Opt şcoli din judeţul Bacău au „înverzit“

Acestea fac cursuri şi derulează proiecte prin care elevii învaţă cât de important este să protejeze mediul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Până acum, opt instituţii de învăţământ din judeţul Bacău au reuşit să obţină statutul de Şcoli Eco. Patru dintre acestea au primit Steagul Verde încă din 2007, iar altele au obţinut mult-râvnitul titlu în cursul acestei luni, după eforturi care au durat mai bine de doi ani. Numărul candidatelor a fost mai mare, dar puţine au fost alese. „15 Şcoli din Judeţul Bacău au fost supuse monitorizării pentru obţinerea Steagului Verde timp de doi ani. Acestea au trebuit să demonstreze cu materiale video, foto şi activităţi că sunt unităţi de învăţământ care pun accent foarte mare pe protecţia mediului“, a declarat Maria Ionoş, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bacău.

Un plus de prestigiu
Steagul Verde este râvnit de multe şcoli pentru că aduce un plus de prestigiu celui care îl deţine. Orice unitate care deţine această distincţie are asigurat statutul de Şcoală Europeană, pe care îl au doar 5.000 de unităţi de învăţământ din întreaga lume. Cei care au luat „steagul“ spun că munca de-abia acum începe.

„Acest steag verde este doar un simbol, dar el trebuie întreţinut. Copiii se implică în fiecare zi în activităţi de mediu. Am ieşit pe locul trei în oraş la cantitatea de maculatură adunată. Am plantat copaci în parcuri şi păduri. Am împărţit curtea şcolii în mai multe zone şi fiecare clasă trebuie să aibă grijă de colţul său“, ne-a explicat Floarea Popa, coordonatorul de proiect la Şcoala „Al. I. Cuza“. Şefii APM se aşteaptă ca elevii şcolilor „eco“ să se implice în problemele comunităţii.

„Aşteptăm de la ei să ne semnaleze toate neregulile pe care le observă în oraş, legate de modul în care băcăuanii respectă mediul înconjurător. Să îi tragă de mânecă pe cei care aruncă gunoiul pe stradă şi să folosească spaţiul verde în mod civilizat“, a adăugat şefa APM.

Cine are Steagul Verde
Cele patru şcoli care se mândresc din 2007 că deţin Steagul Verde sunt Colegiile Tehnice „Gh. Asachi“ din Oneşti şi „Grigore Cobălcescu“ din Moineşti, Şcoala „Scarlat Longhin“ din Dofteana şi Grădiniţa nr. 13 „Magnolia“ din Oneşti. Anul acesta, li s-au alăturat alte patru şcoli: Colegiul Pedagogic „Ştefan cel Mare“, Şcoala „Al.I.Cuza“, Colegiul Economic „Ion Ghica“, toate trei din municipiul Bacău, precum şi şcoala din comuna Traian.

citeste totul despre: