Motivul achitării unui medic condamnat pentru neglijenţă în serviciu după ce o femeie a născut un făt mort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul acuzat că a întârziat operaţia de cezariană în cazul unei gravide cu risc, fapt ce a condus la moartea fătului, a fost achitat de Judecătoria Bacău, în urma exercitării unei căi extraordinare de atac prin care sentinţa de condamnare a fost anulată.

Medicul ginecolog Ovidiu-George Bălan a fost condamnat definitiv în 2017 de Curtea de Apel Bacău la zece luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că, urmare neglijenţei în serviciu, o gravidă a cărei sarcină o monitorizase a născut un făt mort.  

Tragedia s-a petrecut în 2010. Gravida a fost internată de medicul Bălan pe 27 iulie 2010, în timp ce acesta se afla în concediu, pentru a rămâne sub monitorizare medicală până pe 2 august, când era programată operaţia de cezariană. Patru zile mai târziu, pe 31 iulie,  deoarece la controlul efectuat nu se auzeau bătăile cordului fetal şi pacienta acuza contracţii uterine, s-a decis intervenţia chirurgicală de urgenţă, în urma căreia s-a extras un făt decedat, ce prezenta ”nod adevărat de cordon”.

În 2014, medicul Bălan a fost trimis în judecată  fiind acuzat că „şi-a încălcat atribuţiile de serviciu prin îndeplinirea lor în mod defectuos cu ocazia tratării pacientei prin întârzierea nejustificată a intervenţiei chirurgicale de cezariană, fapt ce a condus la decesul fătului”.

Cum s-a redefinit neglijenţa în serviciu

După condamnarea definitivă din 2017, în ultimii ani, medicul Bălan a exercitat mai multe căi extraordinare de atac, iar într-un final Judecătoria Bacău i-a dat câştig de cauză. Astfel, instanţa a decis pe 6 mai anul curent anularea în tot a sentinţei prin care s-a dispus condamnarea medicului Ovidiu-George Bălan. Decizia nu este, însă, definitivă, fiind deja atacată cu apel de către tatăl fătului mort.

Decizia privind anularea condamnării medicului ginecolog are la bază o decizia Curţii Constituţionale din vara anului 2017, prin care s-a redefinit infracţiunea „neglijenţa în serviciu”. Urmare a unor excepţii de neconstituţionalitate ridicate de inculpaţi din mai multe procese, aflate pe rolul instanţelor din ţară, inclusiv de medicul Bălan, pe 6 iulie 2017, Curtea Constituţională a statuat că prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos”, se înţelege „încălcarea legii, a ordonanţelor simple sau de urgenţă”.

În acţiunea de revizuire înaintată Judecătoriei Bacău, medicul Ovidiu-George Bălan a arătat că  „din perspectiva deciziei de neconstituţionalitate pronunţată în cauză, fapta reţinută în sarcina sa – respectiv întârzierea nejustificată a operaţiei de cezariană, bazată pe o apreciere eronată din partea sa – nu întruneşte condiţiile de tipicitate obiectivă ale infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată, întrucât nu este prevăzută de legea penală, impunându-se astfel achitarea sa”. 

Concret, medicul a invocat că nu a încălcat nicio lege care să conducă la reţinerea în sarcina sa a infracţiunii de neglijenţă în serviciu. De altfel, în raportul şi suplimentul de expertiză întocmit de Institutul de Medicină Legală (IML) Iaşi, care au fost efectuate în timpul cercetărilor judecătoreşti, se menţionează că medicul nu a încălcat protocoalele existente la acea dată.

Ce au stabilit legiştii

Medicii legişti au stabilit că moartea fătului a fost cauzată, cel mai probabil, de insuficienţa respiratorie acută, consecinţa unei asfixii mecanice cu hipoxie intrauterină, prin nod adevărat de cordon ombilical, survenită la un făt cu suferinţă fetală cronică.

IML Iaşi au precizat că Ghidurile de practică în specialitatea Obstetrică-Ginecologie în vigoare pentru perioada 2007-2013, aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii erau afişate pe site-ul Societăţii Române de Obstetrică-Ginecologie. La acea dată, nu existau ghiduri publicate aplicabile acestui gravidei în cauză.

”Ghiduri precum: Inducerea travaliului, Ghid de examinare ecografică de screening pentru anomalii de sarcină în trimestrul 1 şi 2, Teste prenatale noninvazive, s-au publicat abia după luna martie 2019; Nu existau la acea vreme ghiduri naţionale ale căror prevederi ar fi trebuit respectate de inculpatul Bălan Ovidiu George.  Inculpatul nu a încălcat obligaţiile de serviciu consemnate în fişa postului medicului specialist obstetrică-ginecologie. Dintre ghidurile publicate în perioada 2007-2013, singurul ghid care se referă la o patologie de cordon, este Ghidul pentru prolabarea de cordon ombilical, dar acesta se adresează unei alte patologii de cordon, care apare după declanşarea naşterii şi după ruperea membranelor şi nu este aplicabil cazului de faţă”, se menţionează în suplimentul la raportul de expertiză medico-legală al IML Iaşi.

Raportat la probele administrate, magistraţii Judecătoriei Bacău au stabilit că prin conduită a sa, medicul Ovidiu-George Bălan ”nu a încălcat vreo lege, ordonanţă sau ordonanţă de urgenţă, cum impune decizia Curţii şi nici măcar vreun ghid sau protocol terapeutic, la vremea respectivă nefiind elaborate şi publicate ghiduri sau protocoale care să fie aplicabile în cazul de faţă”, condiţii constitutive obligatorii după redefinirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite