O grupare de infractori a comis înşelăciuni de milioane de lei cu procurorii DIICOT pe urmele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prinderea în flagrant a unui membru al grupării FOTO DIICOT Bacău
Prinderea în flagrant a unui membru al grupării FOTO DIICOT Bacău

12 persoane vor fi propuse vineri, 24 septembrie, la arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi evaziune fiscală.

Pe 23 septembrie, procurorii DIICOT Bacău au reţinut 13 persoane pentru 24 de ore, plasând sub control judiciar alte 4 persoane, acestea fiind cercetate pentru constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, delapidare şi evaziune fiscală.

”S-a reţinut faptul că, în cursul anului 2018, s-a constituit o grupare infracţională care avea ca scop preluarea unor persoane juridice prin intermediul cărora să achiziţioneze diferite tipuri de mărfuri de la societăţi comerciale, cu sediul pe teritoriul României, a căror contravaloare urma să fie garantată cu instrumente de plată emise asupra unor conturi în care nu exista disponibilul necesar, mărfurile fiind valorificate ulterior sub preţul de achiziţie”, au stabilit anchetatorii.

Pentru constituirea grupării infracţionale, liderul acesteia a cooptat mai multe persoane care aveau roluri bine definite. O parte dintre membri se ocupau de identificarea unor persoane juridice ale căror asociaţi erau dispuşi să cedeze părţile sociale în schimbul unor sume de bani şi de a pregăti datele contabile ale persoanelor juridice, în sensul întocmirii unor declaraţii 394 şi a unor balanţe ce indicau un anumit rulaj şi o anumită bonitate a persoanelor juridice preluate, pentru a creşte încrederea persoanelor vătămate care ar fi efectuat verificări în bazele de date ale ANAF, ori la societăţile de asigurare.

Cum să escrochezi cât mai multe firme în 60 de zile

Alţi membri ai grupării aveau rolul de a deschide conturi la diverse bănci şi de a ridica instrumente de plată, pe care le predau, ulterior, liderilor grupării în vederea utilizării acestora pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate.

”Persoanele vătămate erau contactate telefonic de către liderul grupării, ori de către alte persoane implicate în activitatea infracţională care se prezentau sub identităţi false, iar marfa livrată era preluată de către alte persoane implicate în activitatea infracţională, iar uneori chiar de către liderii grupării, care, de altfel, o şi valorificau”, precizează reprezentanţii DIICOT Bacău.

Având în vedere faptul că până la introducerea la plată a primului instrument exista o perioadă tampon de aproximativ 60 de zile (instrumentele de plată erau scadente la 60 de zile de la data achiziţionării mărfurilor), liderii grupării erau interesaţi să inducă în eroare cât mai multe societăţi comerciale, fapt pentru care au apelat şi la alte persoane pentru a-i sprijini în activitatea infracţională.

Vindeau marfa mult sub preţul de livrare

La începutul anului 2021, liderul grupării împreună cu alte persoane au hotărât continuarea activităţii infracţionale, stopată pentru o perioadă de intervenţia organelor judiciare care au dispus reţinerea acestuia într-un dosar penal instrumentat de către DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău, iar ulterior arestarea preventivă, fiind plasat, sub control judiciar de către Curtea de Apel Bacău, la data de 20.11.2020.

DIICOT  1

Bunuri confiscate de la membrii grupării infracţionale FOTO DIICOT Bacău

”În aceste condiţii, membrii noii grupări au luat decizia preluării unei persoane juridice care să fie utilizată în acelaşi scop, respectiv inducerea în eroare a unor persoane juridice, prin folosirea de nume şi/sau calităţi mincinoase şi achiziţia de mărfuri care, fără a fi achitate, urmau a fi vândute cu mult sub preţul de livrare practicat de persoanele vătămate”, spun anchetatorii.

Prejudiciu uriaş, de 5,4 milioane de lei, şi în sectorul agricol

Din cercetările efectuate a mai reieşit faptul că, începând cu luna aprilie 2021, mai multe persoane au constituit o altă grupare infracţională specializată în săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune în domeniul agricol.

Procurorii DIICOT Bacău au stabilit că membrii grupului au exploatat sectorul agricol motivat de faptul că plata mărfurilor achiziţionate nu se efectua într-un termen scurt, practica în domeniu fiind aceea că plăţile urmau să fie încheiate la recoltare sau în momentul primirii unor eventuale fonduri prin intermediul unor programe naţionale sau europene.

DIICOT 3

O parte din cele 24 de tone de seminţe de grâu pe care unul dintre membrii grupării urma să o recepţioneze FOTO DIICOT Bacău

Pentru inducerea în eroare a persoanelor vătămate, membrii grupării se prezentau a fi fermieri care deţin sute de hectare de terenuri agricole cu diferite culturi, precum şi utilaje cu care le cultivă, stabilind întâlniri cu reprezentanţii persoanelor vătămate la care se prezentau cu diferite utilaje de la persoane fizice, pentru o perioadă scurtă de timp, creând astfel aparenţa unor persoane implicate efectiv în sectorul agricol.

”După achiziţionarea mărfurilor, membrii grupării infracţionale împărţeau cantităţile astfel obţinute pe care le valorificau la un preţ apropiat de 50% din cel de achiziţie, fără ca persoanele vătămate să beneficieze de vreo sumă de bani şi aflându-se astfel în imposibilitatea de a le achita acestora contravaloarea mărfurilor livrate. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 5.440.000 de lei”, spun procurorii.

12 persoane propuse la arestare preventivă

Pe 23 septembrie, procurorii DIICOT  Bacău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău, au efectuat 30 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Dolj, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Ialomiţa, Prahova şi a municipiului Bucureşti, în urma cărora au fost ridicate sumele de 19.000 de lei şi 3.700 de euro, precum şi 6,4 tone de fertilizant.

La aceeaşi dată, procurorii DIICOT Bacău, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bacău, l-au prins în flagrant pe unul dintre membrii grupării în timp ce recepţiona cantitatea de 24 de tone seminţe grâu, în valoare de 69.540 de lei. În cursul zilei de vineri, 24 septembrie, 12 persoane, membri ai grupului infracţional, urmează să fie prezentate Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Înşelăciune prin metoda „burlanul”. Cum a fost păcălit un vârstnic să plătească suma de 13.000 de lei

Înşelăciune cu credite ilegale. Cum au dat două femei o lovitură de peste 70.000 de lei la o casă de ajutor reciproc

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite