Lucian Şova, propus ministru al Comunicaţiilor în cabinetul Tudose. DNA i-a clasat recent dosarul în care era cercetat împreună cu Iulian Iancu

Lucian Şova, propus ministru al Comunicaţiilor în cabinetul Tudose. DNA i-a clasat recent dosarul în care era cercetat împreună cu Iulian Iancu

Lucian Şova FOTO Mircea Merticariu

Deputatul băcăuan Lucian Şova a fost validat în partid pentru un mandat de ministru al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Urmează validarea în Parlament şi audierea în comisiile de specialitate. Recent, pe 20 iunie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au clasat dosarul penal în care deputatul băcăuan era cercetat penal împreună cu deputatul Iulian Iancu pentru trafic de influenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Bacăul va avea un ministru în cabinetul condus de Mihai Tudose. Deputatul băcăuan Lucian Şova a confirmat faptul că a fost validat de Partidul Social Democrat pentru un mandat de ministru al Comunicaţiilor. Judeţul Bacău a avut ministru şi în Guvernul Grindeanu, în persoana senatorului Viorel Ilie, fost primar al Moineştiului, care a condus Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul. „Aşa este, pot confirma faptul că am fost validat pentru funcţia de ministru al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Dar până acolo mai sunt câţiva paşi de făcut“, a precizat pentru ziarul Adevărul, deputatul Lucian Şova.


DNA a clasat pe 20 iunie dosarul în care era cercetat împreună cu Iulian Iancu pentru trafic de influenţă


Numirea pentru un fotoliu de ministru nu este singura bucurie a deputatului social democrat băcăuan. Pe 20 iunie, Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie – au clasat dosarul înregistrat în data de 9 iulie 2015, în care erau cercetaţi penal deputaţii Lucian Şova şi Iulian Iancu, pentru “folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase.


“Analizând mijloacele de probă administrate în cauză, se constată că suspectul Şova Lucian nu şi-a folosit influenţa sau autoritatea ce decurge din funcţia de conducere pe care o deţinea în cadrul PSD – Organizaţia PSD Bacău pentru a obţine pentru sine sau altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Astfel, cu privire la plata sumei de 10.000 de lei către SC Transmoldova SRL pentru transportul de persoane la Bucureşti organizat în luna decembrie 2012, în scop electoral, din mijloacele de probă administrate în cauză s-a constatat că acesta nu i-a solicitat lui Hăhăianu Horia să facă această plată.

Din declaraţia acestuia a rezultat că detaliile iniţiale referitoare la organizarea transportului şi cuantumul sumei ce revenea fiecărui membru din Organizaţia PSD Bacău au fost discutate cu suspectul Iancu Iulian, acesta trebuind să suporte o parte din costurile transporturilor.

De altfel, suspectul Hăhăianu Horia în declaraţia dată nu l-a indicat pe suspectul Şova Lucian ca fiind cel care i-a solicitat să îi găsească o firmă care să asigure transportul de persoane până la Bucureşti, ci a menţionat că discuţiile în acest sens le-a avut cu suspectul Iancu Iulian.

Faptul că suspectul Şova Lucian nu a avut nicio implicare în plata transportului efectuat de SC Transmioldova SRL rezultă şi din declaraţia martorului Popescu Adrian, cel care a virat suma de 10.000 de lei în contul SC Transmoldova SRL, acesta precizând că suma i-a fost înmânată de către suspectul Hăhăianu Horia, acesta solicitându-i să facă o plată în contul societăţii Transmoldova.

Martorul a declarat că nici nu îl cunoaşte pe suspectul Şova Lucian.

Cu privire la finanţarea monumentului lui Emil Rebreanu ridicat în comuna Palanca, jud. Bacău, din materialul probator administrat în cauză a rezultat că suspectul Şova Lucian nu a avut nicio implicare.

Nici martorul Chivu Cristian Emil, directorul executiv al Fundaţiei Gândul Aprins, şi nici suspectul Hăhăianu Horia nu l-au indicat pe suspectul Şova Lucian ca având vreo formă de participaţie la finanţarea monumentului.

De asemenea, din mijloacele de probă administrate în cauză a rezultat că nici suspectul Hăhăianu Horia nu a participat la finanţarea monumentului, deşi îşi arătase disponibilitatea în acest sens în discuţiile cu martorul Chivu Cristian Emil şi cu suspectul Iancu Iulian.

Actele de urmărire penală efectuate în cauză nu au relevat că suspectul Iancu iulian s-a folosit de autoritatea sau influenţa funcţiei de conducere deţinută în cadrul PSD pentru a-i solicita lui Hăhăianu Horia să contribuie la finanţarea monumentului din comuna Palanca, jud. Bacău. (…)”.

Faţă de cele expuse, procurorii DNA au dispus clasarea cauzei faţă de Lucian Şova, Iulian Iancu şi Horia Hăhăianu  – acesta din urmă fiind trimis în judecată într-un alt dosar, împreună cu fostul judecător CCR Toni Greblă“, precizează procurorii DNA, într-un punct de vedere citat de Ziarul Cargo.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: