„Obârşia Mioriţei“, a doua ediţie. „Eveniment întru perenizarea sufletului românesc“  în locul în care s-au întâlnit baciul vrâncean, moldovean şi ungurean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul acestei săptămâni, în zilele de 12, 13 şi 14 august, la Caşin va fi organizată cea de-a doua ediţie a „Obârşiei Mioriţei“ eveniment gândit şi pus la punct de Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“, în parteneriat cu primăriile localităţilor Caşin şi Mănăstirea Caşin şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Bacău.

După prima ediţie, de excepţie, organizată anul trecut la Caşin şi Mănăstirea Caşin, Constantin Tudose, autorul cunoscutei lucrări etnografice „Porţile de lemn ale satului, Porţile sufletului”, primită elogios de Academia Română şi Ministerul Culturii, reia proiectul în perioada 12-14 august, când sunt programate mai multe manifestări. Constantin Tudose, iubitor al valorilor şi tradiţiilor româneşti, şi-a dedicat ultimii ani din viaţă studiului porţilor de lemn ale locuitorilor din Caşin, munteni veniţi de peste Carpaţi, care au luat cu ei şi simbolistica specifică încrustată acum în porţile de lemn cu trei stâlpi. „Obârşia Mioriţei“ este locul identificat de autor în creasta munţilor Carpaţi, mai sus de Înţărcătoarea şi Masa lui Vodă, locuri cu mare încărcătură istorică, în care s-au purtat cele mai aprige lupte în Primul Război Mondial. În locul pitoresc de la intersecţia celor trei localităţi şi judeţe (Breţcu (Covasna), Soveja (Vrancea) şi Mănăstirea Caşin (Bacău) Constantin Tudose şi Asociaţia „Caşin, tezaur de frumuseţe“ au realizat un monument din lemn (foto) dedicat „Obârşiei Mioriţei“, loc atât fizic, cât şi spiritual, pentru cea mai cunoscută baladă a poporului român. Dealtfel, poetul Vasile Alecsandri, născut în Bacău, după unele surse, în căruţă, localiza Mioriţa în zona munţilor Vrancea, la Soveja, foarte aproape de intersecţia impusă acum prin proiectul cultural realizat de Constantin Tudose.


Programul manifestărilor de la „Obârşia Mioriţei“ din acest an cuprinde, vineri, 12 august, deplasarea de la Hotel Trotuş, din Oneşti, către monumentul „Obârşia Mioriţei“, singurul loc de pe harta geografică a României, unde se întâlnesc ţinuturile celor trei personaje din balada populară Mioriţa. Apoi, urmează o vizită la fosta reşedinţă domnească a domnitorului Gheorghe Ştefan din comuna Mănăstirea Caşin şi câte o oprire în Poiana Înţărcătoarea, la Masa lui Vodă, un popas la „Fânâna lui Ferdinand Întregitorul“. De la ora 16, este programată o „întâlnire cu urmaşii celor trei baci, la cumpănă de baladă (Monumentul de cultură populară din lemn „Obârşia Mioriţei“). Aici se vor spune povestiri despre transhumanţă ale ciobanilor din Breţcu (Covasna), Soveja (Vrancea) şi Caşin şi Mănăstirea Caşin (baciul moldovean, judeţul Bacău)“, se arată în pliantul organizatorilor. Sâmbătă, de la ora 10, are loc Simpozionul Naţional „Drumul Oilor“-Transhumanţa la români, urmată de întâmpinarea oaspeţilor în centrul comunei şi colocviul naţional „Remitizarea Mioriţei“, la Căminul Cultural Caşin şi la finalul zilei de o cină tradiţională şi momente de folclor românesc.

„Porţile de lemn ale satului, Porţile sufletului”, la Caşin FOTO Mircea Merticariu

image

Duminică dimineaţă este programată o vizită la gospodăriile căşunenilor, în care se va face contemplarea porţilor de lemn cu trei stâlpi şi acoperiş, care sunt specifice microzonei etnografice de la Caşin. Tot acum vor fi cunoscuţi şi meşterii care lucrează în lemn în comuna băcăuană de munte. Evenimentul se va încheia cu parada căruţelor cu coviltir, manifestare unică în România dar şi cu participarea la slujba de la biserica monument istoric din localitate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite