Portret/Adrian Cotîrleţ vrea să aducă Europa în Moineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a propus şi a reuşit să facă din spitalul unui orăşel de provincie o unitate recunoscută în toată ţara, ba chiar şi peste hotare.

Nu a fost uşor să pună spitalul pe care-l conduce pe harta medicală europeană, iar acest efort a necesitat timp, răbdare, investiţii şi multe sacrificii. Însă toate piedicile peste care a trecut, toată birocraţia ori nepăsarea pe care a întâlnit-o în ultimii zece ani nu au făcut decât să-l îndârjească şi mai mult pe doctorul Adrian Cotîrleţ.

Moineştiul, în legătură directă cu Parisul

De altfel, chirurgul a ştiut întotdeauna ce vrea de la viaţă şi nu s-a lăsat până când visul nu a prins contur. „Cu facultatea a fost la fel. De fapt, eu nu am vrut să mă fac medic. Făceam sport de performanţă şi la un meci de baschet m-am accidentat la genunchi. Am fost internat, iar în perioada cât am stat în spital m-am hotărât să dau la Medicină. Atunci eram în clasa a XII-a“, povesteşte Adrian Cotîrleţ.

Chirurgul se amuză când îşi aminteşte cum a ales între cele două universităţi de profil din Bucureşti şi Iaşi. El spune că efectiv s-a urcat în tren şi a ajuns la Iaşi.

„Mi-au plăcut moldovenii din prima clipă. Sunt oameni calculaţi şi foarte primitori. De atunci m-am moldovenizat. Şi nu regret niciun minut“, spune doctorul. După ce a terminat facultatea, a stat un an la  Oneşti, după care s-a transferat în Moineşti. „În ziua de 3 ianuarie 1984 am pus pentru prima oară piciorul în spitalul din Moineşti. M-am legat sufleteşte de această unitate şi totodată simt că am o datorie morală faţă de ea“, explică medicul.

În timp, a optat pentru chirurgia laparoscopică. Simţea că această metodă aparţine viitorului. Şi nu s-a înşelat. A devenit unul dintre primii doctori români care s-a specializat pe acest tip de chirurgie. Ca urmare, numele său şi, implicit, al spitalului din Moineşti au început să fie tot mai cunoscute.

„Hotărârea de a face din spitalul din Moineşti un spital european am luat-o în 2000. Atunci i-am spus soţiei că în zece ani voi atinge acest obiectiv. Nu m-a crezut. Anul viitor e data limită şi cred că mă voi încadra“, este de părere managerul, care crede că în 2010 se vor finaliza şi câteva investiţii importante, necesare unui spital european: extinderea compartimentului de primiri urgenţe, reabilitarea ambulatoriului, un program de informatizare de ultimă generaţie şi chiar un helioport.

„Prima legătură cu Europa am stabilit-o de curând. Urmează să semnăm un protocol de colaborare cu Spitalul European «Georges Pompidou» din Paris, prin care pacienţii vor beneficia de avantajele telemedicinii“, încheie chirurgul.   

Profil
Născut. 13 iunie 1956, Târgovişte.
Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ din Iaşi.
Familie. Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
V-a fost greu să vă formaţi o echipă la Moineşti?
La început a fost greu. De regulă, tinerii fug de spitalele din micile oraşe. Cum faima spitalului din Moineşti a crescut, tot mai mulţi specialişti au venit aici. Acum pot spune că am un colectiv medical valoros. 
Cum aţi reuşit să treceţi peste concurenţă şi să fiţi gazda celui de-al VI-lea Congres Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică?
În momentul de faţă, spitalul din Moineşti este cunoscut şi respectat în ţară pentru realizările sale.  Congresul se va desfăşura în septembrie 2011 şi sunt aşteptaţi să participe peste 1.000 de chirurgi din ţară şi de peste hotare.

Ce-i place
Chiar dacă este veşnic ocupat, Adrian Cotîrleţ îşi face timp şi pentru sufletul său. „Concediul de odihnă este sfânt. Îmi place să stau o săptămână cu familia şi prietenii“, mărturiseşte chirurgul. Atunci când îşi găseşte timp, joacă baschet acasă. „Prima dragoste nu se uită“, motivează doctorul.

Ce nu-i place
Chirugului nu-i plac oamenii mincinoşi şi nici răutatea semenilor. „E greu să-i înţeleg pe cei care nu au puterea să recunoască adevărul“, este de părere Adrian Cotîrleţ.   

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite