Pacientă judecată pentru hărţuire după ce i-a trimis medicului 700 de mesaje şi scrisori cu acuzaţii, injurii şi blesteme

Pacientă judecată pentru hărţuire după ce i-a trimis medicului 700 de mesaje şi scrisori cu acuzaţii, injurii şi blesteme

Pacienta s-a plâns de agravarea stării de sănătate după internare Foto Spitalul Moineşti

O femeie din judeţul Bacău a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de hărţuire, fiind acuzată că timp de câteva luni a terorizat un medic, trimiţându-i sute de mesaje şi scrisori în care, dincolo de injurii şi blesteme, îl acuza că i-ar fi agravat starea de sănătate.

Ancheta în acest caz a fost instrumentată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, care în actul de sesizare al instanţei au arătat că, timp de patru luni, femeia de 61 de ani a efectuat apeluri telefonice şi a trimis sute mesaje şi scrisori medicului Adrian Purcărin, de la Spitalul Municipal Moineşti. Prin intermediul acestora i-a adresat injurii şi expresii jignitoare, care ”prin frecvenţă şi conţinut, i-a cauzat medicului o stare de temere”.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că pacienta, Daniela Gheorghiu, a fost internată 30 iulie 2018 - 10 august 2018 la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti – Secţia Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie, cu afecţiuni la sistemul osteo-articular, unde i s-au acordat îngrijiri medicale de către medicul Adrian Purcărin.

Potrivit procurorilor, după externare, în intervalul septembrie 2018 – ianuarie 2019,  l-a apelat telefonic pe medicul Purcărin şi i-a trimis aproximativ 700 mesaje şi scrisori, atât la domiciliu, cât şi la locul de muncă, prin care i-a reproşat faptul că în urma tratamentului administrat stare a sa de sănătate s-a agravat.

”Prin aceeaşi modalitate, inculpata i-a adresat persoanei vătămate în calitate de medic, injurii, cuvinte jignitoare şi defăimătoare, care, prin frecvenţă şi conţinut, i-a cauzat persoanei vătămate o stare de temere. În ziua de 25.02.2019, inculpata s-a deplasat la Spitalul Municipal de Urgenţă Moineşti – Secţia Recuperare Medicină Fizică şi Balneologie având un comportament agresiv. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, care a constat că inculpata provoca scandal şi ţipa la persoana vătămată, motiv pentru care a fost sancţionată contravenţional cu amendă de 500 lei, conform Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice”, se menţionează în actul de sesizare al instanţei.

Medicul Purcărin a declarat anchetatorilor că în luna septembrie 2018 a fost apelat pe telefonul mobil de către Gheorghiu Daniela şi aceasta i-a comunicat că are dureri, prilej cu care i-a explicat că tratamentul administrat nu putea să aibă efectele negative reclamate, mai ale că trecuse circa 30 de zile de la externare.

Pacienta a admis că a depăşit limitele, dar a invocat că a fost copleşită de boală

Ulterior aceasta l-a mai apelat telefonic şi  i-a trimis mesaje şi scrisori, la domiciliu, la locul de muncă şi chiar la alţi colegi de serviciu, prin care i-a adresat injurii, expresii jignitoare.
În faţa procurorilor, femeia a recunoscut că începând cu luna septembrie, a sunat, a transmis mesaje şi scrisori la domiciliu şi la locul de muncă al medicului, pentru că ”voia să afle motivul pentru care a nenorocit-o”.

Ea a recunoscut că este posibil să fi depăşit limitele permise dar o face de fiecare dată când se simte copleşită de boală.
În faţa instanţei, pacienta nu s-a prezentat însă a înaintat memorii în care a acuzat medicul de culpă în agravarea stării sale de sănătate, nefiind însoţite de nici un act medical în acest sens.

De altfel, Colegiului Medicilor Bacău a cercetat acest caz, iar concluziile au arătat că tratamentul aplicat de medic ”nu putea să îi declanşeze inculpatei durerile şi imposibilitatea fizică de deplasare şi că nu există culpă medicală” .

La solicitarea instanţei, Spitalul de Urgenţă Moineşti, a înaintat judecătorilor istoricul medical al inculpatei cât şi manifestările recalcitrante pe care le-a avut în timp în chiar sediul instituţiei.

Astfel, s-a constatat că reclamaţiile femeii de 61 de ani au fost analizate în consiliul Etic al Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti , Comisia de Disciplină a aceleiaşi instituţii, stabilindu-se pe baza probelor medicale că faptele relevate de aceasta nu sunt susţinute de documente legale, drept pentru care nu întrunesc elementele unei abateri disciplinare.

Medicul hărţuit, s-a constituit parte civilă solicitând instanţei să oblige fosta pacientă să-i achite 30.000 de lei daune morale pentru prejudiciile aduse.  

Avertisment pentru inculpată, daune morale pentru medicul hărţuit

În urma administrării probatoriului, magistraţii Judecătoriei Moineşti au decis să renunţe la aplicarea unei pedepse, inculpata fiind pedepsită cu un avertisment. 

„Infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit. În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia. Fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art.80 Cod penal , instanţa apreciază că inculpata care este la prima încălcare a legii penale, are probleme de sănătate , îi pot fi aplicabile prevederile art.81 Cod penal , în sensul aplicării unui avertisment”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Moineşti.

Judecătorii au atras atenţia femeii asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune în cazul în care va mai comite infracţiuni. În plus, ea a fost obligată să achite medicului pe care l-a hărţuit suma de 3.000 de lei cu titlul de daune morale. Sentinţa instanţei nu este definitivă.

Vă mai recomandăm:

Sentinţă în cazul elevului din Vaslui care s-a răzbunat pe hărţuitorii săi. Ce au decis judecătorii

Cazul elevilor înjunghiaţi de un coleg readuce în atenţie hărţuirea din şcoli

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările