele ale meseriei sunt acelea când trebuie să rezolve dosare contra-timp.

Nevoit „să se întindă“ şi în alte domenii

„Din cauză că suntem puţini, eu, ca procuror criminalist, sunt forţat de împrejurări să lucrez şi pe alte domenii, cum ar fi infracţiunile de corupţie sau cele de spălare a banilor. E foarte dificil să ne desfăşurăm activitatea atunci când avem mai multe dosare“, explică procurorul băcăuan.

Magistratul criminalist spune că iubeşte această meserie pentru că satisfacţiile nu întârzie să apară. „Nu avem cazuri încheiate cu autori necunoscuţi sau neidentificaţi. Deşi e o meserie grea, e şi plăcută pentru că simţi satisfacţia lucrurilor rezolvate în scurt timp“, detaliază el. Procurorul mai povesteşte că slujba îi mănâncă aproape tot timpul, însă este mulţumit de faptul că în această profesie e imposibil să te plictiseşti.

„Am avut de rezolvat şi şapte cazuri pe săptămână sau trei dosare într-o singură zi. În general, o cercetare la faţa locului, atunci când s-a săvârşit o crimă, spre exemplu, durează 12 ore. Dacă sunt mai multe crime sau dosare, abia ai timp să mai respiri. Eu trebuie să-mi fac meseria conştiincios, indiferent de condiţiile de lucru“, mărturiseşte Felix Bănilă. 

Presa îl ajută în multe dintre anchete

Felix Bănilă spune că atunci când cercetezi cazul şi ai şi echipe bune trimise de Poliţie, care să te sprijine, treaba iese ca la carte.
În plus, Felix recunoaşte deschis că de foarte multe ori presa l-a ajutat în desfăşurarea anchetei. „Dacă colaborezi cu presa ai de câştigat. Mi s-a întâmplat ca la o cercetare a unei crime la faţa locului să nu am martori, deşi ei sunt aspectele esenţiale în urmărirea cazului. Norocul a venit atunci când am văzut ştirea despre acest caz la un post TV şi în reportaj apăreau doi martori, care văzuseră ceea ce s-a întâmplat. Atunci am căutat reporterul şi am putut identifica şi martorii“, a încheiat Felix Bănilă.

Profil

Născut: 23 decembrie 1972, Bacău.
Studii: Facultatea de Drept „Al. I. Cuza Iaşi“, Master în Ştiinţe Penale.
Familie: Căsătorit,  are două fete.

Întrebări şi răspunsuri

Care vi se par cele mai dificile cazuri de rezolvat în activitatea de procuror?
Cele mai dificile sunt cazurile în domeniul infracţiunilor de omor şi anume cele cu mai mulţi autori necunoscuţi. În astfel de situaţii trebuie să te apleci mai mult asupra cercetării, să cauţi mai multe detalii, iar toată activitata să se desfăşoare cu mai multă meticulozitate la locul săvârşirii crimei.

Care sunt detaliile cele mai importante atunci când cercetaţi o crimă?
La locul faptei orice detaliu e esenţial. Până şi o banală urmă de încălţăminte, care aparent nu are nicio legătură cu crima, trebuie ridicată ca probă pentru că ne poate duce direct la identificarea criminalului.

Ce-i place
„Îmi place siguranţa zilei de mâine, deşi este relativă în timpurile noastre. Îmi place sportul şi joc fotbal de două ori pe săptămână. În general, iubesc să mă mişc în aer liber“, spune procurorul.

Ce nu-i place
„Minciuna nu-mi place, dar nu am ce face pentru că eu cochetez cu ea de cele mai multe ori“, recunoaşte procurorul criminalist băcăuan.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite