Portret/ Tudor Pădurariu, cel mai bun matematician

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul a ajuns în lotul care va reprezenta ţara la Internaţionala de Matematică, după ce a obţinut medalia de aur şi locul I la Olimpiada Naţională.

Este considerat cel mai bun licean la matematică din ţară, dar noul statut nu-l schimbă. Tudor Pădurariu i-a uimit pe profesorii de specialitate din judeţul Bacău şi din ţară.

Elevul cu minte sclipitoare s-a făcut remarcat încă din şcoala generală. „Eram în clasa a V-a când am participat la prima olimpiadă de matematică. Nu m-am rezumat doar la asta şi am mers şi la alte competiţii. Doi ani mai târziu mi-am dat seama că matematica este materia pe care trebuie să mă axez şi de atunci particip doar la olimpiade şi concursuri de matematică“, spune tânărul care în prezent este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti.

Când a ajuns la liceu l-a cunoscut pe profesorul Gheorghe Sorta, care i-a schimbat destinul. Dascălul şi-a dat seama imediat de capacitatea elevului său şi a început să-l pregătească pentru marile competiţii. Rezultatele excepţionale au încpeut să apară de la un an la altul.

În ultimii trei ani a participat la olimpiadele naţionale şi balcanice, iar în 2009 a ajuns la Internaţională, de unde a venit acasă cu două medalii. „Am obţinut argint la balcaniada din Serbia şi bronzul la Olimpiada Internaţională de Matematică care s-a ţinut în Germania, la Bremen“, a mai spus Tudor.

Anul acesta s-a calificat din nou la Balcaniada ce se va desfăşura în Republica Moldova, dar şi la Internaţionala, din iulie, din Kazakhstan. 

Din nou la Internaţională

Este primul din lotul care va reprezenta România, iar acest rezultat îl aşează pe Tudor Pădurariu pe cel mai înalt podium al matematicienilor liceeni. Pentru a ajunge la o asemenea performanţă, olimpicul munceşte mult, dar crede că şi talentul l-a ajutat enorm. „Să nu credeţi că stau toată ziua şi rezolv probleme la matematică. Am o viaţă normală, sunt un adolescent cât se poate de normal. Tratez însă cu seriozitate aceste competiţii şi pentru că am şi un sprijin real în domnul profesor Sort, nu văd de ce nu aş profita. În fond este vorba de viitorul meu“, explică elevul.

De rezultatele deosebite ale sale a aflat şi conducerea unui colegiu privat din Capitală, care l-a invitat pe oneştean să înveţe la această şcoală, alături de alţi olimpici. Tudor a refuzat propunerea şi a ales să rămână în Oneşti alături de familie.

Nu regretă decizia pe care a luat-o, iar rezultatele de la concursurile de matematică au demonstrat că se poate pregăti la fel de bine şi acasă.

Profil

Născut: 28 iunie 1992, Oneşti.
Studii: Este elev în clasa a XI-a, Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Oneşti.
Familie: Locuieşte cu familia şi mai are o soră.

Întrebări şi răspunsuri

Te-ai gândit la viitor?
Vreau să urmez cursurile unei universităţi din Statele Unite ale Americii, cel mai probabil din Washington. Am luat deja legătura cu cei de acolo, sunt interesaţi de mine. Mai rămâne să dau nişte teste. Oricum, nu voi studia în ţară. Consider că în străinătate am mai multe şanse să-mi fac o carieră. Visul meu este să lucrez în cercetare şi cred că în America îmi voi găsi un loc. 

Sunt probleme de matematică pe care să nu le poţi rezolva?
Sigur că da. Sunt foarte multe probleme pe care nu am reuşit să le rezolv. Nu poţi să spui că ştii totul în acest domeniu. Atunci când nu găsesc soluţii la exerciţii, apelez la profesorul meu.

Ce-i place
Îi place să picteze şi să asculte muzică. Când are mai mult timp liber urmăreşte filme nou apărute sau iese cu prietenii în oraş. „Mă înţeleg foarte bine cu cei din clasă şi îmi place să-mi petrec timpul cu ei“, a spus Tudor.

Ce nu-i place
Nu-i place zgomotul şi oamenii care nu sunt punctuali. „Nu-mi plac persoanele care nu vin la întâlnire la ora stabilită. Consider că punctualitatea este de bun-simţ şi aşa îi demonstrezi celuilalt că-l respecţi“, a mai adăugat elevul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite