Portret/ Ramona Bondalici face un crez din munca de voluntar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii doi ani, adolescenta a dedicat peste 1.000 de ore din viaţa ei bătrânilor neputincioşi şi copiilor sărmani. A fost aleasă voluntarul anului 2009.  Este o mână de fată, puţin mai răsărită decât o copilă de 14 ani. Cu toate acestea, Ramona Bondalici are o voinţă de oţel

Şi-a făcut un scop în viaţă din a-i ajuta pe oamenii sărmani sau neputincioşi şi nu are de gând să renunţe vreodată la munca de caritate.

„Nu mi se pare foarte greu ca să rup câteva ore din timpul meu şi să fac un bine. De altfel, eu provin dintr-o familie numeroasă şi ştiu ce înseamnă să primeşti măcar un sfat atunci când ai nevoie de el“, mărturiseşte puştoaica. Ramona crede că numai destinul a făcut ca ea să ajungă voluntar.

„Satisfacţiile sunt mari“

A fost o campanie în liceu pentru recrutarea de tineri voluntari şi a răspuns provocării. „Prima mea activitate a fost la Centrul „Pistruiatul“. După orele de şcoală, făceam temele cu micuţii orfani sau abandonaţi. Nu m-am plâns niciodată de oboseală pentru că satisfacţia de a face un bine era foarte mare“, spune eleva. Ramona Bondalici a trăit o experienţă unică în şcolile de vară organizate de Fundaţia de Sprijin Comunitar.

Abia atunci a conştientizat cât de greu se trăieşte în zonele sărace ale judeţului şi ce înseamnă ca un copil să nu se bucure de copilărie.

„Pentru mine a fost o experienţă de viaţă pe care n-am s-o pot da uitării prea curând. În cele cinci şcoli de vară la care am fost a trebuit să ne mulţumim, şi noi voluntarii, cu nişte condiţii precare. Am dormit pe jos, am făcut singuri mâncare, am încercat să ne descurcăm, ca şi cum am fi fost de-ai locului“, adaugă Ramona Bondalici.

Nu are de gând să renunţe la voluntariat

Adolescenta a învăţat multe lucruri ca voluntar. De când a văzut cum supravieţuiesc familiile sărmane a început să preţuiască altfel lucrurile pe care le are.

„Cel mai mult mă impresionează copiii. Cei de la ţară sunt tare sărmani. Cât dura şcoala de vară era o adevărată bucurie pentru ei. Sunt convinsă că era perioada când se puteau bucura cu adevărat de copilărie“, crede voluntara. Ramona ştie că pentru a-i ajuta pe cei aflaţi în dificultate e nevoie de anumite calităţi. „Un voluntar trebuie să ştie să renunţe la timpul său liber, să facă multe sacrificii şi să-şi ajute semenii cu toată inima, nu doar pentru că are o obligaţie“, declară tânăra. 

În cei doi ani de când s-a înscris ca voluntar, Ramona Bondalici numără peste 1.000 de ore de muncă în folosul comunităţii. Nu a strâmbat niciodată din nas, nu a refuzat niciodată o misiune. S-a implicat peste tot, chiar cu riscul de a-şi neglija propria familie sau orele de curs.

„Nici după ce voi termina liceul nu voi renunţa la munca de voluntar. Am de gând să dau admitere la Facultatea de Comunicare sau de Asistenţă Socială. Cât voi putea, vreau să-mi ajut semenii“, spune hotărâtă fata. Pentru modul cum s-a implicat în munca de ajutorare, Ramona Bondalici a fost aleasă voluntarul anului. Tânăra este convinsă că nominalizarea este şi o obligaţie pentru viitor.

Profil

Născută: 26 noiembrie 1991, în Bacău.
Studii: Elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Ştefan cel Mare“.
Familie: Are nouă fraţi.

Întrebări şi răspunsuri

În şcolile de vară ai învăţat să găteşti?
Da, oarecum. Sunt mândră că am făcut un piure, o ciorbă de pui şi o mămăligă. A ieşit ea cam pietroasă, dar cu brânză mi s-a părut delicioasă.

Ce spune familia de activitatea ta ca voluntar?
Mama este mândră de mine, iar fraţilor mei le povestesc ce fac în şcolile de vară şi în ce condiţii stăm. De multe ori au impresia că inventez ceea ce le spun.

Ce-i place
Pe lângă faptul că mai multe ore pe săptămână le dedică persoanelor care au nevoie de ajutor, Ramona îşi mai găseşte timp şi pentru alte preocupări. „Îmi place să merg la şcoală şi la biserică. Citesc ori de câte ori am ocazia, ascult muzică şi ador drumeţiile“, spune Ramona Bondalici.

Ce nu-i place
Tinerei nu-i plac minciuna, nedreptatea şi egoismul. „Dacă fiecare ar da atenţie semenilor care au nevoie de ajuator, s-ar schimba multe în lumea aceasta“, este convinsă liceanca.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite