EXCLUSIV Percheziţii la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău pentru tilturile academice acordate ilegal şi contractele de sponsorizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Nedeff, fost rector al Universităţii din Bacău dar şi actualul rector Carol Schnakovszky ar fi suspecţi în dsoarul procurorilor băcăuani
Valentin Nedeff, fost rector al Universităţii din Bacău dar şi actualul rector Carol Schnakovszky ar fi suspecţi în dsoarul procurorilor băcăuani

Parchetul Judecătoriei Bacău efectuează cercetări într-un dosar penal în care sunt suspecte mai multe cadre universitare, care şi-au obţinut titlurile ştiinţifice prin fals şi au beneficiat discreţionar de sponsorizări şi contracte de cercetare. Printre cei vizaţi de anchetă se numără Valentin Nedeff, fost rector al Universităţii şi Costel Ceocea, şeful SIF Moldova, devenit conferenţiar universitar cu un dosar în afara legii.

Astăzi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău au fost ridicate o serie de documente, prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. Cazul este cercetat în colaborare cu Serviciul Judeţean Anticorupţie din Bacău (Direcţia Generală Anticorupţie), căruia Parchetul i-a delegat sarcini.
Oamenii legii cercetează mai multe cazuri în care s-au făcut infracţiuni la acordarea titlurilor universitare dar şi contractele de sponsorizare, unele dintre ele, acordate discreţionar sau fictive, pentru ca viitoarele cadre universitare să poată creşte în grad. Rectorul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău, Carol Schnakovszky, nu a comentat în niciun fel situaţia. „Sunt la curs acum, chiar nu ştiu ce se întâmplă, vorbiţi cu doamna Cîrtiţă, purtătorul de cuvânt al instituţiei“, a spus Carol Schnakovszky. 


Purtătorul de cuvânt al Universităţii, conferenţiarul Cristina Cîrtiţă, a confirmat existenţa unei Ordonanţe a Parchetului Judecătoriei Bacău, dar afirmă că nu ştie ce fel de documente s-au cerut. „A fost o acţiune de predare de documente, pe baza unei ordonanţe a Parchetului Judecătoriei“, a precizat Cristina Cîrtiţă.

Universitatea „Vasile Alecsandri“ a fost atacată de hackerii chinezi


Comisarul şef al Serviciului Judeţean Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a confirmat faptul că ofiţeri din cadrul instituţiei au participat la ridicarea documentelor. „Mai mulţi angajaţi din instituţia noastră participă la acţiune, pe baza unei delegări din partea Parchetului Judecătoriei Bacău“, ne-a confirmat comisarul şef Constantin Bogatu, şeful Serviciului Anticorupţie din judeţul Bacău.


Surse din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri“ din Bacău afirmă că au dat explicaţii deja în cazul mai multor profesori universitari, suspectaţi de un cumul de infracţiuni, produse la acordarea unor grade şi titluri universitare. Este vorba de cărţi trecute în CV, care nu există, de lucrări plagiate, de nerespectarea legislaţiei în privinţa acordării titlurilor universitare, pe baza criteriilor minimale stabilite de Ministerul Educaţiei. 

Printre cadrele universitare suspectate de anchetatori se numără fostul rector al Universităţii, Valentin Nedeff, actual preşedinte al Senatului Universităţii,  Valentin Zichil, decan interimar la Inginerie, actualul rector Carol Schnakovszky,  conferenţiarii Emilian Moşneguţu, Mirela Panainte (finii rectorului Nedeff) dar şi Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare (SIF) Moldova. Cel din urmă a ajuns conferenţiar universitar după ce a dat mai multe sponsorizări Universităţii, direcţionate şi către fiul rectorului, Florin Nedeff. Mai mult, dosarul de conferenţiar al lui Costel Ceocea nu îndeplineşte standardele minimale impuse, cu caracter de lege, de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

image

Cum îl acoperă Ministerul Educaţiei pe Costel Ceocea, şeful SIF Moldova, conferenţiar universitar ilegal şi sponsor la Universitatea din Bacău

Costel Ceocea, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Moldova, a devenit, pe 1 februarie, conferenţiar universitar la Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacău, cu un dosar care nu îndeplineşte standardele minimale, impuse prin lege. În urma articolelor din ziarul Adevărul, după ce Universitatea nu a reuşit să răspundă Ministerului, acesta a trimis Corpul de Control, pe 10 martie, dar care nu a reuşit să ajungă la vreo concluzie.

Reacţia Ministerului Educaţiei Naţionale în cazul Costel Ceocea-Valentin Nedeff este inexplicabilă, cel puţin din punct de vedere instituţional şi legal. Fără solicitările ziarului, bazate pe o documentare serioasă, echipa de control aflată în subordinea Guvernului nu ar fi deranjat niciodată „autonomia“ universitară din oraşul lui Bacovia. Chiar şi aşa, deşi au trecut două luni de la venirea din Capitală a lui Gheorghe Marin şi Dan Ţogoe, nici acum nu se ştie ce concluzii au tras aceştia sau ce au făcut, câteva zile, pe banii statului la Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite