FOTO Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, dus cu duba de procurorii DNA la audieri. Mai mulţi funcţionari din CJ sunt suspectaţi de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Benea a fost ridicat de procurorii DNA din Capitală FOTO Mircea Merticariu
Dragoş Benea a fost ridicat de procurorii DNA din Capitală FOTO Mircea Merticariu

Procurorii DNA fac percheziţii, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Judeţean Bacău, într-un dosar în care mai mulţi funcţionari ar fi suspectaţi de fapte de corupţie. Biroul preşedintelui CJ Bacău, Dragoş Benea, dar şi biroul şefului Serviciului de Achiziţii din cadrul instituţiei au fost sigilate de către procurorii anticorupţie.

UPDATE: „A început urmărirea penală „in rem“. Nu a fost pus nimeni sub acuzare. Dragoş Benea a fost lăsat acasă. Nu i s-a dat mandat de aducere, dar orice este posibil în câteva săptămâni, după ce vor fi verificate actele. Nu ştiu ce este în dosar“, a spus avocatul Liviu Ghioc, apărătorul lui Dragoş Benea, care nu exclude, ca şi în cazul primarului Romeo Stavarache, să apară acuzaţii şi propuneri de reţinere sau arestare. 

UPDATE 17.13 În urmă cu zece minute, mai multe dube MAI, care au participat astăzi la descinderi, au plecat spre Capitală. 

UPDATE 13.50 Dragoş Benea a fost adus la Consiliul Judeţean Bacău, unde au avut loc mai multe percheziţii. Tot aici i se vor pune în vedere primele acuzaţii. 

UPDATE 13.15 Procurorii DNA l-au luat cu duba din vila sa pe Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, după mai multe ore în care oamenii legii au percheziţionat casa baronului social-democrat din Moldova. Benea este dus la audieri. 

UPDATE 12.30 Procurorii anticorupţie au descins, astăzi dimineaţă, concomitent cu descinderile de la vila baronului Dragoş Benea (PSD) şi cu cele de la sediul CJ Bacău, şi acasă la Dorina Popouţanu, care, până acum o lună când a demisionat, ocupa funcţia de administrator public al judeţului. De asemenea, mascaţii au intrat şi în birourile Direcţiei Judeţene de Drumuri, din cadrul CJ Bacău. Procurorii DNA sunt în continuare în vila lui Dragoş Benea, unde fac percheziţii de la primele ore ale dimineţii. 

UPDATE: 12.00 Procurorii DNA sunt în continuare la Consiliul Judeţean Bacău, de unde au ridicat saci de documente de la Achiziţii Publice. Vicepreşedintele CJ, Ionel Floroiu, mâna dreaptă a lui Dragoş Benea, este de negăsit.

UPDATE 9.28 Procurorii DNA verifică sediile firmelor aparţinând familiei preşedintelui Dragoş Benea. Sunt vizate societăţile concubinei lui Dragoş Benea, Adriana Nistor, dar şi ale tatălui său, Laurenţiu Benea. În ultimii ani, averea familiei preşedintelui Consiliului Jueţean a crescut exponenţial. În timp ce Adriana Nistor deţine clădirea de birouri Bueno Vista, de lângă Catedrala Ortodoxă „Înălţarea Domnului“, tatăl lui Benea are mai multe spaţii comerciale în municipiul Bacău dar şi locuinţe. 

9.10 DNA: „Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2005-2012, a unor infracţiuni de corupţie. În cursul zilei de 17 iulie 2014, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate un număr de 28 de percheziţii domiciliare în locaţii situate pe raza judeţului Bacău, între care trei instituţii publice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, precum şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei“.

UPDATE 8.35 „Biroul preşedintelui Dragoş Benea şi al Achiziţiilor Publice din Consiliul Judeţean Bacău au fost sigilate. Percheziţiile sunt făcute de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie din Bucureşti“, afirmă surse din Consiliul Judeţean Bacău

Joi dimineaţă, procurorii DNA fac percheziţii la sediul Consiliului Judeţean Bacău, într-un dosar în care mai mulţi funcţionari ar fi suspectaţi de fapte de corupţie. Conform unor surse judiciare, ancheta ar viza mai mulţi funcţionari ai Consiliului Judeţean (CJ) Bacău suspectaţi de fapte de corupţie.

Consiliul Judeţean Bacău este condus, din 2004, de social-democratul DRagoş Benea, cel de-al doilea baron din judeţ, după primarul liberal Romeo Stavarache, arestat preventiv recent pentru fapte de corupţie. Între 2000 şi 2004, Benea a fost viceprimar al Bacăului, în vremea în care oraşul era condus de Dumitru Sechelariu, care a decedat anul trecut. 

Cine este Dragoş Benea, şeful CJ Bacău:

În 14 ani de administraţie locală, averea lui Dragoş Benea, din declaraţiile de avere, nu a crescut deloc. Asta, deşi liderul social democrat nu este cunoscut cu vicii precum poker-ul, alcoolul sau fumatul. Singurii care s-au îmbogăţit din 2000 până în prezent sunt familia, clientela de partid şi concubina lui Dragoş Benea, Andreea Nistor. În ultima declaraţie de avere, din mai 2013, preşedintele judeţului Bacău are doar două ceasuri IWC şi Rado, de 3 mii de euro, un teren de 3120 de metri păraţi, dar nu şi vila somptuasă care a crescut pe acesta, lângă casa lui Corneliu Iacobov, de pe Calea Moldovei. Imobilul este realizat pe numele tatălui său, Laurenţiu Benea, în 2002 şi este evaluat la aproape jumătate de milion de euro.

Dragoş Benea are doar două ceasuri şi pământul de sub vila în care locuieşte

Dragoş Benea are doar două ceasuri şi pământul de sub vila în care locuieşte FOTO Mircea Merticariu

Benea mai are 40 de mii de lei într-un cont şi o asigurare de studii pentru fiica Andrada Nistor. Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău a făcut şi două deplasări la Bruxelles, ca mebru în Comitetul Regiunilor, pe care şi le-a decontat ulterior. În perioada 28-30 noiembrie 2012, Dragoş Benea a cheltuit pe cazare, transport şi indemnizaţie forfetară 2039 de euro, iar în perioada 30 ianuarie-1 februarie 213, încă 2441 de euro. Benea câştigă anual, din fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău aproximativ 50 de mii de lei.


Însă adevărata avere a lui Dragoş Benea pare a ţine de secretul notarial. Surse din PSD afirmă că preşedintele CJ Bacău a avut acţiuni la restaurantul Amarante, la un xerox de la lângă un liceu băcăuan, dar şi mai multe spaţii comerciale în centrul Bacăului şi la Piaţa Centrală, ultimile fiind trecute pe numele tatălui său, Laurenţiu Benea. Mai mult, unul din spaţii a fost închiriat chiar de Blue Air, firmă care aparţine omului de afaceri Nelu Iordache, aflat acum în arest, care a primit în concesiune Aeroportul Bacău.

Traseul celor doi baroni ai Bacăului: Stavarache şi Benea


Atât primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache (arestat preventiv pentru fapte de corupţie), cât şi preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, Dragoş Benea, se află la al treilea mandat. Din punct de vedere politic şi administrativ, cei doi lideri şi-au împărţit demult sferele de influenţă. Primarul Bacăului a fost lăsat să aibă o organizaţie puternică PNL, în municipiu, iar Dragoş Benea, în judeţ.

La ultimul scrutin, ambii conducători ai administraţiei locale au obţinut un scor de peste 50% şi un număr de mandate de consilieri suficient de mare încât să aibă majoritate simplă în Consiliul Local şi Judeţean.

Chiar dacă în 2012 alegerile locale i-au prins pe amândoi în USL, listele comune de candidaţi au fost făcute în aşa fel, încât primii 12-13 de pe listele de Consiliul Local Bacău să fie liberali, iar primii de la Consiliul Judeţean, social democraţi. Fiecare şi-a luat o măsură de precauţie, în cazul ruperii Uniunii Social Liberale să aibă în continuare putere de decizie în forurile locale. Alianţa între cei doi lideri funcţionează şi în cazul alegerilor parlamentare.

Romeo Stavarache şi Dragoş Benea se înţeleg în administraţie şi politică

În timp ce PSD are zona securizată în localităţile de munte, unde candidează, de regulă, liderii Viorel Hrebenciuc, Gabriel Vlase şi Iulian Iancu cu politicieni aproape necunoscuţi, aceeşi reţetă este şi în municipiul Bacău, unde candidaţii liberali au mandatul asigurat, prin lipsa unei concurenţe politice reale. Romeo Stavarache şi Dragoş Benea împart prin Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) contracte de mai multe milioane de euro. Firma Branpis, înfiinţată de Răzvan Găină, şeful CRAB, care acum se află pe numele unui apropiat, Dan Brânduşoiu dar şi al socrului lui Găină şi-a adjudecat contracte grase atît la CET Bacău, cât şi la CRAB.

Clientela politică din jurul celor doi lideri a fost alimentată an de an, cu bani publici, prin adjudecarea unor contracte şi chiar prin finanţări nerambursabile. În timp ce numele lui Romeo Stavarache apare deja în mai multe dosare penale, în cazul lui Dragoş Benea, o prezenţă mai discretă în peisajul public, situaţia pare mai bună.

Romeo Stavarache a fost trimis recent în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bacău pentru tentativă la abuz în serviciu la acordarea locuinţelor sociale.  Dealtfel, acordarea de locuinţe sociale, ANL, pentru apropiaţii din partid a fost una dintre metodele de răsplătire a celor care şi-au dovedit loialitatea. Tot în cazul lui Romeo Stavarache şi conducerii liberale din Primăria Bacău s-au declanşat recent alte cercetări penale, în cazul finanţării cu fonduri nerambursabile (pe legea 350/2005) a unor asociaţii sportive. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite