Portret/ Liviu Potop se „joacă“ în fiecare zi cu bombele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Potop
Liviu Potop

De 13 ani, subofiţerul de la Protecţia Civilă strânge bombe din judeţ şi le distruge. Misiunile sale sunt periculoase, dar e salvat de profesionalism şi noroc. Îl cheamă Potop, dar intervenţiile lui nu produc nicio calamitate. Dimpotrivă, sunt benefice pentru oameni şi împiedică declanşarea unor catastrofe.

Fiecare acţiune  poate fi fatală pentru el. Cu toate acestea, Liviu Potop, subofiţer la Apărarea Civilă din cadrul ISU Bacău, îşi iubeşte meseria foarte mult. Dacă ar fi să întoarcă timpul şi să aibă de ales iarăşi drumul în viaţă, Potop nu ar ezita să fie tot pirotehnist.

„Am meseria în sânge“

 „Din 1997 sunt la Protecţia Civilă. Mi-a intrat meseria în sânge, nu am ce face. Este riscant, dar probabil că am nevoie de adrenalină permanent“, susţine subofiţerul. Nu mai ştie numărul intervenţiilor la care a participat. Spune doar că niciun caz nu seamănă cu celălalt.

Dacă a scăpat până acum de necaz se datorează atenţiei şi prudenţei cu care manevrează fiecare proiectil, fiecare mină sau bombă găsită pe teritoriul judeţului. „Niciodată nu ştim peste ce dăm. Anul trecut, la Mănăstirea Ştefan cel Mare din Slănic Moldova s-a găsit un proiectil de 38 de kilograme. Din cauza zăpezii, nu aveam cum să ajungem cu maşina să-l ridicăm. L-am cărat trei kilometri pe o targă. Nu a fost uşor“, îşi aminteşte Liviu Potop.

El spune că în cele mai multe cazuri se deplasează pe jos până la locul unde a fost descoperită muniţia pentru că e greu de ajuns cu un mijloc motorizat. Subofiţerul nu beneficiază de un echipament special care să-l ferească de o explozie necontrolată.

„Echipamentul nu salvează viaţa“

„Nici nu m-ar ajuta foarte mult. De exemplu, echipamentul folosit de specialiştii de la SRI nu foloseşte decât la a împiedica rămăşiţele trupeşti să se împrăştie, în cazul unei explozii. Nu salvează viaţa“, spune Potop.

Cum fiecare intervenţie este o sfidare la adresa morţii, pirotehnistul nu ştie care misiune a fost mai periculoasă şi care nu. Pentru el acest top este lipsit de importanţă. „Pot să menţionez că mi s-a părut destul de riscantă misiunea de la sfârşitul anului trecut din comuna Asău. Acolo s-a găsit o bombă aruncător, de calibrul 82 milimetri, înfiptă într-un copac“, povesteşte subofiţerul. Liviu Potop spune că periculoasă este şi acţiunea de distrugere a muniţiei adunată de pe teritoriul judeţului.

Profil

Născut: 2 decembrie 1971, în Bacău.
Studii: Şcoala Militară de Subofiţeri, promoţia 1992.
Familie: Este căsătorit şi are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri

Există un nivel când poţi să spui că nu mai ai nimic de învăţat?
Nici pomeneală. Tot timpul trebuie să studiezi pentru că nu poţi şti cu ce ai de-a face. Noi nu facem doar asanare de muniţie rămasă neexplodată din timpul războiului. Lucrăm cu material exploziv în tot felul de acţiuni. De exemplu, pe timp de iarnă, intervenim pentru a îndepărta blocajele de gheaţă de pe râuri.    

Au fost situaţii de neglijenţă din partea populaţiei?
De multe ori. Unii oameni nu conştientizează la ce pericol se expun atunci când se apucă să manevreze bombe sau proiectile. Ştiţi ce s-a întâmplat în urmă cu numai câţiva ani la Comăneşti, când un tânăr a murit.

Ce-i place
Liviu Potop are o mare pasiune pentru documentarele televizate, dar şi pentru lectură. Ori de câte ori are timp liber, pune mâna pe carte sau intră pe internet pentru a afla ce mai este nou în meseria sa. „Îmi place şi sportul. Nu ratez nicio ocazie pentru a ieşi la mişcare. Când am cu cine, joc handbal sau tenis de masă“, declară subofiţerul.

Ce nu-i place
Ca oricărui om care preţuieşte viaţa, lui Potop nu-i plac oamenii cu două feţe. „Nici ipocrizia nu-mi este pe plac şi evit persoanele care nu au coloană vertebrală“, mărturiseşte pirotehnistul.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite