UPDATE Măsura controlului judiciar, încălcată de inculpaţii Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă, a fost declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai în ultimul an, zeci de inculpaţi din Bacău au fost puşi sub măsura controlului judiciar pe întreaga perioadă a cercetărilor şi procesului penal. Romeo Stavarache, verişorul Liviu Cenuşă şi  Liviu Goian au fost puşi, iniţial, sub control judiciar, măsură pe care au încălcat-o, fapt ce a determinat Curtea de Apel Bacău să-i aresteze.

UPDATE „Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis o scrisoare ministrului Justiţiei în care susţine necesitatea unei intervenţii legislative urgente care să modifice dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune şi să reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite.
În opinia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, controlul judiciar ar trebui să fie dispus pentru o perioadă de 60 de zile şi prelungit succesiv pentru aceeaşi perioadă, iar durata totală a măsurii preventive să nu depăşească doi ani.
Demersul are loc ca urmare a faptului că, la data de 4 decembrie 2014, Curtea Constituţională a României a constatat neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 211 - 217 din Codul de procedură penală care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune, întrucât nu prevăd durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri.
În scrisoarea transmisă ministrului Justiţiei, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie notează că adoptarea recentei decizii poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Astfel, există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal. Având în vedere că pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie există mai multe asemenea cauze care privesc persoane publice suspectate de săvârşirea unor infracţiuni grave şi care beneficiază de resurse materiale semnificative, materializarea acestui risc poate crea în rândul publicului impresia că inacţiunea autorităţilor a facilitat acestor persoane sustragerea de la răspunderea penală“, se arată într-un comunicat DNA, survenit imediat după declararea neconstituţionalităţii articolelor care vizează controlul judiciar.

Curtea Constituţională a declarat astăzi lovite de nulitate articolele din Codul de Procedură Penală referitoare la impunerea controlului judiciar şi a eliberării pe cauţiune, pe motiv că ar restrânge din drepturile şi libertările ce privesc viaţa intimă, libera circulaţie sau libertatea individuală. Decizia Curţii Constituţionale îşi va face efectul doar după ce va fi publicată în Monitorul Oficial şi nu se va aplica retroactiv. Chiar şi aşa, afirmă avocatul Gabi Ioniţă:, „Curtea a criticat faptul că această măsură preventivă  nu era limitată în timp, magistraţii dispunând controlul judiciar pe întreaga perioadă a procesului penal. Prin această decizie, articolele de lege referitoare la această măsură nu-şi mai produc deloc efectele, dar nu pot fi aplicate retroactiv“, a spus Gabi Ioniţă.

Primarul Romeo Stavarache, Liviu Goian şi Liviu Cenuşă au încălcat o măsură neconstituţională dispusă de Curtea de Apel Bacău

În ciuda acuzaţiilor grave şi a probelor aduse de procuror, Curtea de Apel Bacău a dispus în cazul primarului Romeo Stavarache dar şi a inculpaţilor Liviu Cenuşă şi Liviu Goian măsura controlului judiciar. Magistraţii au motivat atunci că este nejustificată tardivitatea urmăririi penale şi lipsa de acţiune a procurorilor DNA, timp de trei ani, de la data producerii infracţiunilor şi a depunerii plângerilor penale, până la momentul reţinerii şi a cererii de arestare preventivă.

Cei trei nu aveau voie sa se întâlnească între ei, să părăsească localitatea fără încuviinţarea Poliţiei şi a organelor de cercetare penală ş.a.  Imediat cum au fost eliberaţi, inculpaţii au încălcat flagrant măsurile judecătorului de libertăţi şi drepturi şi au plecat cu aceeaşi maşină direct din sediul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bacău. „Chiar şi cu declararea neconstituţionalităţii controlului judiciar, Romeo Stavarache nu poate beneficia de această decizie. A fost o măsură dispusă de legiuitor, motivată şi încălcată de inculpaţi“, a mai spus avocatul Ioniţă. Stavarache, Goian şi Cenuşă vor rămâne în arest la domiciliu până în 2015, au hotărât ieri magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Tot sub control judiciar este şi consilierul judeţean Laurenţiu Ganea, acuzat de constituirea unui grup infracţional organiat, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani împreună cu alţi şapte oameni de afaceri. Împreună cu alţi afacerişti s-a implicat în achiziţii intracomunitare, sustrăgându-se de la plata TVA, prejudiciul adus statului fiind de 2,261 milioane de euro.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite