Portret/ Doru Alexandrescu, lăutar la petreceri de trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Alexandrescu
Doru Alexandrescu

A cântat în cele mai cunoscute tarafuri ale judeţului şi puţini sunt băcăuanii care nu-l ştiu de la vreo nuntă sau botez. Ştie să cânte melodii din toate zonele ţării. A început să cânte în orchestre şi tarafuri încă de pe vremea adolescenţei.

I-a plăcut foarte mult atmosfera din jurul orchestrelor, iar pasiunea pentru muzica lăutărească i-a fost insuflată chiar de muzicanţii din comuna sa natală.

„Nu m-a învăţat nimeni să cânt. Singurele mele surse de inspiraţie au fost orchestrele cu lăutari care veneau şi pe care le admiram pe la nunţi. În copilăria mea, nunţile începeau pe la 12.00, cu îmbrăcatul miresei, şi se încheiau pe la 5.00-6.00 dimineaţa, iar eu stăteam toată noaptea acolo, atent la ce cântă muzicanţii“, povesteşte Doru.

A cântat cu cele mai cunoscute tarafuri

A început să cânte în orchestre ca solist, iar de-a lungul timpului a făcut parte din cele mai cunoscute tarafuri din Bacău. A cântat la sute de nunţi, botezuri şi petreceri, iar experienţa pe care a acumulat-o îl ajută acum să ducă o nuntă cu toate datinile ei, de dimineaţa şi până seara, în orice zonă a ţării.

„Cânt cu plăcere la nunţi, indiferent de ziua în care mă cheamă. Zici că sunt de acolo. La Suceava cunosc cele mai vechi obiceiuri, la Moineşti mirele încă mai vine călare pe un cal ca să ceară mireasa, iar la Harghita unele melodii ale ritualurile de nuntă sunt unice în ţară. Îmi este uşor să identific acum cu ce melodie să acopăr orice moment al nunţii, indiferent în care parte a ţării are loc“, explică muzicantul.

„Munca unui lăutar este dificilă“

Doru Alexandrescu spune că aparent munca unui muzicant este plină de viaţă, cânt şi voie bună, însă puţini sunt cei care ştiu cât de dificilă este această meserie.

Artistul mai spune că să fii lăutar e un lucru mai greu decât să fii un artist de scenă pentru că la o nuntă se cântă mai multe genuri şi trebuie să ai idee şi de populară,şi de lăutărească, şi de romanţă şi de muzică uşoară.

Muzica lăutărească, pe cale de dispariţie

„Puţini muzicanţi sunt cei care trăiesc după 60 de ani. E o muncă obositoare, duci o viaţă mai mult de noapte, iar emoţiile şi stresul sunt prezente de fiecare dată. Indiferent de starea pe care o ai tu, trebuie să exprimi bucurie şi poftă de joc şi petrecere. Mi s-a întâmplat să cânt la o nuntă în timp ce mama era aşezată într-un sicriu, iar nuntaşii nu mi-au observat suferinţa“, povesteşte lăutarul.

Cântăreţul regretă că vremurile când muzica lăutărească îi strângea pe petrecăreţi în cârciumi sau restaurante sunt pe cale de dispariţie şi suspină după vremurile şi generaţiile de altădată, care ştiau cum să petreacă.

„Acum, publicul acestui gen aproape că a dispărut. Nici nunţile nu mai ţin, la fel ca altădată, până dimineaţa. Acum această muzică îi mai fascinează doar pe aceia care odată şi-au trăit intens frumoşii ani ai tinereţii“, încheie Doru Alexandrescu.

Profil

Născut: 15 februarie 1965, Roman.
Studii: Liceul de Mecanică, Roman.
Familie: Căsătorit,  are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

Unde mai cântaţi acum?
La nunţi sau în restaurante. Asta este meseria oricărui lăutar. Iarna e mai slăbuţ şi nu-mi aduce profituri prea mari. Din luna mai şi pană toamna târziu este sezonul nunţilor, cel mai bănos pentru mine.

Ce vi se pare cel mai dificil în meseria pe care o aveţi?
Mi se pare dificil că duc o viaţă de noapte. Toate se petrec noaptea. Beau, mănânc, cânt, dansez şi fac chef noapte de noapte. Nu e sănătos deloc.

Ce-i place
Îi plac gustările româneşti şi îi place să gătească. Se descurcă să prepare orice tip de mâncare tradiţională.

Ce nu-i place
Nu poate suporta ipocrizia şi nici persoanele mincinoase şi nepoliticoase. De asemenea, nu-i agreează pe oamenii lăudăroşi şi nici pe cei prea sociabili pentru că nu-i place vorba lungă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite