UPDATE FOTO Miting neautorizat pentru demisia edilului Romeo Stavarache. Ce riscă iniţiatorii şi care este poziţia primarului Bacăului

UPDATE FOTO Miting neautorizat
pentru demisia edilului Romeo Stavarache. Ce riscă iniţiatorii şi care este
poziţia primarului Bacăului

Cristian Ghingheş cere demisia primarului Romeo Stavarache

Condamnarea primită de primarul Romeo Stavarache la Tribunalul Bacău, de 3 ani, cu suspendare, decizie nedefinitivă a Justiţiei, a încălzit atmosfera politică din Bacău. Două grupuri de iniţiativă invită astăzi băcăuanii, de la ora 19, în faţa sediului fostei Biblioteci Judeţene, să ceară demisia primarului Bacăului. Romeo Stavarache a refuzat să comenteze în vreun fel situaţia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Update 21.40: Aproximativ 30 de persoane din cadrul grupurilor de iniţiativă „Bacăul Civic“ şi „Băcăuanii vor piste pentru biciclete“ dar şi câţiva membri ai formaţiunii politice M10 din Bacău, printre care şi liderul acesteia, Mihai Platon au participat la mitingul pentru demiterea primarului Romeo Stavarache. Pe pancartele afişate de protestatari puteau fi citite mesaje împotriva administraţiei liberale din Bacău (PNL-ul lui Stavarache a condamnat Bacăul) dar şi mesaje precum „Duba-i pregătită“, cu trimitere la un alt slogan folosit de liberali în cazul lui Victor Ponta. După ce grupul de protestatari a devenit mai numeros şi vocal, jandarmii au intervenit şi au pus punct manifestaţiei neautorizate. 
 
Decizia Tribunalului Bacău de condamnare, cu suspendare, a determinat, după mai puţin de 24 ore, primele reacţii publice. Activistul şi bloggerul Cristian Ghingheş, lider al grupurilor de iniţiativă „Bacăul Civic“ şi „Băcăuanii vor piste pentru biciclete“  „invită băcăuanii să ceară demisia primarului Romeo Stavarache, condamnat marţi la 3 ani de închisoare cu suspendare, în cadrul unui protest care va avea loc începând cu ora 19:00, pe trotuarul de lângă fosta clădire a Bibliotecii Judeţene, situată vizavi de Hotel Decebal, imobil ce găzduieşte noul birou al edilului. În condiţiile în care mii de tineri pleacă anual din Bacău şi alţi mii rămaşi nu îşi permit o locuinţă proprie, Romeo Stavarache a aprobat în iunie 2008, în ajunul alegerilor locale din 2008, repartizarea unei locuinţe din fondul locativ de stat unui subaltern din Primăria Bacău, Gheorghe Muntianu, care la data producerii faptei era şef al Serviciului administrare fond locativ şi îndrumare asociaţii de proprietari din cadrul instituţiei“, se arată în comunicatul semnat de Cristian Ghingheş. 
 
Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău: „Mitingul este neautorizat, vor fi sancţionaţi dacă vor face manifestaţie“
 
În această dimineaţă, la Primăria Bacău a fost depusă o cerere pentru organizarea unui miting, în care se va cere demisia primarului. Conducerea Primăriei Bacău afirmă că nu sunt întrunite condiţiile legale, formale, pentru organizarea unui protest. „Astăzi a fost depusă o cerere pentru organizarea unui miting, dar nu i se poate aproba, deoarece, potrivit articolului 7 din legea 60/1991, (referitoare la organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice) aceasta trebuie depusă cu cel puţin trei zile înainte. În astfel de cazuri, potrivit legii, trebuie pregătite măsurile de ordine publică“, a precizat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacău.
Potrivit legii 60, la articolele 25 şi 26, organizarea unui miting fără autorizaţie poate fi sancţionată cu amendă cuprinsă între o mie şi 10 mii de lei.
 
În replică, Cristian Ghingheş afirmă că nu este necesară o autorizare din partea Primăriei Bacău pentru o astfel de manifestare: „Nu ne trebuie autorizaţie. E vorba de o simplă înştiintare. Plus că legea spune că acţiunile care se desfăşoară în fata instituţiilor publice nu trebuie anunţate. Nu mă mira poziţia primarului, ar fi chiar un semn de masochism din partea lui ca să aprobe o manifestare în care i se cere demisia. Eu mi-am făcut datoria de a inştiinţa municipalitatea de acest eveniment, chiar dacă nu eram obligat conform legii. Dacă dânşii vor ne pună pumnul în gură, o pot face, dar pe nicio bază legală“, a spus Cristian Ghingheş.

 
Iniţiatorul protestului, Cristian Ghingheş, îl calomniază pe Romeo Stavarache şi-l numeşte „hoţ dovedit“
 
Romeo Stavarache a refuzat să comenteze iniţiativa prin care i se cere demisia, considerând că este doar o provocare. În ultimile luni, de când edilul Bacăului este inculpat în două dosare ale procurorilor DNA, cea mai mare parte a colegilor din partid, care altădată au primit contracte grase de la Primăria Bacău, l-au atacat public pe primar. Liberalii băcăuani, în încercarea de a-şi spăla imaginea, au găsit un singur vinovat pentru toate neregulile din Bacău: Romeo Stavarache. Mai mult, chiar şi jurnaliştii şi blogherii „de casă“ ai administraţiei liberale şi-au schimbat discursul, reorientându-se spre viitorul potenţial primar. 
 
Cristian Ghingheş afirmă în comunicatul transmis către mass-media dar şi într-un eveniment creat pe Facebook că Romeo Stavarache este „un hoţ dovedit“ şi un condamnat penal, chiar dacă Justiţia nu şi-a spus ultimul cuvânt asupra acuzaţiilor aduse de procurori în cazul lui Romeo Stavarache.  „Considerăm că un condamnat penal nu ne reprezintă şi că nu mai putem lăsa oraşul în care trăim pe mâinile unui hoţ dovedit, tocmai de aceea miercuri ieşim din casă pentru a cere demisia de "onoare" a lui Romeo Stavarache. Ar fi un gest absolut normal într-un oraş european!“, precizează Cristian Ghingheş.
 

Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  

Imagini din aceeasi galerie
  • Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  
  • Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  
  • Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  
  • Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  
  • Protest pentru demiterea primarului Romeo Stavarache  
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările